Senatorul Chiuariu anunţă o iniţiativă legislativă privind scutirea avocaţilor de taxa TVA

Senatorul PNL Tudor Chiuariu a anunţat vineri, în timpul lucrărilor Congresului Avocaţilor, că se lucrează la o iniţiativă legislativă care să prevadă scutirea serviciilor avocaţiale de TVA şi a arătat că astfel se restabileşte o situaţie de normalitate în privinţa acestei profesii.

163 afișări
Imaginea articolului Senatorul Chiuariu anunţă o iniţiativă legislativă privind scutirea avocaţilor de taxa TVA

Tudor Chiuariu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Avocatul Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei, a declarat că are câteva proiecte privind sfera justiţiei. Astfel, a arătat fostul ministru al Justiţiei, s-a propus printre tezele de revizuire a Constituţiei consacrarea principiului egalităţii de arme între acuzare şi apărare în procesul penal.

Chiuariu a spus că există o iniţiativă legislativă pe care o are în cadrul PNL şi a coaliţiei guvernamentale prin care este urmărită scutirea de TVA a serviciilor avocaţiale.

"Vă mai informez despre o iniţiativă pe care o am în cadrul PNL şi a coaliţiei guvernamentale, aceea ca serviciile avocaţiale să nu mai trebuiască să fie supuse TVA. Este o măsură pe care trebuie să o luăm, nu este nicio logică juridică în această măsură şi nici de altă natură, este împotriva reglementării TVA aşa cum ea este făcută la nivelul Uniunii Europene şi eu cred că vom găsi înţelegere şi resurse ca să revenim la o situaţie de normalitate", a declarat Chiuariu.

Preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România, Gheorghe Florea, a declarat, vineri, că majorarea gradului de fiscalizare a accesului la justiţie fie prin modificarea taxelor judiciare, fie prin instituirea obligatorie de taxe de acces la informaţii produce distorsionări privind apărarea cetăţenilor.

"Avocaţii constată că, în perioada analizată, costurile accesului la informaţii cu conţinut juridic sau a accesului la justiţie cresc şi au tendinţă de creştere. Majorarea gradului de fiscalizare a accesului la justiţie fie prin modificarea taxelor judiciare, fie prin instituirea obligatorie a unor taxe de acces la informaţii organizate prin registre de interes public încredinţate unor centre de control private şi prin proceduri prealabile prin care legea însăşi proclamă avantajul unor servicii profesionale plătite în raport cu exercitarea a însăşi puterii judecătoreşti a produs şi produce distorsionări privind apărarea cetăţenilor", a spus Florea.

În opinia şefului UNBR, este prioritară orientarea avocaţilor pentru sprijinirea politicilor publice de iniţiere şi dezvoltare a asigurărilor private pentru cheltuieli juridice pentru acoperirea de către asigurator a cheltuielilor de consultanţă juridică, a costurilor legate de proceduri judiciare, inclusiv a celor de obţinere şi realizare a apărării prin avocat.

"În majoritatea ţărilor europene cetăţenii pot încheia o asigurare pentru acoperirea costurilor procedurilor juridice, judiciare sau extrajudiciare de reprezentare sau apărare ori de consultanţă prin avocat. Informarea completă asupra tuturor metodelor legale de soluţionare alternativă a conflictelor cu conţinut juridic - consiliere, tratative, arbitraj, tranzacţionare, mediere a fost şi poate fi făcută totdeauna, prin avocat", a explicat, la Congresul Avocaţilor, Gheorghe Florea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici