Sesizarea lui Tăriceanu privind dosarul Belina a fost depusă la Curtea Constituţională

Sesizarea preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, privind cercetările DNA legate de modul cum au fost adoptate în Guvern hotărârile privind insula Belina a fost depusă, luni, la Curtea Constituţională, .

868 afișări
Imaginea articolului Sesizarea lui Tăriceanu privind dosarul Belina a fost depusă la Curtea Constituţională

Sesizarea lui Tăriceanu privind dosarul Belina a fost depusă la Curtea Constituţională

Preşedintele Senatului, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, a cerut astăzi Curţii Constituţionale a României să constate şi să soluţioneze conflictul juridic de natură constituţională între Guvernul României, pe de o parte şi Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, pe de altă parte. Aşa cum se precizează în solicitarea către Curtea Constituţională a României, conflictul juridic a intervenit ca urmare a cercetării penale a Direcţiei Naţionale Anticorupţiei asupra legalităţii Hotarârii Guvernului nr.858/2013, respectiv, a Hotărârii Guvernului nr.943/2013”, informează biroul de presă al Senatului.

Potrivit sesizării lui Tăriceanu, conflictul juridic de natură constituţională este generat de începerea urmăririi penale privind adoptarea unor hotărâri de Guvern. ”Or, potrivit celor statuate chiar de către Curtea Constituţională, adoptarea hotărârilor de Guvern dă expresie competenţei originare a Guvernului”, susţine preşedintele Senatului.

Acesta a solicitat CCR să constate existenţa conflictului juridic între Ministerul Public şi Guvern şi, totodată, să constate că acest conflict are drept cauză faptul că DNA şi-a arogat competenţa de anchetare a oportunităţii şi legalităţii elaborării celor două hotărâri.

O altă cerere a lui Tăriceanu căte CCR este ”să statueze că, pe viitor, procurorii nu pot ancheta circumstanţele, împrejurările, oportunitatea şi legalitatea hotarârilor de Guvern.”

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu a anunţat încă de miercuri că va sesiza CCR, în legătură cu dosarul Belina, în urma opiniilor formulate de experţii pe drept constituţional de la Senat.

„În ceea ce priveşte sesizarea CCR, v-am spus ieri că aştept punctul de vedere al experţilor. Între timp mi l-au prezentat astăzi de dimineaţă, aşa încât luni, săptămâna viitoare, voi depune la Curtea Constituţională sesizarea despre care am vorbit”, a răspuns Tăriceanu după şedinţa de meircuri a coaliţiei de guvernare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici