Sesizarea PSD-PC privind Legea referitoare la restabilirea echilibrului bugetar, respinsă de CC

Curtea Constituţională a respins sesizarea privind prevederi ale Legii referitoare la unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, formulată de 40 de senatori aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal şi Grupului parlamentar al Alianţei politice PSD-PC.

53 afișări
Imaginea articolului Sesizarea PSD-PC privind Legea referitoare la restabilirea echilibrului bugetar, respinsă de CC

Sesizarea PSD-PC privind Legea referitoare la restabilirea echilibrului bugetar, respinsă de CC (Imagine:Octav Ganea/Mediafax Foto)

Plenul Curţii Constituţionale (CC) s-a întrunit miercuri, pentru a soluţiona, în cadrul controlului anterior promulgării, sesizarea referitoare la obiecţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.1 alin.(1) din Legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, formulată de 40 de senatori aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal şi Grupului parlamentar al Alianţei politice PSD-PC.

Cei patruzeci de senatori au reclamat la Curtea Constituţională faptul că ar fi neconstituţională prevederea privind diminuarea cu 25 la sută a salariile buugetarilor.

Articolul 1, alineatul (1), arată: "Cuantumul brut al salariilor/soldelor/ indemnizaţiilor lunare de încadrare, inclusiv sporuri, indemnizaţii şi alte drepturi salariale, precum şi alte drepturi în lei sau în valută, stabilite în conformitate cu prevederile Legii-cadru 330/2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice şi ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 1/2010 privind unele măsuri de reîncadrare în funcţii a unor categorii de personal din sectorul bugetar şi stabilirea salariilor acestora, precum şi alte măsuri în domeniul bugetar, se diminuează cu 25 la sută".

În urma deliberărilor, plenul Curţii Constituţionale, în unanimitate, a constatat că sesizarea este inadmisibilă.

Motivarea soluţiei va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.

PSD reclama faptul că dispoziţiile Legii privind stabilirea unor masuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, în ansamblul lor, prin care se stabileşte în mod disimulat, în sarcina angajaţilor din sistemul bugetar, obligaţia de virare la bugetul statului a 25 la sută din drepturile salariale, ar veni în conflict atât cu prevederile articolului 1, alineatul (5), din Constitutie, cât şi cu prevederile coroborate ale articolului 16, articolul 44, şi ale articolului 56, alineatul (2), din aceeaşi Lege fundamentală".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici