Şi angajaţii din sănătate ar putea intra în grevă din 31 mai

Federaţia Sanitas va analiza după mitingul din 19 aprilie dacă declanşează grevă generală din 31 mai, odată cu profesorii, întrucât şi nemulţumirile din sănătate sunt la fel de mari, a declarat miercuri pentru MEDIAFAX liderul organizaţiei sindicale, Marius Petcu.

35 afișări
Imaginea articolului Şi angajaţii din sănătate ar putea intra în grevă din 31 mai

Şi angajaţii din sănătate ar putea intra în grevă din 31 mai

"Încă nu am hotărât dacă vom face şi noi grevă generală. Există o variantă, şi anume aceea de a participa alături de profesori la greva generală. Dar o decizie va fi luată numai după mitingul din 19 mai", a spus Marius Petcu.

El a adăugat că şi problemele din Sănătate sunt la fel de mari şi că diminuarea salariilor şi a pensiilor afectează la fel de tare şi sectorul sanitar.

"O Românie în grevă. Ce să facem dacă aceasta este situaţia?", a mai spus Petcu.

Cadrele didactice intră în grevă generală din 31 mai, de miercuri nu mai trece notele elevilor în catalog şi nu mai participă la evaluările naţionale, iar în 19 mai vor merge la mitingul din Piaţa Victoriei, au anunţat liderii federaţiilor din învăţământ.

Sindicaliştii din învăţământ cer să nu se aplice măsurile de reducere a salariilor, arătând că profesorii şi pensionarii nu pot fi făcuţi responsabili pentru "ani întregi de cheltuieli pe clientelă politică".

Confederaţiile sindicale au anunţat că în 19 mai aproximativ 40.000 de sindicalişti vor participa la un miting de amploare în Piaţa Victoriei. Sindicatele iau în calcul declanşarea grevei generale în fiecare sector bugetar la sfârşitul lunii mai.

Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a precizat că sindicaliştii vor hotărî după mitingul din 19 mai dacă vor recurge la o grevă generală "sau o mişcare de stradă asemănătoare celei din Grecia", respectiv o ieşire regulată şi blocarea Pieţei Victoriei permanent în fiecare zi.

Bogdan Hossu a spus că decizia privind declanşarea grevei generale trebuie discutată cu toţi liderii de sindicat, pentu că pentru zilele de grevă nu se plătesc salarii, ceea ce ar putea însemna un ajutor dat Guvernului şi încă o diminuare a veniturilor bugetarilor.

În urma negocierilor cu FMI, autorităţile române au propus, ca măsuri pentru încadrarea într-un deficit bugetar de 6,8% din PIB în 2010, reducerea fondului de salarii bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% şi o scădere masivă a subvenţiilor, în loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA.

Într-o declaraţie susţinută marţi seara, şeful statului a precizat că a decis, împreună cu primul-ministru, ca scrisoarea către FMI să nu fie adoptată de Guvern decât cu avizul CES şi că s-ar bucura dacă ar exista o soluţie mai bună, apreciind că "Fondul nu este Armata Salvării", nu face cadouri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici