Sindicaliştii din Sănătate cer „demisia Ministrului Sănătăţii şi orientarea Sănătăţii într-o nouă direcţie, aceea a reformei adevărate”

Federaţia Sindicală Hipocrat şi Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din Romania (C.F.S.M.R.), care sunt în grevă japoneză de luni, cer într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului, „demisia Ministrului Sănătăţii şi orientarea Sănătăţii într-o nouă direcţie, aceea a reformei adevărate”.

Sindicaliştii din Sănătate cer demisia ministrului Patriciu Achimaş-Cadariu (Imagine: Andreea Alexandru/ Arhiva Mediafax Foto)

Federaţia Sindicală Hipocrat şi Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din Romania (C.F.S.M.R.) au transmis, vineri, o scrisoare deschisă Guvernului în care solicită „demisia Ministrului Sănătăţii şi orientarea Sănătăţii într-o nouă direcţie, aceea a reformei adevărate”.

De asemenea, reprezentanţii medicilor mai cer Guvernului să gestioneze funcţionarea sistemului sanitar şi să stopeze umilinţele la care sunt supuşi medicii.

„Întregul corp medical din România este revoltat de faptul că opinia publica este permanent intoxicată cu mesaje care induc resposabilitatea noastră pentru lipsa de performanţă a sistemului sanitar”, spun medicii în scrisoarea deschisă.

Mai departe, ei atrag atenţia că statisticile europene clasează România pe ultimele locuri la calitatea serviciilor medicale oferite, sistemul de Sănătate fiind subfinanţat în ultimii 25 de ani.

„În acest context, membrii de sindicat din Federaţia Sindicală Hipocrat şi Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din Romania – C.F.S.M.R., indignaţi de lipsa de predictibilitate a reformei din Sănătate şi de ignorarea aspectelor privind drepturile salariaţilor, prin încălcarea prevederilor Codului Muncii în ceea ce priveşte timpul de muncă şi timpul de odihnă, aplicând un ordin al Ministrului Sănătaţii care cuprinde norme de aplicare a unei legi deja abrogate, vă solicită implicarea imediată în soluţionarea revendicărilor noastre”, se arată în scrisoarea deschisă adresată Guvernului şi premierului Dacian Cioloş.

Mai departe, reprezentanţii sindicatelor îl critică pe ministrul Patriciu Achimaş-Cadariu, acuzându-l că „nu a manifestat o formă de implicare în rezolvarea stării conflictuale, fiind mai degrabă lipsit de interes în ceea ce priveşte dialogul social, dezbaterea şi identificarea soluţiilor atât de necesare şi fără de care sistemul sanitar nu mai poate funcţiona. O astfel de atitudine pe care o catalogăm asumat drept iresponsabilă trebuie sancţionată de dumneavoastră”, îi cer sindicaliştii premierului.

Ei mai avertizează că „există premisele escaladării conflictului, riscul fiind acela ca medicii sa îşi înceteze activitatea spontan, situaţie pentru care nu ne asumăm responsabilitatea, fiind o consecinţă directă a lipsei de reacţie a statului şi a autorităţilor competente în a rezolva această stare de fapt. Menţionăm că dorinţa medicilor din sindicatele membre ale celor două organizaţii a fost să protesteze într-o manieră radicală, prin încetarea spontană a activitaţii medicale, iar acest fapt pare tot mai greu de gestionat chiar şi de către liderii celor două formaţiuni”, mai atrag atenţia sindicaliştii.

Medicii din Federaţia Sindicală „Hipocrat ", Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România(CFSMR) şi CNS „Cartel ALFA”, au intrat de luni în grevă japoneză cu banderolă, fiind primul protest dintr-o serie, anunţate de sindicalişti.

Sindicaliştii din sănătate cer "aplicarea prevederilor Legii 284/2010 privind salarizarea unitară şi în sănătate, în sensul reîncadrării personalului având ca valoare de referinţă salariul minim brut pe economie de 1250 lei; acordarea tuturor sporurilor, calculate la salariul efectiv, precum sporul de condiţii deosebite de muncă, sporul de doctorat".

De asemenea, solicitările F.S. „Hipocrat” şi CFSMR vizează şi "respectarea normei de muncă şi a timpului de muncă şi de repaus pentru toate categoriile de personal din Sănătate, prin reducerea până la eliminare a deficitului de personal. Lipsa personalului din sistemul sanitar duce la o normă de muncă efectivă mare, timpul de repaos şi de refacere fiind mult mai redus decât timpul de muncă".

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 10 comentarii
Taguri:
SINDICATE ,
GREVĂ ,
MEDICI
COMENTARII
  • Alex 26 mar 2016

    S-a descoperit vaccinul anti-autism. Se cheama nevaccinare.

  • autor 26 mar 2016

    Acuma si pacienții ei in loc sa se programeze constant si cit mai mult posibil la doctori ca sa aibă si ei venituri săracii stau asa sănătoși di săracul sistem sanitar moare încet din lipsa obiectului muncii daca înțelegeți ce vreau sa spun

  • autor 26 mar 2016

    De ce trebuie sa se schimbe săracii directori doctori asistenți etc mai bine ramine cum e si asa isi pot face Cabinete private si tot felul de case mașini daca trebuie sa fie cinstiti si in slujba pacientului mu se mai îmbogățesc asa de bine nu va este clar?

  • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
DIVORŢEAZĂ! Anunţul făcut după 30 de ani de căsătorie: „S-a şi mutat de acasă”