Sindicaliştii pregătesc pichetări începând de miercuri şi grevă generală din 25 mai - surse

Acţiunile comune de protest ale confederaţiilor sindicale prevăd pichetarea Guvernului şi Preşedinţiei, începând de miercuri până în 19 mai, miting de amploare în 19 mai şi declanşarea grevei generale din 25 mai, au declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

38 afișări
Imaginea articolului Sindicaliştii pregătesc pichetări începând de miercuri şi grevă generală din 25 mai - surse

Sindicaliştii pregătesc pichetări începând de miercuri şi grevă generală din 25 mai (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Sursele citate au precizat că acţiunile de protest ale confederaţiilor sindicale au fost stabilite de principiu, acestea urmând să fie finalizate după consultarea cu liderii din teritoriu şi în funcţie de rezultatele întâlnirii de marţi, de la Palatul Parlamentului, a structurii de criză.

"De miercuri şi până în 19 mai, în fiecare zi, vor fi pichetate sediile Guvernului şi Preşedinţiei. În 19 mai va fi organizat un miting masiv în faţa Guvernului, iar din 25 mai se declanşează greva generală în sistemul bugetar", au declarat sursele citate.

Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, duminică, după discuţiile de la Palatul Cotroceni, că în cadrul întâlnirii cu preşedintele Traian Băsescu s-a decis crearea unei structuri de criză din care să facă parte sindicatele, patronatele, reprezentanţi ai Guvernului şi ai partidelor politice, rolul structurii fiind de a analiza măsurile propuse pentru reducerea cheltuielilor bugetare, dar şi soluţiile alternative.

Hossu a spus că prima întâlnire a structurii de criză va avea loc marţi, la ora 11.00, şi a precizat că aşteaptă să vadă care vor fi rezultatele întâlnirii şi în ce măsură vor fi acceptate solicitările sindicatelor pentru a decide dacă vor continua sau nu protestele.

Liderul Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat că o decizie finală privind acţiunile de protest va fi luată după ce vor avea acces la întregul set de măsuri convenit cu FMI.

Costin a spus că ar trebui să primească în cursul zilei de luni toate datele şi cifrele convenite între Guvern şi FMI şi că în funcţie de acest lucru ar putea fi stabilite noi acţiuni de protest.

"Oricum noi rămânem în calendarul acţiunilor de protest stabilite deja, astfel că marţi Federaţia Agrostar va protesta şi rămân în picioare şi acţiunile anunţate pentru 19 mai", a precizat Costin.

Liderii celor cinci confederaţii sindicale au constituit, vineri, un comitet de criză, în urma măsurilor anunţate de preşedintele Traian Băsescu după negocierile cu delegaţia FMI şi şi-au retras reprezentanţii sindicali din toate organismele tripartite, ca o primă formă de protest.

Aceştia anunţau că vor decide luni calendarul protestelor, care va cuprinde mitinguri şi greve generale.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat joi seară, după negocierile cu delegaţia FMI, că autorităţile române au ales soluţia reducerii fondului de salarii cu 25%, a pensiilor cu 15% şi să scadă "masiv subvenţiile", în loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA. Şeful statului a menţionat şi că ajutorul de şomaj va scădea cu 15%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici