Sindicat: Deşi nu sunt bani, la Cantacuzino trebuie să ţinem în frigider vaccin antigripal expirat

Angajaţii Institutului Cantacuzino, aflaţi vineri în a treia zi de protest, reclamă faptul că, deşi nu sunt bani, se consumă curent ca să fie ţinute în frigider cele 400.000 de doze de vaccin antigripal expirat care le-au fost date în custodie de Ministerul Sănătăţii.

325 afișări
Imaginea articolului Sindicat: Deşi nu sunt bani, la Cantacuzino trebuie să ţinem în frigider vaccin antigripal expirat

Sindicat: Deşi nu sunt bani, la Cantacuzino trebuie să ţinem în frigider vaccin antigripal expirat (Imagine: Silviu Matei/ Mediafax Foto)

"Sunt multe probleme la institut pentru care nimeni nu răspunde. Spre exemplu, noi ţinem în frigider 400.000 de doze de vaccin antigripal expirat. Am cerut aprobare de la Ministerul Sănătăţii să-l distrugem şi ni s-a spus că în evidenţele ministerului nu există acest vaccin. Puteţi face ce vreţi, ni s-a spus, dar aveţi grijă că este un proces care are ca obiect vaccinul antigripal produs în 2013. Ministerul Sănătăţii a făcut comanda pentru acest vaccin. ANM a spus că nu este conform şi nu a fost pus pe piaţă. Iar nouă ni s-a cerut să-l ţinem în custodie, în frigiderele institutului", a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, liderul de sindicat al institutului, Monica Bălteanu.

Potrivit liderului sindical, în contabilitatea Institutului Cantacuzino nu există nicio factură pentru acest vaccin şi nici avizul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM) privind neconformitatea vaccinului expirat.

"Nici nu ştiu ce să mai credem. În contabilitate nu avem nicio factură pentru vaccin. Nu avem, de asemenea, nici avizul de neconformitate al ANMDM. Mai mult, toată lumea vorbeşte despre datoriile către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, dar ştergera datoriilor către ANAF nu rezolvă problema, pentru că mai sunt şi alţi creditori, cum ar fi Avicola Mihăileşti, de unde am luat ouăle pentru vaccinul antigripal din 2013. De fapt, acum noi câştigăm câţiva bani, pe care ni ia ANAF, dar executarea ne-a fost cerută de Avicola Mihăileşti. Mai mult, nici cei 10 milioane de lei promişi de Guvern din fondul de rezervă, pentru realizarea vaccinului, nu se regăsesc în actele contabile ale Institutului Cantacuzino. Se poate spune că ne-au fost daţi doar verbal, şi nu real", a mai spus Bălteanu.

Ea a precizat că au fost invitaţi la Guvern după şedinţa Executivului, dar până vineri nu au primit niciun document oficial în acest sens.

"Până atunci, vom continua acţiunile de protest, de două zile mergem într-un marş al tăcerii în jurul institutului", a mai spus liderul sindical.


Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că reprezentanţii Institutului Cantacuzino vor fi invitaţi miercuri la Guvern, pentru a discuta pe baza documentelor existente şi a situaţiei actuale.

"Miercuri, după şedinţa de Guvern, vom avea o întâlnire, poate chiar la Palatul Victoria, cu repezentanţii Institutului Cantacuzino. Vom aproba Memorandumul, pentru că acest act are semnătura lui Daniel Constantin, care era vicepremier. Apoi vom analiza toată situaţia şi documentele pe care le avem", a mai spus ministrul Sorin Cîmpeanu.

La rândul lui, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a spus că este interesat de toate produsele fabricate de Institutul Cantacuzino, dar ele trebuie să fie conforme.

"Suntem interesaţi să achiziţionăm toate serviciile pe care Institutul Cantacuzino le poate face, şi vom face acest lucru, fie că este vorba de vaccin antigripal sau de orice alt produs biologic. Trebuie să fie însă conform. Nimeni nu şi-ar lua răspunderea pentru un produs care nu ar face bine pacientului. Concret, în momentul de faţă, în comitetul interministerial sunt două situaţii, Memorandumul şi OUG care permite ştergerea datoriilor. Ministerul şi-a dat aviz pentru acest lucru. Dar, dacă nu sunt şterse datoriile, nu poate fi deblocată situaţie. Apoi, la institut este în desfăşurare anchetă penală. Ştim că institutul a ajuns în această situaţie din cauza managementului defectuos din 2010. Foarte mulţi care strigă azi erau atunci în funcţii de conducere", a mai spus Bănicioiu.

Angajaţii Institutului Cantacuzino au început miercuri noi proteste, după cele din ianuarie, întrucât au primit doar 39 la sută din lichidarea pe decembrie, iar pentru luna ianuarie nu au luat niciun ban.

În aceeaşi zi, directorul Institutului Cantacuzino, Adrian Onu, a demisionat, motivând că nu a fost ajutat de autorităţi să "pună institutul pe linia de plutire".

"Situaţia de la Cantacuzino nu depinde numai de Ministerul Educaţiei, ci de întreg Guvernul. Dacă avem conturile blocate, ce putem face? Nu am avut susţinere ca să repunem în funcţiune institutul. Trebuie mai întâi să-l ţinem pe linia de plutire şi apoi să vorbim de dezvoltarea lui", a declarat, pentru MEDIAFAX, Adrian Onu.

Angajaţii sunt decişi să protesteze până când situaţia va fi rezolvată, până acum fiind vorba doar de promisiuni neonorate.

"Vom continua protestele. Nu mai avem nicio speranţă. Vrem să muncim", au spus angajaţii institutului.

În 22 ianuarie a fost semnat Memorandumul pentru reorganizarea Institutului Cantacuzino, care prevede ştergerea datoriilor către ANAF şi denumirea activităţii de sănătate publică drept serviciu de interes economic general, însă unitatea are în continuare conturile blocate.

Institutul Cantacuzino a fost trecut, în octombrie 2014, în coordonarea Ministerului Educaţiei, până atunci fiind la Ministerul Sănătăţii.

Institutul Cantacuzino, care se număra printre cei mai apreciaţi producători de imunologice din lume, şi-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie. În aceste condiţii, unele programe naţionale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autorităţile au fost obligate să importe vaccin.

Anul 2012 a fost primul în care în campania de imunizare gratuită împotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, după ce, în ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentraţii scăzute a tulpinei B, linia de producţie a fiolelor fiind ulterior închisă.

În 2013, producţia a fost reluată, fiind realizate primele 600.000 de doze. Dar, Agenţia Naţională a Medicamentului a anunţat Institutul Cantacuzino, la sfârşitul anului 2013, că vaccinul antigripal nu poate fi pus pe piaţă, întrucât au fost descoperite probleme.

Totodată, ANM a trimis probe, pentru reverificare, la Agenţia Medicamentului din Franţa, care a comunicat, în 31 ianuarie 2014, că vaccinul nu este conform normelor. Rezultatele au indicat faptul că vaccinul antigripal produs la Institutul Cantacuzino are peste 3.000 de unităţi per mililitru de endotoxine, faţă de sub 100 pentru un produs conform.

În acest context, producţia de vaccin a fost oprită, iar imunizarea populaţiei se face numai cu vaccin din import.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici