Sindicat: Întâlnire critică la MAI cu Cătălin Predoiu. Pregătiţi-vă de proteste

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a convocat, vineri, la sediul MAI, o întâlnire cu organizaţiile sindicale reprezentative. „Întâlnire critică la MAI cu Cătălin Predoiu. Pregătiţi-vă de proteste”, anunuţă sindicatul Europol.

1306 afișări
Imaginea articolului Sindicat: Întâlnire critică la MAI cu Cătălin Predoiu. Pregătiţi-vă de proteste

Sindicat: Întâlnire critică la MAI cu Cătălin Predoiu. Pregătiţi-vă de proteste

„Întâlnirea vine în contextul în care, în ultimele 5 luni conducerea MAI nu a manifestat niciun fel de interes pentru clarificarea restanţelor salariale, mai ales în contextul în care pentru alte categorii socio-profesionale s-au găsit fonduri şi instrumente legislative pentru a se acorda creşteri salariale peste nivelul prevăzut de Legea 153/2017 Legea salarizării personalului plătit din fonduri publice. Vă readucem aminte faptul că în luna mai 2023 ministrul de atunci, Lucian Bode venea în faţa noastră cu promisiunea şi garanţia oferită de premierul Nicolae Ciucă, prin care ne propunea ca ultima tranşă din legea 153/2017 să fie eşalonată în 2 etape, prima care a fost pusă în plată începând cu luna iulie 2023 iar cea de a 2-a care trebuia să fie operată după rectificarea bugetară”, potrivit Europol.

Sindicaliştii arată că la instalarea noului ministru şi viceprim-ministru, Cătălin Predoiu, acesta a precizat că după discuţiile din coaliţie, premierul Ciolacu, „tăruieşte asupra promisiunii de a achita ultima restanţă pe care Guvernul şi-a asumat-o”.

„Nu numai că acest lucru nu s-a întâmplat, nu numai că nu a fost constituit un grup de lucru pentru identificarea inechităţilor salariale în vederea eliminării acestora prin noul proiect de lege a salarizării, aşa cum a promis viceprim-ministru Cătălin Predoiu, dar la finalul lunii Octombrie, una dintre ordonanţele austerităţii, din cauza modului deficitar în care a fost redactată, a lăsat descoperită perioada noiembrie decembrie 2023 în privinţa decontării serviciilor turistice. Asta, în timp ce pentru celelalte categorii de bugetari voucherele de vacanţă s-au putut folosi inclusiv în luna octombrie noiembrie şi decembrie 2023. Tot cu privire la acest subiect la întâlnirea de la începutul lunii noiembrie, care a avut ca obiect proiectul <pilot> al IPJ Constanţa, Cătălin Predoiu ne promitea că în 3 zile va identifica soluţia pentru deblocarea decontării serviciilor turistice, lucru care nu numai că nu s-a întâmplat, dar de atunci au trecut mai bine de 5 săptămâni. Pe acest fond de neîncredere, de minciună, de bătaie de joc la adresa angajaţilor din MAI dar şi din cadrul sistemului naţional de apărare ordine publică şi siguranţă naţională, luna decembrie va reprezenta un punct de cotitură în situaţia în care Guvernul nu va înţelege că poliţiştii şi militarii nu mai acceptă să fie sacrificaţii de serviciu, în timp ce avem fonduri pentru orice alte cheltuieli publice”, potrivit comunicatului de presă.

Reprezentanţii Sindicatului Europol vor participa la această întâlnire cu un mandat clar din partea membrilor, care constă în următoarele revendicări:
– acordarea ultimei tranşe restante din Legea 153/2017 care nu a fost pusă în plată din cauza lipsei rectificării bugetare;
– deblocarea normei de hrană pentru a fi pusă în plată la nivelul ultimei actualizări;
– alocarea sumelor necesare pentru bunuri şi servicii, necesare funcţionării în condiţii normale a instituţiei (reparaţii auto, utilităţi, consumabile etc.);
– actualizarea normei de echipare la noile valori ale costului uniformei;
– plata compensaţiei de chirie la nivelul salariului de funcţie în plată, nu la nivelul salariului din 2009;
– eliminarea inechităţilor între funcţiile salarizate diferit pentru aceeaşi muncă;
– deblocarea decontărilor serviciilor turistice pentru luna noiembrie-decembrie 2023.

„În situaţia în care nu vom avea o reacţie firească a conducerii MAI de a susţine aceste revendicări, care reprezintă exclusiv restanţe şi nu solicitări de creşteri salariale, vom recurge la următoarele forme de protest, pe care le vor putea aplica fiecare dintre poliţişti, respectiv aplicarea eminamente de sancţiuni verbale, refuzul poliţiştilor de a mai efectua ore suplimentare peste limitele prevăzute de lege, refuzul poliţiştilor de a se mai prezenta la cazuri din timpul liber, refuzul poliţiştilor dea mai suplinii lipsa de logistică pentru buna funcţionare a instituţiei (imprimante hârtie tonere reparaţii auto, carburant etc.), respectarea întocmai a procedurilor privind controlul la frontiere, pentru a evita erori umane precum cea în care a fost implicat Cătălin Cherecheş la punctul de trecere a frontierei Petea, ceea ce va duce la creşterea şi de 10 ori a timpului de aşteptare, proteste organizate în faţa prefecturilor sau a unităţilor de poliţie, refuzul de a efectua alte atribuţii altele decît cele prevăzute de fişa postului şi prezenţe intempestive la centrele de transfuzie pentru donare de sânge în timpul programului de lucru”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, Europol aminteşte că anul viitor vor fi patru tururi de alegeri.

„Angajaţii MAI sunt esenţiali în buna desfăşurare a procesului electiv. Dacă nu vor fi achitate restanţele însă, s-ar putea să fie pentru prima dată când nu vor putea fi deschise toate secţiile de votare, din cauza refuzului poliţiştilor şi militarilor de a mai efectua activităţi de pază a secţiilor, care nici nu se regăseşte în fişa postului. Mai mult, faţă de formele de protest de mai sus, le promitem guvernanţilor că ne vom dovedi extrem de creativi în a iniţia noi forme de protest, inedite, care nu au mai fost puse in practică până la acest moment”, se menţionează în finalul comunicatului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
europol,
predoiu,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici