SNFP: Oare Grapini, prin activitatea firmelor sale, a fost mereu înăuntrul cadrului fiscal legal?

Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP) dezaprobă declaraţiile cu privire la angajaţii Gărzii Financiare date de ministrul delegat pentru IMM, mediul de afaceri şi Turism, Maria Grapini, şi întreabă dacă aceasta, prin firmele sale, s-a situat mereu "înăuntrul cadrului fiscal legal".

633 afișări
Imaginea articolului SNFP: Oare Grapini, prin activitatea firmelor sale, a fost mereu înăuntrul cadrului fiscal legal?

Maria Grapini (Imagine: Razvan Chirita/ Mediafax Foto)

Într-un comunicat remis joi MEDIAFAX se arată că SNFP, "organizaţie naţională sindicală ce reprezintă şi comisarii Gărzii Financiare, dezaprobă declaraţiile doamnei Maria Grapini, ministru delegat pentru întreprinderi mici şi mijlocii, mediu de afaceri şi turism, cu referire la eficienţa şi calitatea oamenilor din cadrul acestei instituţii".

"Oare distinsa doamnă ministru Maria Grapini s-a situat prin activitatea firmelor sale întotdeauna înăuntrul cadrului fiscal legal? Doamna ministru nu ar trebui să profite de poziţia publică deţinută acum, atacând activitatea angajaţilor Gărzii Financiare. Ca şi reprezentanţi ai angajaţilor acestei instituţii, putem spune că Garda Financiară nu şi-a putut atinge în totalitate scopul pentru care a fost creată, pe motiv că oameni politici, profitând de poziţii publice, asemenea doamnei ministru Maria Grapini, au căutat prin orice metodă să diminueze din atribuţiile şi competenţele pe care Garda Financiară le-a avut în decursul timpului, făcând-o vulnerabilă în combaterea evaziunii fiscale, chiar favorizându-i pe cei certaţi cu legea", se spune în comunicat.

SNFP se referă în comunicat şi la Direcţia Antifraudă, instituţie care se doreşte a fi creată, precizând că aceasta va avea, în principal, aceleaşi atribuţii pe care le-a avut şi Garda Financiară atunci când a luat fiinţă.

"Actuala conducere a Ministerului Finanţelor Publice conştientizează faptul că fără un statut special această instituţie nu poate combate un fenomen atât de complex precum evaziunea fiscală (acest statut special fiind prevăzut şi de actuala lege de funcţionare a Gărzii Financiare, dar neaprobat niciodată). Oare, odată cu înfiinţarea noii instituţii se vor mai găsi oameni politici, care în activităţile economice desfăşurate în decursul timpului au fost certaţi cu legea fiscală şi care prin diverse mesaje, şi nu numai, vor încerca să denigreze activitatea unei instituţii incomode, aruncând cu noroi în angajaţi ai statului care nu fac altceva decât să pună în practică politicile fiscale ale fiecărei guvernări?", se mai afirmă în comunicat.

Potrivit sindicaliştilor, "comportamentul doamnei ministru Maria Grapini poate ilustra faptul că scopul anumitor oameni de afaceri, certaţi cândva cu legea, este de a ajunge la guvernare şi de a se răzbuna pe instituţiile şi oamenii care cândva le-au fost incomozi".

Ministrul delegat pentru IMM, mediul de afaceri şi Turism, Maria Grapini, a declarat marţi că există printre funcţionari o "masă critică" care nu îşi face treaba şi că vrea schimbarea legii funcţionarului public.

Ea a spus că după desfiinţarea Gărzii Financiare, angajaţii instituţiei vor fi în continuare funcţionari publici şi vor fi la dispoziţia Agenţiei pentru Funcţionari Publici.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va fi restructurată şi va rămâne în subordinea Ministerului Finanţelor, iar controlul operativ va fi realizat de către o singură entitate, rezultată din comasarea Gărzii Financiare, Vamă şi Direcţia Antifraudă.

"Asta este sarcina ministrului de resort, să vadă ce fac, dar eu nu asta aş plânge. Din contră, eu astăzi la întâlnire am criticat calitatea funcţionarului public şi am cerut acestui grup de lucru să îmi vină cu o propunere de schimbare a legii funcţionarului public, pentru că eficienţa unui ministru este dată de modul cum lucrează funcţionarii publici", a adăugat ea.

Grapini a participat anterior la Guvern la înfiinţarea unui grup de lucru "pentru dezvoltarea României", din care fac parte şase ministere, ambasade, reprezentanţi ai camerelor de comerţ şi ai asociaţiilor profesionale.

"Asta nu înseamnă că toţi nu-şi fac treaba, dar există, din păcate, o masă critică care nu îşi face treaba. Nu aş plânge soarta funcţionarilor publici de la Garda Financiară pentru că în sistem privat mulţi ar fi fost daţi afară după foarte scurt timp", a mai spus ea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici