Şomajul din UE şi zona euro, noi rate record. Care sunt cifrele în România

Şomajul din UE şi zona euro a înregistrat în februarie noi rate record, de 10,9% la nivelul celor 27 de state membre şi de 12% în uniunea monetară, potrivit datelor anunţate marţi de Eurostat.

929 afișări
Imaginea articolului Şomajul din UE şi zona euro, noi rate record. Care sunt cifrele în România

Şomajul din UE şi zona euro, noi rate record. Care sunt cifrele în România (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

UE a consemnat o rată a şomajului de 10,8% în ianuarie. Pentru zona euro, biroul de statistică european a revizuit procentajul pentru prima lună a anului de la 11,9% anunţat anterior la 12%, nivel care s-a menţinut şi în februarie.

Spania a înregistrat cel mai ridicat şomaj din UE în ianuarie, de 26,3%, în timp ce Grecia, cu 26,4% în decembrie, nu a raportat date pentru primele două luni din acest an, arată Eurostat. Cinci ţări nu au furnizat date pentru februarie.

Minimul pentru luna februarie a fost înregistrat în Austria, cu 4,8%.

România a avut în februarie o rată ajustată sezonier de 6,7%, în scădere de la 7,3% în aceeaşi lună a anului trecut, dar în urcare de la 6,6% în ianuarie.

Cinci ţări din UE au înregistrat un şomaj mai redus decât România în februarie, respectiv Austria (4,8%), Germania (5,4%), Lituania (5,5%), Olanda (6,2%) şi Malta (6,6%).

Şomajul în urcare este un nou semn că economia zonei euro s-a contractat în primul trimestru. Uniunea monetară s-a aflat în recesiune în ultimele cinci trimestre, iar trendul se va menţine şi în primele trei luni ale acestui an, potivit unui sondaj în rândul analiştilor, realizat de Bloomberg.

"Şansele unei revigorări a cererii de comsum vor rămâne probabil limitate pentru o perioadă, din cauza politicii fiscale mai austere din mai multe ţări, a condiţiilor încă dificile de obţinere de credit, a şomajului ridicat şi încă în creştere, precum şi a puterii de cumpărare reduse. Este valabil mai ales pentru ţările de la periferia sudică a zonei euro şi ne aşteptăm ca scăderea PIB prelungită din Spania şi Italia să afecteze considerabil PIB al uniunii monetare în acest an ", a declarat Howard Archer, economist la IHS Global Insight Londra.

Banca Centrală Europeană estimează o contracţie de 0,5% pentru zona euro în acest an. Comisia Europeană anticipează o rată a şomajului de 12,2% pntru 2013 şi de 12,1% pentru anul următor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici