Şova: Concedierile la CFR Marfă se discută cu FMI. Câte salarii compensatorii vor primi cei care pleacă

Numărul disponibilizărilor de la CFR Marfă va fi discutat în iunie cu reprezentanţii FMI, iar cei care vor fi concediaţi au asigurate salarii compensatorii, a anunţat ministrul Transporturilor, Dan Şova, care a precizat că în ultima perioadă compania şi-a îmbunătăţit veniturile, prin contracte noi.

322 afișări
Imaginea articolului Şova: Concedierile la CFR Marfă se discută cu FMI. Câte salarii compensatorii vor primi cei care pleacă

Şova: Concedierile la CFR Marfă se discută cu FMI. Câte salarii compensatorii vor primi cei care pleacă

"În acest moment suntem în situaţia în care CFR Marfă a câştigat la licitaţie trei contracte noi şi arată o creştere de venituri cu 12%, ei susţinând că nu ar mai fi nevoie de concedierea a 2.500 de persoane. Fireşte, aceasta fiind o chestiune nouă intervenită, am fost de acord să analizăm acest lucru, să vedem în raport de creşterea de venituri şi de creşterea necesarului de personal pentru contracte care va fi exact numărul de persoane care va fi disponibilizat", a afirmat ministrul Transporturilor, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că "lucrurile încep să se simplifice", în contextul în care de la începutul anului 230 de angajaţi CFR Marfă au ieşit la pensie, iar în consecinţă numărul disponibilizărilor va fi oricum mai mic de 2.500.

"Vom încerca să găsim în perioada imediat următoare soluţia optimă pentru numărul maxim de persoane care urmează să fie concediate. Noi sperăm se afle în această situaţie cât mai puţini şi concluziile pe care le avem să le prezentăm în luna iunie, împreună cu managementul privat şi sindicatele, misiunii Fondului Monetar Internaţional, pentru a vedea în ce măsură ne este permis să concediem mai puţin, arătând noile cifre", a spus ministrul.

CFR Marfă participă în prezent la licitaţii pentru "contracte foarte importante", a precizat Şova, fără să ofere detalii.

Pentru salariaţii companiei care vor fi concediaţi vor fi asigurate de la bugetul de stat 18-24 de salarii, în funcţie de vechime, suma urmând să fie plătită lunar.

Potrivit informaţiilor furnizate de Ministerul Transporturilor la începutul lunii aprilie, Consiliul de Administraţie al CFR Marfă a iniţiat la finele lunii martie procedurile de disponibilizare a unui număr de 2.500 de salariaţi, în conformitate cu angajamentele faţă de FMI.

CFR Marfă a anunţat recent că a câştigat licitaţie organizată de către Centrala Electrică de Termoficare (C.E.T.) Govora pentru transportul pe calea ferată a 2,4 milioane de tone de cărbune, valoarea contractului nefiind făcută publică.

Compania are din aprilie un nou director general, Dan Valentin Belcea, fost manager în cadrul firmei de publicitate Graffiti/BBDO, televiziunii Prima TV şi al companiilor International Railway Systems (IRS) şi Protan, cu activităţi în domeniul feroviar, respectiv al deşeurilor.

Până la numirea lui Belcea, conducerea CFR Marfă a fost asigurată interimar de un director general adjunct, Pavel Bărculeţ, după decesul fostului manager al companiei, Dragoş Alexandru Drăghici.

Compania CFR Marfă, controlată de stat prin Ministerul Transporturilor, este cel mai mare transportator feroviar de marfă din România, cu afaceri de 208 milioane de euro anul trecut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici