Starea de sănătate a mitropolitului Clujului s-a îmbunătăţit uşor - VIDEO

Mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu, care se află internat într-o rezervă specială a Secţiei de Terapie Intensivă din cadrul Clinicii de Chirurgie nr. I din Cluj-Napoca, a deschis, joi, ochii, pentru prima dată de când a fost adus din Viena, evoluţia stării sale de sănătate fiind "spre mai bine".

96 afișări
Imaginea articolului Starea de sănătate a mitropolitului Clujului s-a îmbunătăţit uşor - VIDEO

Starea de sănătate a mitropolitului Clujului s-a îmbunătăţit uşor (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Episcopul vicar Vasile Someşanul a declarat, vineri, că mitropolitul va fi vizitat în cursul zilei la Clinica de Chirurgie nr. I, unde este internat, de către arhiepiscopul Albei, IPS Andrei Andreicuţ.

"Starea părintelui mitropolit Bartolomeu este constantă, stabilă, într-o uşoară evoluţie spre mai bine. Înseamnă că, nefiind în comă, este în stare de luciditate, iar joi şi-a deschis ochii, pentru prima oară de când a fost adus de la Viena. Este un pas spre eventuala detubare. Nu se poate vorbi cu el, dar răspunde, are reacţii. Starea de sedare în care se află îl împiedică să aibă un contact foarte direct cu cei din jur. Medicii nu pot da un pronostic. Este vizitat de preoţi, dar accesul este limitat. Vineri va fi vizitat de arhiepiscopul Albei, IPS Andrei Andreicuţ", a spus Vasile Someşanul.

Potrivit acestuia, IPS Bartolomeu dă dovadă de "robusteţe spirituală", deşi fizic este foarte slăbit.

"Are o voinţă şi o capacitate deosebită. Inima lui, deşi slăbită, lucrează, iar creierul pune tot organismul în mişcare, şi, bineînţeles, credinţa în Dumnezeu şi dorinţa lui de a mai fi cu noi", a afirmat Someşeanul.

Video stirileprotv.ro

Surse medicale declarau, marţi, că mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu, care se află internat într-o rezervă specială a Secţiei de Terapie Intensivă din cadrul Clinicii de Chirurgie nr. I din Cluj-Napoca, este în continuare intubat şi conectat la aparate.

În rezerva specială, pe lângă cadrele medicale ale clinicii, mai au acces doar două călugăriţe de la Mitropolia Clujului, care l-au îngrijit şi până acum pe IPS Bartolomeu la reşedinţa mitropolitană.

Episcopul vicar Vasile Someşeanul anunţa, marţi, într-o conferinţă de presă, că nu există nicio modificare a stării de sănătate a mitropolitului faţă de parametrii înregistraţi, luni, la clinica AKH din Viena.

"Faţă de parametrii înregistraţi în cursul zilei de luni la AKH, nu există nicio modificare. Pacientul este stabil cardiac (hemodinamic), este intubat respirator, cu un suport de sedative, face epurare extrarenală continuă, este afebril, cu probele inflamatorii în scădere. Mitropolitul a suportat transportul în condiţii de întreţinere intensivă", spunea Someşeanul.

IPS Bartolomeu a fost dus la Clinica AKH din Viena în 14 ianuarie, după ce medicii de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, unde mitropolitul era internat din 22 decembrie 2010, i-au recomandat un examen de specialitate cardiologic care nu putea fi realizat în ţară din cauza lipsei de aparatură, declara purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.

Mihai Lucan, şeful Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, declara, în ziua următoare, pentru MEDIAFAX, că mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu, a primit tratament pentru pneumonie la Clinica AKH din Viena şi urma ca medicii austrieci să decidă asupra unei eventuale intervenţii cardiace.

Prerogativele mitropolitului Clujului, IPS Bartolomeu, au fost preluate pe durata internării acestuia într-un spital din Viena de către episcopul vicar Irineu Bistriţeanul, care gestionează activitatea curentă a instituţiei, fără a avea drept să decidă asupra schimbării sau mutării personalului clerical.

Mitropolitul Clujului va împlini, în 18 martie, 90 de ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici