STATISTICĂ ALARMANTĂ. Aproximativ 500.000 de românce suferă de endometrioză, iar centrele unde să se trateze lipsesc

În România sunt între 400.000 şi 500.000 de femei care suferă de endometrioză, o afecţiune ginecologică gravă, care poate cauza infertilitate, iar foarte multe dintre paciente îşi pun singure diagnosticul, pentru că nu există foarte multe informaţii şi nici centre unde femeile să se trateze de boală

4858 afișări
Imaginea articolului STATISTICĂ ALARMANTĂ. Aproximativ 500.000 de românce suferă de endometrioză, iar centrele unde să se trateze lipsesc

STATISTICĂ ALARMANTĂ. Aproximativ 500.000 de românce suferă de endometrioză, iar centrele unde să se trateze lipsesc

Aproximativ 300 de medici ginecologi din ţară participă la conferinţa medicală FemHelp, din Timişoara, în cadrul căruia se discută şi despre endometrioză, o afecţiune ginecologică gravă despre care atât doctorii, cât şi pacientele din România cunosc prea puţine informaţii.

Medicul Voicu Simedrea, specializat în chirurgie ginecologică şi endometrioză, organizatorul conferinţei FemHelp, spune că în România sunt aproximativ 500.000 de femei care suferă de endometrioză.

Eu sunt convins că am o multitudine de paciente care din punct de vedere social şi educaţional sunt peste medie. Şi, în consecinţă, au acces la informaţie şi au foamea aceasta de informare. Dar asta nu înseamnă că la marea masă a pacientelor informaţia a penetrat. Sunt în jur de 400.000 - 500.000 de paciente cu endometrioză în România, în diverse stadii, şi problema este că am foarte multe paciente care şi-au pus singure diagnosticul, cu toate că medicii susţineau că nu au diagnosticul acesta. Problema este că încă avem o întârziere foarte mare în diagnostic”, declară Voicu Simedrea.

Medicul timişorean mai spune că în România nu sunt centre acreditate în care această afecţiune ginecologică să poată fi tratată.

La noi, pacientul are acces imediat la medicul specialist, care ar trebui măcar să ridice suspiciunea de diagnostic, să trimită cazul. Dar unde să-l trimită? Că noi nu avem nişte centre acreditate şi atunci pacientul nu ştie unde să se ducă. Eu cred că pacientele vor fi de la an la an mult mai bine informate”, este de părere Voicu Simedrea.

Potrivit specialiştilor, cele mai comune simptome asociate endometriozei sunt dureri în timpul sau înainte de menstruaţie, dureri în timpul sau după contactul sexual, infertilitate, oboseală accentuată, tulburări gastro intestinale, leziuni endometriozice grave, afectând celelalte organe.

Endometrioza este o boală mai nou descoperită în totalitatea ei. Pentru diagnosticare, este nevoie de un consult ginecologic, o ecografie. Nu putem vorbi de un diagnostic clar fără ca un fragment de ţesut să fie analizat la laborator. Odată diagnosticul de endometrioză pus, aceasta se tratează în funcţie de severitatea leziunii, există diferite stadii. Nu toate necesită intervenţii chirurgicale, se poate propune o terapie medicamentoasă sau doar supraveghere”, a explicat Mărginean Claudiu, medic primar obstetrică-ginecologie, din Târgu Mureş.

Endometrioza este cunoscută în popor ca „boala femeilor neiubite” şi, paradoxal, nu lipsa de afecţiune ar cauza boala, ci, din cauza acestei afecţiuni, multe femei ajung să se izoleze social.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici