STENOGRAME din scandalul de la Spitalul de Arşi - Un medic, supărat pe concurenţă, îşi propunea să mărească tarifele

Un medic de la Spitalul de Arşi critica o pacientă care s-a operat cu 4.000 de euro la un alt doctor şi îşi propunea să mărească preţurile intervenţiilor pe care le face, reiese dintr-o discuţie telefonică avută cu o apropiată a sa, interceptată de anchetatori.

655 afișări
Imaginea articolului STENOGRAME din scandalul de la Spitalul de Arşi - Un medic, supărat pe concurenţă, îşi propunea să mărească tarifele

STENOGRAME din scandalul de la Spitalul de Arşi - Un medic, supărat pe concurenţă, îşi propunea să mărească tarifele (Imagine: Shutterstock)

În discuţia redată în referatul cu propunerile de arestare din dosarul operaţiilor estetice, medicul P. S. se plânge de tarifele mici percepute în comparaţie cu alţi medici din branşă, context în care îşi propune să mărească sumele cerute pentru intervenţiile medicale pe care le face.

Cu acelaşi prilej, medicul subliniază că nu dă "factură" pentru serviciile medicale pe care le oferă.

"P.B.F.: Da, iubire.
P.S.: Ce faci?
P.B.F.: Uite, citeam şi eu pe forumul ăsta.
P.S.: Şi?
P.B.F.: Şi…e nişte imbecile care acuma au căşunat pe A..
P.S.: El e cel mai bun.
P.B.F.: Da. Trei mii euro la spital, frate. Şi vroiam să intru şi eu acuma să le întreb: Şi cum proce…cum primiţi factura?
P.S.: Las' că factură nu le dau nici eu, stai liniştită.
P.B.F.: La spital?
P.S.: Nici la spital, nici la clinică, aşa că…
P.B.F.: Hai mă lasă…
...

[…]P.S.: Ce să fac? Uite acuma am terminat, am consultat pe unul cu o ginecomastie, da’ ginecomastie frate.
P.B.F.: Ăăă…ca ai mei. (râde)
P.S.: Eee…mai mari.
P.B.F.: Ei na?
P.S.: Da…A zis că vine în decembrie.
P.B.F.: Îhî.
P.S.: Da. Mă rog. Am mai băgat o injecţie, o de aia, o nu ştiu ce…
P.B.F.: Ei bravos. Ăăă…da mă da sunt nişte, A. ăsta are nişte preţuri teribile îţi spun.
P.S.: Da.
P.B.F.: Zicea vaca asta că dacă o avea la particular la M……………….E, nu ştiu ce…
P.S.: Îhî.
P.B.F.: Ăăă…4.500 euro. Mamă…tu-ţi dai seama?
P.S.: E ditamai profesorul, mă.
P.B.F.: Da mă, da.
P.S.: Păi vezi!
P.B.F.: Şi e…da’ stai puţin că e aceeaşi care a fost la V., ştii…
P.S.: Îîî…nu.
P.B.F.: Ţi-am zis că s-a dus la una la V. şi că vrea 2.000 pe rotunde…
P.S.: Îhî.
P.B.F.: şi 2.300 pe anatomice. Şi că, da’ vrea să-i ceară părerea şi lui A..
P.S.: Îhî.
P.B.F.: Şi că V. i-a spus că intră…îi pune…
P.S.: Alo!
P.B.F.: Mă sună ăla, da. Şi că-i pune 360, că are unde să-i pună. Şi A. cât crezi că i-a zis că-i pune?
P.S.: 280.
P.B.F.: (râde) 255 la unu şi 295 la unu. Anatomici.
P.S.: Lasă, super.
P.B.F.: Aaaa…îţi dai seama? Şi din poză pare una cu un torace ca al meu aşa.
P.S.: Îhî. Păi da, dacă i-a zis V. că intră 360, intră 360. Ce să mai? Nu discuţi.
P.B.F.: Păi bineînţeles, şi…ăăă…nu înţeleg de ce pun ăştia mici mă, nu ştiu ce e în capul lor.
P.S.: C-aşa spun cretinii ăia din occident, care…da’ nici ăia, da’ ştii că nici ăia, adică nu pun aşa, adică ei spun aşa că mici, mici, căcat, ei pun…astea-s pentru proşti.
P.B.F.: Ăhă. A da? Pentru europeni să…
P.S.: A…americanii nu discută mă, nu.
P.B.F.: Ăăă…
P.S.: Bineînţeles.
P.B.F.: Dar, ştii că le-am scris, că, i-am scris lu’ aia că implantul trebuia mai mare ca să se apropie la nivel.
P.S.: Îhî.
P.B.F.: Ştii cât are O?
P.S.: Îîî?
P.B.F.: E operată În Franţa.
P.S.: Da.
P.B.F.: Aşa, are A………. şi are 290 parcă, ceva de genul ăsta.
P.S.: Îhî.
P.B.F.: Îţi dai seama?
P.S.: Deci ai avut dreptate tu. Că implantul trebuia mai mare.
P.B.F.: Păi da, bineînţeles. Nici n-a mai scris de-atunci aia. (râde)
P.S.: Păi bine că s-a operat în Franţa de proastă ce e.
P.B.F.: De proastă, bă, da. 4.000 euro.
P.S.: Îţi dai seama!
P.B.F.: Şi cu A…………
P.S.: Şi cu A…………
P.B.F.: Da, bă.
P.S.: Nu i-ai spus? Cu A…………. puteai să te operezi aici, cu 2.000.
P.B.F.: Aşa mă, aşa ar trebui să intru să le spun la toate câte ceva.
P.S.: Eee…lasă-le că nu are importanţă.

În aceeaşi discuţie, medicul se arată hotărât să crească tarifele pentru intervenţii, precizând că în ziua următoare are programată o pacientă care vrea intervenţii la "gămbi" şi "coapse interne".

P.B.F.: Îţi dai seama ce de bani le…le ia A., mă iubire?
P.S.: Da.
P.B.F.: Aoleu, doamne.
P.S.: Dacă-i bun.
P.B.F.: Da.
P.S.: Păi nu e, realitatea asta e, trebuie să fac şi eu asta, să măresc preţurile şi gata, nene, ce să mai…
P.B.F.: A…da, nu ştiu ce să zic iubire.
P.S.: Păi da…
[…]P.B.F.: Băi ce porcăria dracului. Aoleu! Şi mâine zici că vii târziu, nu?
P.S.: Îhî.
P.B.F.: Aoleu doamne!
P.S.: Eee…
P.B.F.: Da’ de ce iubi, e mare?
P.S.: Nu-i aşa mare, nu. Da’ e-n mai multe locuri, are şi gămbi, şi coapse interne şi…".

Managerul spitalului, Vitalie Stan, şeful Secţei de Chirurgie Plastică, Nicolae Antohi, medicii Aurelia Isac, Florica Guşă, Carmen-Elena Boiangiu, Ioan Costică Ghiţă Plujdescu, Florin Parasca, Ivan Vătămănescu şi Elena Cristina Isac, precum şi o angajată a unei clinici private au fost reţinuţi vineri, în dosarul operaţiilor estetice.

Vitalie Stan, Nicolae Antohi şi Elena Cristina Isac au fost arestaţi preventiv, duminică, în urma unei decizii a Tribunalul Bucureşti.

În cazul celorlalţi medici de la Spitalul de Arşi pentru care procurorii au cerut arestarea preventivă, instanţa a decis cercetarea sub control judiciar. Decizia Tribunalului Capitalei nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Potrivit anchetatorilor, medicii vizaţi în dosarul operaţiilor estetice pretindeau mită sume cuprinse între 450 şi 3.400 de euro, în funcţie de tipul intervenţiei, banii fiind împărţiţi între membrii echipei operatorii, iar în cazul în care raportărilor acestora erau validate, Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti deconta aproape 5.000 de lei pe operaţie.

Procurorii susţin că pacienţii care doreau efectuarea unor operaţii estetice contactau suspecţii, medici angajaţi ai Spitalului Clinic de Urgenţă de Chirurgie Plastică, Reconstructivă şi Arsuri, în baza unor anunţuri postate pe internet sau la recomandarea altor pacienţi care au efectuat operaţii similare.

Suspecţii, medici în specialitatea chirurgie plastică, reconstructivă şi estetică, ofereau consultaţii pacienţilor care doreau efectuarea unor operaţii estetice, atât în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă de Chirurgie Plastică, Reconstructivă şi Arsuri, cât şi în cadrul unor clinici private, au mai spus anchetatorii.

"În discuţiile purtate, suspecţii le comunicau pacienţilor că pot opta pentru efectuarea intervenţiei în spitalul public sau într-o clinică privată, prezentându-le avantajele financiare (un preţ mai mic) de care ar fi beneficiat în cazul în care intervenţia s-ar fi realizat într-o unitate spitalicească publică. În situaţiile în care pacienţii optau pentru efectuarea intervenţiei în spital, astfel cum le indicau suspecţii, se întocmea documentaţia medicală în care erau menţionate un diagnostic şi un tip de intervenţie medicală nereale", a mai arătat Parchetul Tribunalului Bucureşti.

Ulterior, pe baza acestor documente falsificate, se întocmeau raportările către Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti şi Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti (SNSPMPDSB), prin care se solicita decontarea serviciilor medicale.

"În cazul în care raportările erau validate de către CASMB şi SNSPMPDSB, se deconta suma de 4.921,83 lei pentru fiecare intervenţie medicală. Pentru «serviciile» oferite (efectuarea unor analize medicale, internarea într-un spital public în baza unui diagnostic fals, intervenţia chirurgicală propriu-zisă, folosirea frauduloasă a logisticii spitalului) medicii pretindeau cu titlu de mită sume cuprinse între 450 euro şi 3.400 euro, în funcţie de tipul intervenţiei, acestea fiind împărţite între membrii echipei operatorii (medicul principal de intervenţie, medicul secundar de intervenţie şi medicul anestezist)", au mai spus anchetatorii.

În acest dosar sunt urmărite penal 26 de persoane, pentru luare de mită, dare de mită, înşelăciune şi fals intelectual. Cercetările vizează 16 medici de la Spitalul Clinic de Urgenţă de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri, o asistenţă medicală şi nouă pacienţi, a precizat Parchetul Tribunalului Bucureşti.

Anchetatorii au făcut, vineri, percheziţii la spital şi la 22 de adrese din Bucureşti, inclusiv la locuinţele unor medici, unde au găsit importante sume de bani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici