STENOGRAMELE discuţiilor dintre Vlad Mihai, George Bălan, Marcel Sâmpetru şi Marian Petrache

Grupul format din Vlad Mihai, Marcel Sâmpetru, George Bălan şi Marian Petrache obişnuia să se întâlnească într-un restaurant din Bucureşti, unde rezerva un anumit separeu, majoritatea discuţiilor interceptate de procurori având loc în această locaţie, se arată în referatul de punere sub acuzare.

3109 afișări
Imaginea articolului STENOGRAMELE discuţiilor dintre Vlad Mihai, George Bălan, Marcel Sâmpetru şi Marian Petrache

STENOGRAMELE discuţiilor dintre Vlad Mihai, George Bălan, Marcel Sâmpetru şi Marian Petrache (Imagine: Silviu Matei/Mediafax foto/Publimedia)

Potrivit referatului DNA, patronul restaurantului era anunţat atunci când se organizau întâlnirile şi prelua telefoanele mobile ale celor prezenţi, la solicitarea lor, pentru evitarea înregistrării discuţiilor purtate.

Redăm fragmentele cu dialogurile aşa cum sunt consemnate în referatul DNA:

- Prima întrevedere monitorizată a avut loc în 16.03.2012, Marcel Sâmpetru spunându-le celor prezenţi că „degeaba bagă telefonul în geantă. Telefoanele dacă le ţii se iau de la unul la altul, dacă ţi-a dat o autorizaţie pe numărul de la un telefon şi tu mai ai încă trei cartele... şi dacă zici că i-ai scos bateria la ăsta...şi ălălaltu îl laşi aşa...".

VEZI AICI REFERATUL DNA

SAMPETRU MARCEL: Si mie mi-ai spus atunci.

BALAN GEORGE: Si tie ti-am spus. Dupa cum i-am spus si lu' Marcel, e alt personaj, asta e vorba (...). Si stii la cine ma refer. A doua intalnire nu mai bag alt personaj. Sa-si vada de afaceri, sa-si vada de treburile lui, sa uite de mine!

SAMPETRU MARCEL: Mai notezi acela? Poate l-ai pierdut?

VLAD MIHAI: Nu, nu, il am

SAMPETRU MARCEL: Lasa ca nu trebuie sa faci dovada ca ai notat!

VLAD MIHAI: Mi-ati spus sa va dau biletul inapoi

SAMPETRU MARCEL: Eu i-am dat foc! Eu personal!

BALAN GEORGE: Au fost bune pentru... ?

SAMPETRU MARCEL: Da, da. Mai este o intrebare. Ia noteaza! Unde este acum? E prins undeva? Nu putem sa aflam?

VLAD MIHAI: Ba da!

SAMPETRU MARCEL: M-am gandit la treaba asta. Tu cui le dai? Eu m-am gandit la un moment dat, bai, de ce sa nu i le dau inapoi, ca le tineam prea mult asupra mea. Spune-i aluia: "Bai, ce ti-am dat, mai da-le o data".

BALAN GEORGE: Auzi, ... SORESCU! Nu vreau sa-l..., dar vreau sa va spun ca am mai avut o discutie, va va multumi! (...) De cate ori il sun, ne vedem. Dar mi-a spus: "Nu ma suna cand nu e cazul!" Ideea este ca si altii i-au propus sa-l duca la unul, si el a zis ca nu ma duc asa ca ma duc asa ca ma duce unul la unul, sa-i raman dator, m-ati inteles. Probabil vrea sa-i fie de ajutor si pe viitor, probabil si in campanie, nu stiu...Va fi o chestie buna.

SAMPETRU MARCEL: Tu ai spus-o!

BALAN GEORGE: Am retinut-o!

- Discuţiile din 23.05.2012:

SAMPETRU MARCEL:Bai, am auzit una acuma, sa cad jos de pe scaun! Dar nu am cazut, m-am tinut: Span cat pe ce sa fie sef de cabinet la ministrul Transporturilor.

VLAD MIHAI: Oah! Ar fi super-misto!

SAMPETRU MARCEL: Asa. La Transporturi e Ovidiu Silaghi, din Satu Mare. E pe mana lui Ilfovul. Poate poti sa ma ajuti cu Silaghi, cu Ovidiu Silaghi.

VLAD MIHAI: Asa.

SAMPETRU MARCEL: Poate poti sa ma ajuti sa aflam date si informatii despre el.

VLAD MIHAI: Incerc. E din Satu Mare?

SAMPETRU MARCEL: Da.

VLAD MIHAI: Ovidiu Silaghi.

SAMPETRU MARCEL:Mie cel putin... E ministrul transporturilor.

VLAD MIHAI: Ah! Pai el e liberal-liberai. Am inteles. Va fi destul de greu, ca, daca e ministru si incep sa sap... Va spun, stiti bine. Asta nu inseamna sa nu incerc.

VLAD MIHAI i-a inmanat lui SAMPETRU MARCEL un plic continand o nota de redare, fara indoiala ca urmare a unei cereri anterioare a acestuia.

VLAD MIHAI: Eu v-am in adus in plicul ala... nota de redare. Referitor la solicitarea privind furnizarea unor informatii despre SILAGHI OVIDIU

- Discuţiile din 25.05.2012, la care participă şi PETRACHE MARIAN, preşedinte al CJ Ilfov, candidat la preşedintia Consiliului Judeţean Ilfov (a câştigat la alegerile locale din 10.06.2012):

MARIAN: Domne, semne de intrebare legate de el am ca a acceptat functia de ministru la Transporturi cand el nu stie nimic.

MARCEL: Nu, dar intram in detalii, stii. Daca te duci cu o problema la el, ti-o rezolva, dar stai cu sabia lui Damocles deasupra capului. Asta e Ovidiu.

MARIAN: De ce?

MARCEL: Pai daca aduc bani...

MARIAN: Cum stai cu sabia lui Damocles?

MARCEL: Exact, te poate vinde in minutul unu.

MARIAN: Pai ce sa vanda? Ce, am facut ceva? Ca propui, e o chestie politica sa propui.

MARCEL: Nu m-am referit la asta. M-am referit la ....E un minister in care se fac bani, teoretic.

- Discutiile din data de 15.06.2012:

MARCEL SAMPETRU: DNA-ul are dosare pe mine si oricand ma face...ma neutralizeaza foarte repede...bineinteles ca m-am apucat si eu sa verific... bai, Mihai, aveti voi ceva despre mine, stiti ceva, aveti vreo hartie pe acolo...mi-a zis ca a verificat si nu a gasit nimic...

MARCEL SAMPETRU: Pentru ca el, daca eu ii spun, ma, vreau sa stiu si eu despre Popescu, el spune: Nasule, eu ce sa fac, mie mi-e frica! Daca am futut o lucrare... Deci trebuie rezolvata, trebuie rezolvata problema lui Mihai!

Anterior, în cadrul unei întâlniri ce a avut loc la 5.06.2012, VLAD MIHAI a afirmat ca a discutat cu PETRACHE MARIAN, care l-a intrebat „daca s-a potolit Gelu" (Gelu Oltean - seful DGIPI) şi ca s-ar fi convenit ca PETRACHE MARIAN sa ia legatura cu Gelu Oltean. "Din informaţiile obţinute prin mijloace specifice s-a stabilit ca in cursul zilei de 19.06.2012, Gelu Oltean a fost contactat, intr-adevar, de Petrache Marian, care a dorit sa-l vada, insa intrevederea celor doi nu s-a produs", se arată în referat.

....

VLAD MIHAI: In fine nu stiu ce sa zic, dar bine ar fi sa vina unul nu stiu, nu vreau sa vorbesc, dar ce am facut acolo...

BALAN GEORGE: Este complicat de spus ce se va intampla. Eu spun ca cine va fi pus acum mai mult de un an jumate-doi n-o sa-l putem presa...

VLAD MIHAI: Asta pana cand va fi ales noul presedinte.

BALAN GEORGE: Eu stiu ce sa zic? Eu i-am spus de atunci: daca o sa cada motiunea, il vezi la tine. Dar daca o treaca si e premier, nu stiu cand il mai vedem.

VLAD MIHAI: Acum as putea sa vad...in opinia mea...

BALAN GEORGE: Iar daca el vrea sa discutam... Nu cred eu ca are timp el sa umble, sa mai stea la mese cu noi.

VLAD MIHAI: In opinia mea ar trebui sa va comportati normal pentru ca oricum lumea stie ca il cunoasteti si nu aveti ce sa...Adica, m-ati inteles. Mai da-i in p... ma-sii!

BALAN GEORGE: Asa este. Dar eu cand am vorbit cu el acum catva timp, vreo trei saptamani, mi-a spus: George, vreau neaparat sa vorbim, te sun eu.

VLAD MIHAI: Cand confirmi.

BALAN GEORGE: Ce sa-i mai... Ce sa-l mai sun?! Da.

VLAD MIHAI: Oricum si toate/poate lucrurile se vor aseza. Probabil s-a ingrozit lumea. Probabil ca la DNA se va rezolva luna viitoare.

BALAN GEORGE: Si de aceea de multe ori sa spun ca acest litigiu...Restul, sigur, poate o verificam si crede-ma nu ne-ar minti. Deci eu asa spun, asa este corect.

SAMPETRU MARCEL: Si eu vreau sa spun urmatorul lucru: daca nu-i problema si tu esti singur, nu te suci, ca sa vin si eu imediat. Pana la urma conteaza cine-i numarul 1 sau numarul 2.

BALAN GEORGE: Asa se intampla, dar haideti sa...

SAMPETRU MARCEL: Asculta-ma, sa nu refuzi! Eu stiu ce spun. Un refuz din partea ta poate sa intoarca situatia radical.

BALAN GEORGE: Si asta-i adevarat.

SAMPETRU MARCEL: Deci cand ai pus mana pe ceva, nu-i mai da drumul.

BALAN GEORGE: Sa ne consultam impreuna.

SAMPETRU MARCEL: Ne consultam, dar ti-am spus si eu. Ti-am spus si eu punctul meu de vedere si dorinta mea. E si acesta bun, sa-l duc spre avizare, pentru ca se poate suci. Cand tu spui nu, s-ar putea sa nu mai fiu eu si sa vina altcineva, si sa nu mai fii nici tu.

BALAN GEORGE: Si asta-i adevarat.

SAMPETRU MARCEL: Intelegi?

BALAN GEORGE: Aici important este sa spui Nu! dar sa stii ca vii tu.

SAMPETRU MARCEL: Aia e problema.

BALAN GEORGE: N-am rezolvat nimic daca el tot vine. Si nu vin nici eu, nici tu.

SAMPETRU MARCEL: Eu ce spun! Tu spui Nu, eu sunt cu Marcel, si s-ar putea sa nu mai vina Marcel si vine altcineva si atunci ai pierdut si tu, am pierdut si eu.

BALAN GEORGE: Si asta-i adevarat.

SAMPETRU MARCEL: Daca e, tu zici Da!

....

BALAN GEORGE: Victor, crezi ca as putea trece pe la tine astazi-maine, cand ai tu o fereastra?

VICTOR PONTA: Sigur. Eu sunt la birou pana la ora trei. Daca vrei sa-mi faci o vizita, iti dau o cafea, cu placere, da?

- Alte conversaţii interceptate:

PLAPCIANU MIRELA: Stii ce mi-au spus? Dar am uitat sa-ti spun (...) Vorbeste cu sotul tau (SAMPETRU MARCEL), bagati in presa sau cu zvonuri, dati in oameni, dati informatiile unor oameni care, nu mai conteaza, cu avocati, dati in lume, dati unde sa apara si in presa, ca sa vedem noi miscarea, ca ne ajuta, ce vor. Sa spunem asa: "Se apropie in august expirarea mandatului (mandatul procurorului sef al DNA) si sunt propusi oamenii cutare si cutare, ar fi...deci aiurea, care nu au nicio legatura.

BALAN GEORGE: Deci eu nu inteleg, sa dau acum pentru maine?

MIRELA: Da, dar trebuie vorbit si sa mai iau si eu de la tine. Mai am si eu, dar nu stiu sa pun in text atat de...

BALAN GEORGE: Mirela, hai sa-ti spun un lucru: vezi ca jumate din ziaristi sunt ofiteri acoperiti si trebuie sa fii foarte atent.

BALAN GEORGE: Si ma intorc si completez ce spune Marcel: nu sunteti dezinteresati cu privire la numirea sefului DNA, pentru ca din perspectiva numirii ca presedinte al lui Antonescu la pixul lui sunt de astea...

SAMPETRU MARCEL:...Deci trebuie cineva sa se ocupe de zona asta care este foarte importanta. Nu trebuie lasat... Eu acum stii la ce ma astept? Dar n-as vrea sa... dar ma astept! Sa-i dea lui Victor DNA-ul. intelegi? Si in cine sa dea? in astia care suntem...

SAMPETRU MARCEL: Ce-i asta eu nu inteleg. Acela e delegat. Ba acesta e cel mai important front.

BALAN GEORGE: Stiti cum e acum puterea? Inauntru are furnicile. E un musuroi de furnici inauntru. Acesta este DNA care este la mana premierului, seful DGIPI...

PETRACHE MARIAN: Cel mai important...Adica sa pui mana pe putere si pe informatie

SAMPETRU MARCEL: Exact

PETRACHE MARIAN: Pai asta inseamna, nu? Pai ai de fapt curentul, care inseamna informatia si puterea care inseamna DNA-ul si parchetul, care inseamna motorul, da?

SAMPETRU MARCEL: Corect.

PETRACHE MARIAN: Trebuie sa pui mana pe curent si pe urma pe motor, nu?

SAMPETRU MARCEL: Da.

Procurorii mai susţin în referat că George Bălan şi Marcel Sâmpetru acceptă să participe la întelegeri oculte în desemnarea conducătorilor parchetelor şi insistă ca partidul din care face parte Petrache Marian să-şi spună cuvântul în numirile şefilor de parchete şi să nu-i „dea lui Victor DNA-ul", pentru că altfel ar putea chiar ei să suporte consecinţele.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici