Studii genetice asupra comportamentului gemenilor, lansate în premieră în România, la Universitatea ”Babeş-Bolyai” din Cluj

Laboratorul de Neuroştiinţe Cognitive al Facultăţii de Psihologie din cadrul Universităţii ”Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca a lansat, în premieră naţională, Registrul Gemenilor Români, cu scopul de a derula cercetări şi studii de genetică comportamentală, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1467 afișări
Imaginea articolului Studii genetice asupra comportamentului gemenilor, lansate în premieră în România, la Universitatea ”Babeş-Bolyai” din Cluj

Registrul Gemenilor Români, lansat în premieră naţională de Universitatea ”Babeş-Bolyai” din Cluj, va derula studii de genetică comportamentală (Imagine: Hepta/ Arhiva Foto Mediafax)

Şeful Laboratorului de Neuroştiinţe Cognitive al Facultăţii de Psihologie din cadrul Universităţii ”Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, Andrei Miu, a declarat, luni, presei, că studiile gemelare ajută specialiştii să înţeleagă în ce măsură diferenţele interindividuale, precum personalitatea, inteligenţa, reactivitatea emoţională şi riscul pentru psihopatologie, depind de ereditate şi sunt modelate de mediu.

”Am lansat Registrul Gemenilor Români, primul de acest fel la nivel naţional, care este o arhivă, o bază de date în care sperăm să se înscrie cât mai mulţi gemeni din România, care doresc să participe la cercetări de genetică comportamentală. Cercetările în acest domeniu depind de un astfel de registru. Genetica comportamnetală este un domeniu de frontieră care se ocupă cu studierea contribuţiei genelor şi mediului la ceea ce face diferenţa între oameni. Studiile gemelare ne ajută să înţelegem în ce măsură diferenţele interindividuale, cum ar fi personalitatea, inteligenţa, reactivitatea emoţională şi riscul pentru psihopatologie, depind de ereditate şi sunt modelate de mediu. Dacă vrem ca România să progreseze cu cercetarea în acest domeniu foarte competitiv, de ultimă oră, avem nevoie de un astfel de registru”, a spus Miu.

Potrivit acestuia, studiile gemelare presupun eşantioane mari, de sute sau mii de perechi de gemeni care trebuie să aibă diferite caracteristici, să fie atât gemeni monozigoţi, adică identici, cât şi dizigoţi, adică neidentici, dar care să aibă acelaşi sex.

”Registrul ne permite să identificăm, să înregistrăm gemenii din România dispuşi să participe la studii gemelare. Sperăm să includem, în prima fază, în decursul unui an, câteva sute de perechi de gemeni, care să se înscrie în registru, după care vom începe studii specifice. Suntem interesaţi, pentru început, de gemeni adolescenţi şi adulţi, iar ulterior vom trece şi la înregistrarea copiilor. Toate datele stocate sunt anonime şi confidenţiale. Este un proiect pe termen lung, de anvergură naţională, sperăm să convingem gemenii din toată ţara să se înscrie. Astfel de registre gemelare sunt în multe ţări, inclusiv în cele din jurul României, dar şi în SUA sau Australia. În total, sunt peste 1,5 milioane de gemeni care au acceptat să servesască ştiinţa şi să participe la astfel de cercetări”, a mai spus Andrei Miu.

Acesta a adăugat că studiile gemelare care vor fi derulate la Cluj-Napoca se vor focaliza, în principal, asupra emoţiilor la om şi asupra mecanismelor biologice implicate în generarea emoţiilor.

”Folosim metode din neuroştiinţele cognitive pentru a studia ce se întâmplă în creier şi corp atunci când trăim emoţii. Rezultatele studiilor vor fi explicate participanţilor şi apoi publicate. Ceea ce aflăm pe gemeni e valabil şi extrapolat la populaţia generală, pentru că gemenii fac parte din populaţia generală, dar au două caracteristici importante de care oamenii de ştiinţă profită pentru a măsura contribuţia genelor şi mediului. Una este că gemenii sunt concepuţi şi se dezvoltă intrauterin în acelaţi timp, mediul prenatal fiind identic, ceea ce nu se poate spune despre fraţii din sarcini singulare şi care se nasc la decalaj în timp, iar a doua caracteristică este că avem două varietăţi de gemeni – monozigoţi, identici din punct de vedere genetic, cu ADN identic, şi dizigoţi, gemeni pe jumătate similari. Gemenii sunt unici pentru cercetările de genetică comportamentală”, a afirmat şeful Laboratorului de Neuroştiinţe Cognitive al Facultăţii de Psihologie din cadrul UBB.

La rândul său, Mirela Bîlc, membră în echipa Registrului Gemenilor Români, a declarat că gemenii care doresc să se înscrie în Registrul Gemenilor Români vor completa şi un pachet de chestionare privind trăsăturile psihologice şi caracteristicile biomedicale pentru a se putea obţine un profil general al lor.

”Vom încerca să identificăm caracteristici de personalitate, în ce măsură preferă activităţile cu alţi oameni. Apoi vom dori să aflăm date despre înălţimea lor, greutatea, probleme medicale curente. Ulterior vom reuşi să creăm un profil general al lor, care este util cercetătorilor”, a spus Bîlc.

La nivel naţional, se înregistrează 32 de gemeni la 1.000 de nou-născuţi, din care o treime sunt gemeni monozigoţi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici