Studiile cu diplomă - perioadă de cotizare în cazul pensiilor militare anticipate parţiale

Senatorii au adoptat, luni, un amendament la proiectul Legii pensiilor potrivit căruia se consideră stagiu de cotizare pentru militarii în retragere, în vederea pensionării anticipate parţiale, perioada de studii universitare, cu condiţia existenţei unei diplome de absolvire.

188 afișări
Imaginea articolului Studiile cu diplomă - perioadă de cotizare în cazul pensiilor militare anticipate parţiale

Studiile cu diplomă - perioadă de cotizare în cazul pensiilor militare anticipate parţiale (Imagine: Andrei Alex Moise/Mediafax Foto)

Senatorii au adoptat, luni, un amendament la proiectul Legii pensiilor potrivit căruia la stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate parţiale în cazul militarilor în retragere se ia în considerare perioada asimilată în care aceştia au urmat cursuri de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomă.

Ei au adoptat, în acest sens, un amendament la proiectul Legii privind sistemul unitar de pensii publice propus de senatorii PSD Alexandru Cordoş, Elena Mitrea, Laurenţiu Coca, Mihăiţă Găină şi Moga Nicolae şi susţinut de senatorii independenţi.

Potrivit amendamentului, la stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate parţiale în cazul militarilor în retragere se va lua în considerare perioada în care aceştia au satisfăcut serviciul militar în termen sau militari cu termen redus pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat.

Vor fi luate în calcul, de asemenea, perioadele în care militarii în retragere au fost elevi ai unei şcoli militare sau şcoli de agenţi de poliţie sau studenţi ai unei instituţii de învăţămant din sistemul de apărare, oridine publică şi siguranţă naţională pentru formarea cadrelor militare, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, cu excepţia liceului militar.

La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate parţiale, în cazul acestei categorii profesionale, şi perioada în care militarii în retragere au beneficiat de pensie de invaliditate.

Pentru celelalte categorii profesionale, potrivit legii, nu se iau în considerare aceste perioade, denumite asimilate, la stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate parţiale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici