Studiu: Mulţi manageri români consideră că flexibilizarea programului ar creşte productivitatea

  • Numeroşi manageri români consideră că flexibilizarea programului ar creşte productivitatea.
  • Este una dintre concluziile studiului realizat de Institutul Naţional de Administraţie (INA) în vederea găsirii de soluţii pentru criza COVID.
657 afișări
Imaginea articolului Studiu: Mulţi manageri români consideră că flexibilizarea programului ar creşte productivitatea

Sursa foto: profimedia

INA a publicat Studiul privind evaluarea oportunităţii flexibilizării modului şi timpului de lucru în administraţia publică, alăturându-se, astfel, unor iniţiative europene de identificare a unor noi forme de muncă, în contextul crizei actuale.

Prin această iniţiativă, susţinută de către Secretariatul General al Guvernului şi de Grupul Băncii Mondiale, s-au urmărit: evidenţierea măsurilor implementate la nivelul instituţiilor publice din administraţia centrală şi locală în perioada pandemiei COVID-19, determinarea posibilităţii utilizării unor modalităţi moderne de desfăşurare a activităţii pe termen lung şi măsurarea percepţiei personalului din administraţia publică referitoare la organizarea timpului de muncă.

Studiul a relevat că, în contextul dat, s-au dezvoltat competenţe de digitalizare şi autonomie în îndeplinirea sarcinilor de serviciu. În ansamblu, schemele de muncă flexibile sunt în strânsă legătură cu digitalizarea administraţiei. Digitalizarea administraţiei presupune baze de date cu acces facil şi interoperabile, flux intern şi extern informatizat al documentelor, semnături electronice şi, nu în ultimul rând, formare profesională în acest sens pentru personalul administraţiei publice.

Conform rezultatelor chestionarelor, există în continuare percepţia că munca la domiciliu nu implică acelaşi efort precum cea de la sediul instituţiei. Aproape jumătate dintre respondenţii din rândul managerilor consideră că flexibilizarea programului ar creşte productivitatea, iar dezavantajele identificate sunt rezolvabile (lipsă de coordonare între angajaţi, structuri şi instituţii). Avantajele sunt şi de ordin social, economic şi de mediu, întrucât se fluidizează traficul, se diminuează poluarea, iar instituţiile au mai puţine cheltuieli de întreţinere a clădirilor.

Studiul vine cu o serie de recomandări, printre care: achiziţionarea de servicii de certificare a semnăturii electronice; dezvoltarea de noi proceduri de lucru; asigurarea de echipamente IT&C; actualizarea cadrului normativ naţional; formarea personalului privind instrumentele digitale şi a fluxurilor de lucru în mod digital; dezvoltarea unui ghid privind implementarea formelor flexibile de muncă.

Metodologia de lucru a avut patru componente: elaborarea şi aplicarea a două chestionare online (unul pentru funcţii de conducere şi unul pentru funcţii de execuţie din administraţia publică), realizarea unui atelier de lucru online (webinar) cu instituţiile relevante în domeniu, studiul legislaţiei naţionale aferente şi cercetarea studiilor europene cu privire la moduri flexibile de muncă în administraţia publică şi impactul acestora.

Cele două chestionare au fost aplicate la nivel naţional în perioada septembrie – octombrie 2020. Numărul răspunsurilor înregistrate a fost unul reprezentativ pentru validarea rezultatelor, respectiv de 3.285 pentru personalul cu funcţii de execuţie şi de 776 pentru personalul cu funcţii de conducere, au stabilit reprezentanţii INA.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici