Studiu: Numărul bibliotecilor şcolare a scăzut cu 500, în ultimii doi ani

În ultimii doi ani, numărul bibliotecilor şcolare a scăzut constant, de la 6.545 în 2019, la 6.050 în 2022, în vreme ce numărul copiilor care au împrumutat cel puţin o carte şcolară s-a diminuat şi el cu peste 450.000, potrivit unui studiu al Organizaţiei Salvaţi Copiii.

97 afișări
Imaginea articolului Studiu: Numărul bibliotecilor şcolare a scăzut cu 500, în ultimii doi ani

Sudiu: Numărul bibliotecilor şcolare a scăzut cu 500, în ultimii doi ani

Organizaţia Salvaţi Copiii şi Libris continuă proiectul de dotare a şcolilor din ţară cu un fond de carte complex, care să permită accesul tuturor copiilor la lectură şi la cunoaştere.

Conform statisticilor Asociaţiei Editorilor din România (AER), România se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte consumul de carte, cu o cifră de afaceri de circa 60 de milioane de euro înregistrată de edituri, în vreme ce Germania, de pildă, are cea mai mare piaţă de carte din Europa, care înregistrează vânzări anuale de circa 9 miliarde de euro.

„Lectura este esenţială în anii de formare, pentru că este un instrument prin care copiii învaţă natural, încep să cunoască lumea în sens larg, să înţeleagă natura umană, emoţiile, prin intermediul poveştilor, ceea ce contribuie decisiv la formarea empatiei sociale. Accesul inegal la carte, la bibliotecă este un factor de discriminare în România”, a spus Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România.

„Considerăm că orice investiţie în cultură trebuie să se întoarcă în educaţie şi acesta este motivul pentru care o parte din profitul nostru este alocat proiectului CarteTeca. Cărţile reprezintă una dintre cele mai importante legături ale copiilor cu educaţia, deschid calea către cunoaştere, iar la nivelul întregii ţări ştim că există o mulţime de cadre didactice, şi nu numai, care inspiră şi aduc mai aproape copiii de lectură. Acestea merită recunoaşterea eforturilor depuse, precum şi un sprijin activ prin oferirea mijloacelor necesare pentru a susţine educaţia cu ajutorul cărţilor”, a precizat Laura Ţeposu, CEO Libris.

În doar două săptămâni, 460 de instituţii, din fiecare judeţ al ţării, s-au înscris în cea de-a patra ediţie a CarteTeca, concurs naţional lansat de Libris şi sprijinit de Salvaţi Copiii, prin care unităţi de învăţământ din toată ţara câştigă cărţi pentru biblioteca proprie. Fondul de carte alocat acestei ediţii a fost în valoare de 280.000 de lei şi a fost destinat dotării a 53 de biblioteci şcolare.

În evaluarea aplicaţiilor s-a ţinut cont de numărul de elevi înscrişi în unitatea de învăţământ beneficiară, de fondul de carte prezent al bibliotecii, de frecvenţa şi volumul cu care se împrumută cărţi. Lista celor 45 de câştigători aleşi de juriu este disponibilă pe https://www.libris.ro/carteteca/castigatorii, iar lista câştigătorilor aleşi prin votul publicului pe https://www.libris.ro/carteteca/participantiVotulPublicului.

Una dintre cele 8 şcoli câştigătoare la categoria Votul publicului este Şcoala Gimnazială Federico García Lorca, din sectorul 3 al capitalei. Cei 1.053 de elevi cu vârste între 6-16 ani sunt câştigătorii, având acces la cărţile care au completat fondul de carte al bibliotecii şcolii (volume în valoare de 10.000 de lei).

În total, cele 4 ediţii ale proiectului CarteTeca cumulează 658.000 lei, sumă folosită în beneficiul a 202 unităţi de învăţământ şi a peste 100.000 de elevi din toată ţara. Peste 14.700 de cărţi au fost donate în primele trei ediţii.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
bibliotecă,
şcoală,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici