Sulfina Barbu: Dacă ne-am fi luat după USL, pensionarii nu ar fi primit banii lună de lună

Ministrul Muncii, Sulfia Barbu, a declarat, joi, că, din analizele făcute, România "ar fi sărăcit cu peste 6 miliarde lei" în cazul în care nu s-ar fi luat măsurile în domeniul pensiilor şi asistenţei sociale, iar, dacă s-ar fi luat după USL, pensionarii nu şi-ar fi primit banii lună de lună.

331 afișări
Imaginea articolului Sulfina Barbu: Dacă ne-am fi luat după USL, pensionarii nu ar fi primit banii lună de lună

Sulfina Barbu: Dacă ne-am fi luat după USL, pensionarii nu ar fi primit banii lună de lună (Imagine: Viorel Dudau/Mediafax Foto)

"PSD şi PNL ştiu un singur model, modelul Greciei, pe care doresc să-l impementeze. Din analizele noastre, România ar fi sărăcit cu peste 6 miliarde lei dacă nu am fi implementat măsurile în legătură cu pensiile, asistenţa socială", a precizat Sulfina Barbu, la o conferinţă de presă la PDL.

Barbu a spus că în anii de criză nu se permite nicio risipă din bani publici şi că responsabilitatea sa, în calitate de ministru al Muncii, este ca banii cetăţenilor din taxe şi impozite să fie corect gestionaţi. "Dacă ne-am fi luat după USL, vă garantez că pensionarii nu ar fi primit banii lună de lună", a adăugat Barbu.

Ea a spus că, dacă nu s-ar fi luat măsurile necesare, România ar fi trebuit să împrumute 6 miliarde, bani care sunt greu de împrumutat.

Barbu a menţionat că Guvernul Tăriceanu a lăsat la sfârşitul lui 2008 un deficit de 3 miliarde de lei la bugetul de pensii, iar actualul Guvern a luat măsuri care au dus la economii, în 2011 făcându-se economii de 88 milioane la venitul minim garantat şi de 400 de milioane la alocaţia de susţinător al familiei.

"Dacă nu ne-am fi luptat să implementăm reformele în domeniul asistenţei sociale şi al pensiilor, ar fi trebuit să plătim în plus 6,5 miliarde lei", a mai spus Barbu, arătând că asupra Guvernului s-a produs "un atac furibund" deoarece a înţeles că într-un an de criză este nevoie de reforme, de reforme de dreapta.

"Am strâns din dinţi şi am rezistat atacurilor populiste ale opoziţiei", a adăugat ministrul Muncii.

Ea s-a referit şi la implementarea noului Cod al Muncii, care a dus la "scoaterea a unui număr important de locuri de muncă din zona economiei nefiscalizate".

Potrivit Sulfinei Barbu, USL s-a împotrivit acestor măsuri şi acum trebuie să aibă curajul să spună public celor care au contracte noi de muncă de ce le-au refuzat aceste drepturi.

În domeniul reformei pensiilor, Sulfina Barbu a spus că, faţă de 2010, a crescut media anuală a contribuţiilor, a scăzut numărul persoanelor cu pensie anticipată de la 42 mii la 24 mii în 2011 şi a numărului persoanelor cu pensie de invaliditate de la 61 mii la 27 mii în 2011, iar 1.400.000 de persoane beneficiază de creştere a pensiilor grupele I şi II de muncă.

Numărul de şomeri a scăzut cu 180 mii persoane faţă de 2010, a mai spus Sulfina Barbu, arătând că un număr important de şomeri au beneficiat de cursuri de formare profesională.

"Aceste lucruri arată că reforma implementată are efecte pozitive şi ne încurajează să continuăm", a arătat ministrul Muncii, adăugând că pentru 2012 şi-a propus să fie intensificate controalele pe asistenţa socială şi să fie prioritare politicile de ocupare pentru tineri.

"Nu vom mai permite manipularea ajutoarelor sociale în scop electoral", a mai spus Barbu, arătând că PDL şi-a propus stoparea acestor practici şi că "toată critica asupra PDL şi Guvern este o critică populistă şi neîntemeiată".

"USL, stânga a criticat, dar nu a venit cu nicio propunere concretă pentru rezolvarea problemelor. Vă asigur că, atât timp cât voi fi la Ministerul Muncii, voi aplica politici de dreapta, orientate către cetăţeni şi voi veghea ca fondurile publice să fie corect gestionate şi să eliminăm risipa şi frauda", a conchis Sulfina Barbu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici