Sute de persoane în Piaţa Universităţii, la un miting pro-Pleşu după atacurile de la postul Antena 3 - FOTO

Câteva sute de persoane s-au adunat, duminică seară, în Piaţa Universităţii din Bucureşti, la un miting de solidarizare cu filosoful şi publicistul Andrei Pleşu, organizat de Grupul pentru Dialog Social şi Revista 22 în urma "agresiunii mediatice" asupra acestuia, la postul Antena 3.

4145 afișări
Imaginea articolului Sute de persoane în Piaţa Universităţii, la un miting pro-Pleşu după atacurile de la postul Antena 3 - FOTO

Sute de persoane în Piaţa Universităţii, la un miting pro-Pleşu după atacurile de la postul Antena 3 (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

Participanţii, între care filosoful Gabriel Liiceanu, istoricul Andrei Oişteanu, artistul Grigore Leşe şi jurnaliştii Andreea Pora şi Robert Turcescu, s-au adunat în zona statuilor de la Universitate, la ora 17.00.

Unii dintre ei au venit cu cărţi semnate de Pleşu ("Parabolele lui Iisus", "Jurnalul de la Tescani"), dar şi de alţi autori - Gabriel Liiceanu ("Apel către lichele") şi Jose Saramago ("Eseu despre luciditate") -, şi coli A4 cu mesaje precum "IN HONOREM, ANDREI PLEŞU", "Repere, nu lichele!" sau "CNA ne pălmuieşte".

Alţii au adus un tomberon albastru pe care era inscripţionat mesajul "Da, 3 e aici".

Câţiva dintre participanţi au purtat ochelari de soare cu o singură lentilă, la fel ca Dan Voiculescu înaintea audierii din iulie 2013 la Direcţia Naţională Anticorupţie.

La miting s-a scandat împotriva posturilor TV din trustul Intact - "N-a citit Antena 3 cât a scris Pleşu Andrei" şi "Deschidem cărţile, închidem Antenele" -, dar şi "Pleşu preşedinte".

După ora 18.00, participanţilor li s-a alăturat şi liderul Noua Republică, Mihail Neamţu, care a vorbit la portavoce după ce s-a urcat pe o soclul unei statui.

Mitingul a fost marcat şi de două incidente. Unui bătrân i s-a făcut rău şi a primit îngrijiri de la un echipaj SMURD, iar un cameraman a intrat într-o altercaţie cu mai multe persoane care îl bănuiau că este de la trustul Intact, conflictul fiind aplanat de un negociator al Jandarmeriei.

În 10 martie, Andrei Pleşu a publicat pe site-ul adevarul.ro un editorial în care scria: "Prin 'filtrul' Antenei 3, viaţa noastră politică se vede ca un amestec de vodevil, farsă şi melodramă. Un carnaval de duzină. O chermeză scăpată de sub control". De asemenea, scriitorul făcea referire la mai mulţi jurnalişti ai acestui post, între care Mihai Gâdea, descris drept "băiat nervoşel şi sentimental deopotrivă, pendulînd între scîncet umed şi furie răcnită" şi "obrăznicătură cu veleităţi inchizitoriale".

O zi mai târziu, într-o emisiune a postului Antena 3, directorul acestuia, Mihai Gâdea, l-a acuzat pe Pleşu că ar fi fost "sluga" tuturor regimurilor de după 1989 din România. "Dacă aţi avea de ales între o obrăznicătură şi o slugă, ce aţi alege?", şi-a întrebat Gâdea telespectatorii, în timp ce Mugur Ciuvică, invitat în emisiune şi menţionat şi el în editorialul lui Pleşu, a spus despre scriitor că "minte ca un porc".

Ulterior, Revista 22 a lansat un apel la solidaritate cu Pleşu împotriva "agresiunii mediatice împotriva unei importante personalităţi a vieţii noastre intelectuale".

"Într-o avalanşă a calomniei şi a atacului la persoană, Mihai Gâdea şi Mugur Ciuvică (invitat în emisiune - n.r.) au folosit un limbaj insultător, absolut inadmisibil, la adresa profesorului Andrei Pleşu. Suntem pe deplin solidari cu dreptul domnului Andrei Pleşu, distins comentator al vieţii noastre politice şi culturale, de a se pronunţa cu opinii avizate despre idei şi persoane, inclusiv despre un fost sau actual preşedinte al României. Protestăm categoric împotriva linşajului mediatic pus la cale, încă şi încă o dată, de către postul de televiziune Antena 3. Cerem organismului abilitat, CNA, să acţioneze conform legii împotriva acestor abominaţiuni. Declarăm cu deplină responsabilitate: agresiunea mediatică fără precedent împotriva lui Andrei Pleşu comisă de Mihai Gâdea şi invitaţii săi, constituie un atac imund la adresa adevăratelor valori ale culturii româneşti. Cei care semnăm acest apel ne considerăm noi înşine agresaţi", s-a arătat, printre altele, în acest apel.

(Serviciul Foto al agenţiei MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici