Ţara care nu va mai accepta şi nu va plăti pentru mai multe vaccinuri COVID-19

Polonia nu va mai accepta şi nici nu va plăti pentru mai multe doze de vaccin COVID-19 în cadrul contractului de furnizare al Uniunii Europene, a declarat marţi ministrul său al sănătăţii, pregătind terenul pentru o bătălie juridică cu producătorii, anunţă Reuters.

5194 afișări
Imaginea articolului Ţara care nu va mai accepta şi nu va plăti pentru mai multe vaccinuri COVID-19

Ţara care nu va mai accepta şi nu va plăti pentru mai multe vaccinuri COVID-19

Polonia, alături de alte state membre ale UE, a primit vaccinuri COVID-19 în timpul pandemiei de coronavirus în cadrul contractelor de furnizare convenite între Comisia Europeană şi producătorii de vaccinuri precum BioNTech şi Pfizer sau Moderna.

Cel mai mare furnizor al Poloniei este Pfizer. Ţara a înregistrat o absorbţie de vaccinuri mai redusă decât majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană şi are un stoc de vaccinuri excedentar, din care o parte a fost deja vândut sau donat altor state.

"La sfârşitul săptămânii trecute, am folosit clauza de forţă majoră şi am informat atât Comisia Europeană, cât şi principalul producător de vaccinuri că refuzăm să luăm aceste vaccinuri în acest moment şi refuzăm, de asemenea, să plătim", a declarat ministrul sănătăţii, Adam Niedzielski, pentru postul privat de televiziune TVN24. "Într-adevăr, consecinţa acestui lucru va fi un conflict juridic, care are deja loc", a spus el.

Polonia nu poate rezilia în mod direct contractul de furnizare a vaccinurilor, deoarece părţile la contracte sunt Comisia Europeană şi producătorii, a precizat el.

Valoarea contractului de furnizare de vaccinuri către Polonia până la sfârşitul anului 2023 doar cu un singur producător a fost de peste 6 miliarde de zloţi (1,40 miliarde de dolari), din care peste 2 miliarde de zloţi pentru furnizarea în 2022.

În Polonia, 59% din populaţie a fost vaccinată cu două doze, iar 31% a făcut rapelul. Aceste procente sunt cu mult sub media UE, de 72,5% şi, respectiv, aproape 53%.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici