Toţi bucureştenii vor beneficia de subvenţie pentru plata energiei termice la iarnă

Toţi bucureştenii vor beneficia, la iarnă, de subvenţie pentru plata energiei termice de la RADET, au precizat joi, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii municipalităţii, potrivit cărora suma prevăzută în acest scop este de 590 de milioane de lei, cu aproape 30 de milioane mai mult decât în 2011.

3262 afișări
Imaginea articolului Toţi bucureştenii vor beneficia de subvenţie pentru plata energiei termice la iarnă

Toţi bucureştenii vor beneficia de subvenţie pentru plata energiei termice la iarnă

"Primăria Municipiului Bucureşti acordă, şi anul acesta, subvenţia pentru plata energiei termice către RADET. Astfel, pentru plata subvenţiei pentru energia termică, Primăria Capitalei are prevăzută în buget, pentru anul 2012, suma de 590 de milioane de lei", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX de Primăria Capitalei.

Anul trecut, municipalitatea a alocat pentru subvenţiile la plata energiei termice 561,45 milioane lei. În 2010, subvenţiile alocate de primărie au totalizat 343 milioane lei, iar în 2009, aproximativ 357 milioane lei, potrivit sursei citate.

În acelaşi comunicat se menţionează şi că, întrucât Primăria Capitalei "este interesată ca anumite categorii sociale să poată beneficia în mod echitabil de această subvenţie, în ultima perioadă au existat o serie de variante de optimizare, printre care şi acordarea subvenţiei, direct către populaţie, în funcţie de venituri".

Subvenţia reprezintă diferenţa dintre costul de producţie a gigacaloriei, 328 de lei, şi preţul care ajunge la bucureşteni - 169,88 lei, precizează municipalitatea.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, miercuri, la Comisia de Industrii din Cameră, că nu mai poate face cu subvenţia şi că a cerut o listă de la ANAF cu veniturile bucureştenilor, astfel încât cei cu venituri peste 2.500 de lei pe cap de familie să plătească 328 de lei gigacaloria.

"Nu mai pot să fac faţă cu subvenţia. Nu mai pot. Nu mai am cum să subvenţionez, şi sunt mulţi amărâţi care nu au bani. Am cerut de patru ani - să văd acum dacă se concretizează - o listă cu veniturile de la ANAF şi dacă venitul e mai mare de 20-25 de milioane pe cap de familie să pot să-i pun să plătească 328, cât e acuma gigacaloria la Bucureşti. De ce? Ca să pot să măresc paleta ălora care nu au bani. Nu e politic, e grija faţă de oameni", a spus Oprescu.

Tot primarul general declara, în 13 septembrie, că bucureştenii vor plăti acelaşi preţ ca şi anul trecut pentru gigacalorie, deşi se estimează o creştere de aproximativ cinci la sută a preţului acesteia, din cauza scumpirii gazului.

Edilul Capitalei preciza că este de aşteptat ca preţul gigacaloriei să se majoreze cu până la cinci la sută, din cauza scumpirii gazelor, dar sublinia că va avea grijă ca preţul plătit de populaţie să nu se modifice.

Oprescu mai spunea atunci că municipalitatea va plăti diferenţa între valoarea preţului real, care în prezent este de 328 de lei, şi 170 de lei cât plăteşte populaţia pentru gigacalorie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici