Trei membri ai CNA au sesizat Parlamentul privind "abuzurile" preşedintelui Consiliului

Trei membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), Narcisa Iorga, Florin Gabrea şi Valentin Jucan, au sesizat, miercuri, Birourile Permanente ale Parlamentului cu privire la "abuzurile" comise de preşedintele CNA, Laura Georgescu, din funcţia pe care o deţine.

297 afișări
Imaginea articolului Trei membri ai CNA au sesizat Parlamentul privind "abuzurile" preşedintelui Consiliului

Laura Georgescu, preşedintele CNA (Imagine: Razvan Chirita/ Mediafax Foto)

În sesizarea transmisă Birourilor Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, dar şi în atenţia Comisiilor permanente pentru cultură, artă şi mass-media şi Comisiilor permanente pentru cercetarea abuzurilor, Narcisa Iorga, Florin Gabrea şi Valentin Jucan le supun atenţiei parlamentarilor "abuzuri comise de către preşedintele CNA, Laura Georgescu, fie în cadrul şedinţelor publice ale Consiliului, fie în exercitarea funcţiei".

În această sesizare, care a fost remisă şi agenţiei MEDIAFAX, Narcisa Iorga, Florin Gabrea şi Valentin Jucan spun că preşedintele CNA este numit de Parlament dintre membrii Consiliului, la propunerea acestora. "Nu are nicio altă atribuţie suplimentară faţă de restul membrilor, în afara activităţii de ordonator principal de credite", precizează cei trei membri ai CNA.

Potrivit acestora, în cadrul şedinţei publice a CNA din 17 iunie, "preşedintele Laura Georgescu a supus dezbaterii şi ulterior votului Consiliului interzicerea transmiterii online a şedinţelor CNA, fapt ce contravine Legii nr.504/2002, art. 15 (2) care stipulează că şedinţele CNA sunt publice".

"În şedinţa din 10 iunie, preşedintele CNA smulsese camera web instalată pe laptopul unui membru CNA, care transmitea online şedinţa publică. Nu există niciun temei legal care să interzică transmiterea online a şedinţelor publice ale Consiliului. Ulterior votului ilegal (...), preşedintele CNA a suspendat unilateral şedinţa publică, deşi era asigurat cvorumul de şedinţă prin prezenţa a nouă membri. Ordinea de zi avea 20 de puncte şi conţinea solicitări de prelungiri şi cedări/ modificări de licenţe audiovizuale, avize de retransmisie şi rapoarte de monitorizare", spun Iorga, Jucan şi Gabrea.

Conform acestora, decizia Laurei Georgescu încalcă Regulamentul de Organizare şi Funcţionare (ROF) al CNA.

"Preşedintele CNA, abuzând de funcţia de ordonator de credite şi invocând Decizia Curţii de Conturi nr.18/2013, a instaurat o serie de proceduri de sistem care împiedică membrii Consiliului să-şi exercite obligaţiile prevăzute de Legea audiovizualului şi de Regulamentul de Organizare şi Funcţionare. Spre exemplu, «procedura exercitării calităţii de membru» şi «procedura securizării înregistrărilor audio din şedinţele Consiliului» sunt abuziv-restrictive.

Procedurile nou instituite exced Legea nr.504/2002 şi Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al CNA", spune Narcisa Iorga, Valentin Jucan şi Florin Gabrea.

Conform acestora, "preşedintele CNA a abuzat de funcţia sa cu ocazia mai multor întruniri oficiale, interne şi internaţionale, unde a prezentat puncte de vedere ca fiind ale instituţiei, deşi membrii Consiliului nu aveau cunoştinţă despre aceste întruniri şi, ca atare, nu-i dăduseră mandat". "De asemenea, în luna decembrie 2013, preşedintele CNA a acordat premii unor radiodifuzori în numele instituţiei, deşi nu exista o decizie a Consiliului luată în mod regulamentar prin votul membrilor", mai spun cei trei membri ai CNA.

În şedinţa de marţi, la propunerea Monicăi Gubernat, CNA a adoptat cu şase voturi "pentru" (Lorand Turos, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea) oprirea transmisiei online a şedinţei publice a CNA de marţi, pe pagina personală de Facebook a lui Valentin Jucan. "Împotrivă" a votat Valentin Jucan, în timp ce Narcisa Iorga nu a dorit să voteze, precizând de mai multe ori că acest subiect - privind înregistrarea şedinţei şi transmiterea ei online - nu se afla pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a Consiliului, care a fost adoptată la începutul şedinţei de către membrii CNA.

După ce propunerea Monicăi Gubernat de oprire a transmisiei online a şedinţei publice a CNA de marţi pe pagina personală de Facebook a lui Valentin Jucan a fost votată de şase membri ai CNA, Jucan a spus că nu doreşte să oprească înregistrarea.

Ei mai spun că ROF prevede la articolul 11 că oportunitatea participării la activităţi, poziţia oficială a instituţiei şi acordarea de premii sunt analizate şi aprobate de Consiliu.

Cei trei solicită totodată parlamentarilor să analizeze situaţia, precizând că speră ca aceştia să îşi precizeze poziţia în interes public.

În prezent, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) include 11 membri: Laura Georgescu (preşedinte), Viorel-Vasile Buda (vicepreşedinte), Florin Gabrea, Lorand Turos, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea.

Consiliul Naţional al Audiovizualului este unica autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, o instituţie publică autonomă aflată sub control parlamentar. Consiliul se întruneşte, în mod curent, de două ori pe săptămână, în şedinţe publice şi este mandatat să monitorizeze radiodifuzorii şi să aplice sancţiuni în cazul în care constată încălcări ale reglementărilor în vigoare. Totodată, CNA eliberează licenţe audiovizuale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici