UPDATE: Doi dintre cei trei turişti dispăruţi în Munţii Făgăraş au fost localizaţi din elicopter. Cum vor fi recuperate cadavrele/ Ce l-au rugat turiştii pe stareţul unui schit din Braşov, înainte să plece pe munte

Doi dintre cei trei turişti din Iaşi, dispăruţi de şase zile în Munţii Făgăraş, au fost găsiţi de salvamontişti care au survolat zona cu un elicopter, întrucât pe munte este pericol de avalanşe.

12344 afișări
Imaginea articolului UPDATE: Doi dintre cei trei turişti dispăruţi în Munţii Făgăraş au fost localizaţi din elicopter. Cum vor fi recuperate cadavrele/ Ce l-au rugat turiştii pe stareţul unui schit din Braşov, înainte să plece pe munte

Trei turişti dispăruţi de şase zile în Munţii Făgăraş, căutaţi de salvamontişti

UPDATE 22.00 Salvamontist: Doi dintre cei turişti dispăruţi în Munţii Făgăraş sunt morţi; îl căutăm pe al treilea

Doi dintre cei trei turişti care au dispărut de şase zile în Munţii Făgăraş sunt morţi, spun salvamontiştii, care i-au localizat, marţi seara, aproape unul de celălalt. Miercuri dimineaţa se va încerca recuperarea cadavrelor şi vor fi reluate căutările celui de-al treilea turist.

Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România, Sabin Cornoiu, a declarat, marţi seara, pentru MEDIAFAX, că doi dintre cei trei turişti din Iaşi sunt morţi, însă despre al treilea nu există niciun fel de informaţii, căutările urmând să fie reluate miercuri, pe timpul zilei.

„Până nu îl găsim pe al treilea, nimeni nu poate spune că şi el e mort. Îl căutăm”, a spus Cornoiu.

Potrivit acestuia, două echipaje de salvatori vor încerca, miercuri dimineaţa, să recupereze cele două cadavre, identificate unul în apropierea celuilalt, dar pe văi diferite.

„Daca vremea e bună şi permite zborul elicopterului, vor fi duse în munte două echipaje de salvatori care vor interveni pentru recuperarea celor două trupuri, identificate relativ aproape, dar pe văi diferite. Salvatorii vor încerca miercuri dimineaţa să ajungă la ele şi să le transporte în locuri de unde ar putea fi recuperate prin trolii din elicopter. Derularea acţiunii depinde de starea vremii, dacă aceasta va permite zborul şi apoi de condiţiile concrete din teren, respectiv riscul de producere de noi avalanşe. Vor interveni nouă salvamontişti din Sibiu şi din Braşov”, a mai spus Cornoiu.

Primul turist a fost localizat pe Valea Sâmbetei, la peste 2000 metri altitudine, iar al doilea a fost localizat din elicopter în apropiere.

Cei trei turişti din Iaşi au dispărut de şase zile în Munţii Făgăraş. Căutările au început abia de Paşti, după ce familia unuia dintre ei a cerut ajutor deoarece nu a mai putut lua legătura cu turiştii.

Cornoiu a declarat că familiile turiştilor nu au anunţat mai devreme dispariţia acestora deoarece obişnuiau să plece pe perioade mai lungi şi reveneau fără probleme.

UPDATE 20.30 A fost localizat şi al doilea turist dispărut în Munţii Făgăraş

Tomas Bross, preşedintele Asociaţiei Naţională a Salvatorilor Montani, filiala Victoria, a declarat, marţi seara, pentru MEDIAFAX, că a fost localizat şi al doilea turist dispărut în Munţii Făgăraş, acesta fiind prins cu sfoară de primul, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Preşedintele Asociaţiei Naţională a Salvatorilor Montani, filiala Victoria, Tomas Bross, a declarat că în timpul nopţii de marţi spre miercuri se va decide cum cum vor putea fi aduşi cei doi turişti, deoarece cu targa ar dura cel puţin două zile.

„A fost localizat şi al doilea cadavru din elicopter. Din moment ce ştim unde sunt şi care este situaţia, în această noapte se va hotărî să ne dea un elicopter ca să putem să îi aducem. Ca să îi aducem cu targa durează mai mult de două zile. Să vedem unde găsim un loc unde ar putea măcar să se apropie, să aterizeze şi să îi transportăm la elicopter. Au fost legaţi cu sfoară, aşa se procedează. Din păcate, e un avantaj şi un dezavantaj. Unul poate să-i tragă pe toţi, dar şi unul poate să ţină doi, depinde de experienţă”, a spus Bross.

UPDATE 17.30 Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, susţine că unul dintre cei trei turişti dispăruţi în urmă cu o săptămână, în munţii Făgăraş, a fost localizat. Localizarea s-a făcut pe calea aerului, nefiind posibila intervenţia terestră din cauza riscului de avalanşă.

Terestru, din ce avem de la salvamontişti, nu se poate intra din cauza riscului major de avalanşă. Pe calea aerului, a fost găsit, localizat, unul dintre ei, pe Valea Sâmbetei, la peste 2000 metri. Cel puţin unul dintre cei trei a fost identificat, e posibil ca celalţi să fie în zonă, dar sub zăpadă. Urmează să se stabilească. E o identificare din aer, nu se poate spune care cele dintre cele trei persoane este. Cel mai probabil este decedat, a declarat Raed Arafat la Antena 3.

Trei turişti din Iaşi dispăruţi de şase zile în Munţii Făgăraş sunt căutaţi de salvamontişti, aceştia intervenind cu un elicopter, întrucât nu pot interveni terestru din cauza riscului mare de avalanşe.

”Salvamontiştii au observat din elicopter avalanşe scurte în Munţii Făgăraş şi nu îşi dau seama unde să trimită echipajele”, a adăugat preşedintele Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România.Trei turişti dispăruţi de şase zile în Munţii Făgăraş, căutaţi de salvamontişti. În zonă este pericol mare de avalanşe / Ce l-au rugat turiştii pe stareţul unui schit din Braşov, înainte să plece pe munte

Ce l-au rugat turiştii dispăruţi pe stareţul unui schit din Braşov, înainte să plece pe munte

Cei trei turişti din Iaşi - doi bărbaţi de 60 de ani şi un tânăr de 18 ani - daţi dispăruţi în Munţii Făgăraş, şi-au parcat maşina, pe 30 martie, în curtea Schitului ”Sfântul Ioan Botezătorul”, din satul Breaza, judeţul Braşov.

Cei trei bărbaţi au cerut permisiunea stareţului să lase autoturismul la mănăstire, în perioada pe care o vor petrece pe munte.

Dispariţia celor trei turişti din Iaşi a fost anunţată la 112 de stareţul Schitului ”Sfântul Ioan Botezătorul”, din satul Breaza. Ambrozie Duţă a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că cei trei bărbaţi au ajuns în zonă pe 30 martie şi au dormit în maşină, în prima noapte, în parcarea mănăstirii.

”Nu au fost cazaţi la noi. Au lăsat maşina aici şi au plecat pe munte. Ei au venit vineri şi au plecat sâmbătă. Au dormit în maşină. Au zis că lasă maşina aici. Au cerut permisiunea să-şi lase autoturismul în parcarea mănăstirii. Erau trei persoane, doi oameni de aproape 60 de ani şi un băiat de 18 ani. Maşina este şi acum aici. Eu am sunat miercuri, la 112, am observat că nu s-au mai întors", a declarat Ambrozie Duţă, stareţul Schitului ”Sfântul Ioan Botezătorul”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici