Tudor Grindean, noul sef al IPJ Cluj, în locul lui Ioan Păcurar, care a cerut pensionarea

Noul şef al IPJ Cluj, Tudor Grindean, care l-a înlocuit pe Ioan Păcurar, a fost prezentat, miercuri, de inspectorul general al Poliţiei Române, chestorul Petre Tobă.

553 afișări
Imaginea articolului Tudor Grindean, noul sef al IPJ Cluj, în locul lui Ioan Păcurar, care a cerut pensionarea

Tudor Grindean, noul sef al IPJ Cluj, în locul lui Ioan Păcurar, care a cerut pensionarea (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

"Din punctul meu de vedere, Clujul e unul dintre inspectoratele de poliţie judeţene mari, cu problematică, unul care contează din punctul de vedere al diversităţii activităţilor. I-am cerut domnului Grindean să dispună toate măsurile pe care le consideră necesare pentru creşterea gradului de siguranţă al clujenilor, sub toate palierele", a spus Tobă.

Conform sursei citate, Grindean ocupă o funcţie inferioară celei de până acum.

"Grindean a ocupat o funcţie de conducere la Ministerul Administraţiei şi Internelor, în aparatul central", a spus Tobă.

Întrebat de ziarişti din ce motiv Tudor Grindean ocupă funcţia de conducere la IPJ Cluj, deşi fostul şef Ioan Păcurar nu este încă pensionat din punct de vedere juridic, Tobă a spus că cererea de pensionare a acestuia a fost un act unilateral de voinţă şi că oricum de acum încolo nu ar fi fost motivat să-şi facă treaba.

"Dacă a fost un act unilateral de voinţă, actul de management nu mai e atât de implicat ca atunci când erai în exercitarea atribuţiilor de serviciu. E mai demotivat. Datorită gradului de chestor, trecerea în rezervă a domnului Păcurar e aprobată prin decret prezidenţial. De aceea, am formulat o propunere pentru domnul ministru Stroe pentru numirea domnului Grindean, pentru a nu avea un vid de conducere", a spus Tobă.

Tudor Grindean a absolvit două cursuri postuniversitare la Facultatea de Drept a Universităţii "Babeş-Bolyai" în 1998 şi 2004, de drept civil şi, respectiv, psihologie judiciară.

"Am îndeplinit în ultimii ani funcţia de împuternicit de director general al Direcţiei de Management Operaţional din IGPR. Am fost nu doar şef al IPJ Alba, am fost o perioadă de timp şef al unor structuri de combatere a criminalităţii organizate şi am lucrat de asemenea la poliţia judiciară", a spus Grindean.

Tobă a mai spus că Grindean va trebui să se ocupe de siguranţa rutieră, în şcoli, în universităţi şi să pună accent pe asigurarea unui mediu de afaceri corect, prin combaterea infracţiunilor economice, de evaziune fiscală şi să contribuie la creşterea încrederii cetăţeanului în poliţie.

Chestorul Petre Tobă a făcut referiri şi la mai mulţi ofiţeri din Poliţia Judeţeană Cluj care sunt în procedură de verificare disciplinară, printre aceştia numărându-se chiar fostul şef Ioan Păcurar şi adjunctul instituţiei, Cristian Pintea.

"11 ofiţeri cu funcţii de conducere din cadrul IPJ Cluj, inclusiv fostul şef al instituţiei, Ioan Păcurar, sunt în procedură de verificare disciplinară. Este vorba despre constatări făcute de colegii de la Corpul de Control al Ministerului Afacerilor Interne. Sunt constatări despre anumite abateri disciplinare, inclusiv referitoare la managementul instituţiei", a declarat Petre Tobă.

El a mai spus că va face toate eforturile pentru ca procedura să se finalizeze cât mai curând.

Fostul şef al Poliţiei Judeţene Cluj, chestorul Ioan Păcurar, în cazul căruia ANI a constatat, anul trecut, o diferenţă de aproximativ 190.000 de euro între averea dobândită şi veniturile realizate de acesta, a solicitat conducerii Ministerului Afacerilor Interne să fie pensionat începând cu 20 septembrie.

În CV-ul postat pe site-ul Poliţiei Române se menţionează că Păcurar, în vârstă de 53 de ani, a condus Poliţia Judeţeană Cluj din anul 2005, iar anterior a fost, timp de patru ani, şeful Serviciul Poliţiei Rutiere din cadrul Poliţiei Judeţene Cluj.

În anul 2008 a primit titlul de doctor al Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) Cluj- Napoca, iar în anul 2006 a fost decorat de Preşedinţia României cu Ordinul "Bărbăţie şi Credinţă" în grad de Cavaler.

Potrivit presei locale, Corpul de control al ministrului de Interne, Radu Stroe, a făcut, în iulie acest an, un control la Poliţia Judeţeană Cluj care îl viza şi pe chestorul Ioan Păcurar, în condiţiile în care inspectorii ANI au constatat, în septembrie 2012, că acesta nu poate justifica diferenţa de circa 190.000 de euro între averea dobândită şi veniturile realizate.

"Veniturile realizate de către Ioan Păcurar, în perioada pentru care au fost identificate diferenţe semnificative (anii 2001, 2003, 2004, 2008, 2009, 2012) au fost în cuantum total de 840.164,76 lei, iar cheltuielile efectuate în aceeaşi perioadă au fost în cuantum de 1.559.012,30 lei. S-a constatat existenţa unei diferenţe semnificative, în sensul art. 18 din Legea nr. 176/2010, în cuantum de 718.847,54 lei (aprox. 189.143 euro), între averea dobândită şi veniturile realizate de către Ioan Păcurar în perioada exercitării funcţiei publice", se arăta într-un raport al ANI.

Reprezentanţii ANI au sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Cluj în vederea începerii acţiunii de control cu privire la averea dobândită şi veniturile realizate de către Ioan Păcurar în perioada exercitării funcţiei publice, dar şi ANAF în vederea unor verificări cu privire la veniturile realizate în perioada 2006-2008, din chirii, în sumă de 181.410 lei şi 52.000 de euro.

De asemenea, ANAF a fost solicitată să verifice şi înstrăinarea de către Ioan Păcurar a unui imobil situat în Cluj-Napoca, "cu preţul oficial de 27.000 de euro, conform contractului de vânzare-cumpărare, în timp ce cumpărătorul a declarat că a achitat suma de 39.000 de euro".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici