Udrea: Există proiecte de cămine culturale care au chiar şi "bară pentru spectacol"

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a declarat marţi pentru MEDIAFAX că la decizia închiderii CNI a contribuit stoparea unor programe, precum construirea de cămine culturale, săli de sport şi patinoare, şi că unele proiecte de cămine includeau şi o "bară pentru spectacol".

64 afișări
Imaginea articolului Udrea: Există proiecte de cămine culturale care au chiar şi "bară pentru spectacol"

Udrea: Există proiecte de cămine culturale care au chiar şi "bară pentru spectacol" (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

"În urma reducerii, suspendării şi anulării unor programe pentru investiţii, CNI a rămas în acest an cu o activitate extrem de restrânsă. Bugetul CNI a scăzut de la 664 milioane de lei în 2009 la 401 milioane de lei, deci nu era justificată păstrarea companiei, când Guvernul încearcă să ia nişte măsuri extraordinar de nepopulare, de dure şi le cere oamenilor să facă nişte sacrificii. Nu merita să compromiţi un program de reformă a Guvernului cu activitatea acestei companii", a spus Udrea.

CNI va fi închisă în maxim două luni, iar programele companiei vor fi derulate prin direcţia de investiţii a Ministerului Dezvoltării.

"Oricum, bugetul companiei ajungea doar pentru finalizarea a 80 de săli de sport şi a unui singur patinoar, la Cârţa", a spus ministrul.

Udrea a adăugat că o serie de programe, precum cel al construirii de cămine culturale noi, au fost stopate în acest an.

"Era un buget de 2,5 milioane de euro, care presupunea construirea unor cămine care, ca dotări, depăşeau cu mult nivelul unei comune. Aveau staţie de sonorizare cât să faci concerte şi scaune care veneau pe nişte şine, ca să poţi transforma în sală de conferinţe. Inclusiv au fost proiecte care aveau şi bară pentru spectacol. Excedeau nevoilor mediului rural. Am mutat banii pentru construire pe reabilitarea de cămine culturale", a precizat Udrea.

Întrebată dacă "bara" care figura în proiectele unor cămine culturale era destinată spectacolelor de streaptease, Udrea a răspuns: "Sau pentru artiştii care cântau".

Ea a explicat că de la începutul anului la CNI au fost luate mai multe măsuri, precum interzicerea adiţionării contractelor cu mai mult de 10%, stabilirea standardelor de cost şi decizia de a exclude de la licitaţii firmele care practicau contestaţiile abuzive.

"La începutul anului am încercat să prioritizăm programele de investiţii, pentru că mi-am dat seama că avem un buget cu 31% mai mic faţă de anul trecut. Şi atunci am stabilit că important e ca programele care se derulează să fie dintre cele mai utile, aşa că am suspendat programul de bazine de înot, am suspendat programul de construire de patinoare artificiale şi am redus programul de construire de săli de sport. În acest program există 160 de şantiere deschise în 2009. Cu banii pe care îi avem am decis să închidem cât mai multe - circa 90, şi să nu mai dăm drumul la începerea altora", a arătat Udrea.

Ea a adăugat că banii alocaţi construirii de bazine de înot şi sălilor de sport au fost redirecţionaţi către investiţii în drumuri, apă şi canal.

"Pe vremea când a început programul de săli de sport, în 2001, erau bani. PSD-ul a făcut săli de sport de proastă calitate, plouă în ele şi trebuie să le reparăm noi. Au făcut săli de sport la preţuri cu 50% mai mari decât construim noi, la fel şi PNL. Şi preţurile la licitaţiile de pe vremea lui Tăriceanu sunt cu 40% mai mari decât acum", a mai spus ministrul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici