Un administrator de firmă şi alţi 13 inculpaţi, judecaţi pentru evaziune. Prejudiciul este de 14 milioane de euro

Administratorul unei firme orădene şi alte 13 persoane, tot administratori de societăţi comerciale, au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie din Oradea, într-un dosar de evaziune şi spălare de bani prin tranzacţii cu produse petroliere, prejudiciul fiind estimat la 14 milioane de euro.

785 afișări
Imaginea articolului Un administrator de firmă şi alţi 13 inculpaţi, judecaţi pentru evaziune. Prejudiciul este de 14 milioane de euro

Un administrator de firmă şi alţi 13 inculpaţi, judecaţi pentru evaziune. Prejudiciul este de 14 milioane de euro (Imagine: Shutterstock)

Vasile Valer Boer, administrator al societăţii Oilserv Total SRL, a fost deferit justiţiei, în stare de arest preventiv, pentru infracţiuni concurente de evaziune fiscală în formă continuată şi spălare a banilor în formă continuată, precizează Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

În acelaşi dosar vor fi judecaţi, tot în stare de arest, Maria Constantin, Gabriel Constantin, Ioan Poenar, Ion Pădure, Neculai Stanciu, Păstorel Florescu, Cătălin Ceauş şi Dumitru Cioacă, în timp ce Andrei Jipa, Florin Silviu Teodosiu, Cătălina Aurora Jipa, Camelia Viorica Patca şi Cristian Pavel au fost deferiţi justiţiei în stare de libertate, pentru complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani în formă continuată.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2008-2012, Boer a iniţiat şi coordonat un circuit comercial ilicit, evazionist, cu produse petroliere, constituit din mai multe societăţi comerciale.

Astfel, reţeaua evazionistă era extinsă pe aproape întreg teritoriul naţional, fiind implicate diferite persoane, în calitate de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale având comportament tip "fantomă".

În acest context, procesul vizează şi societăţilor Cremer Mar SRL, Nester Mar SRL, Seresa SRL, Durstil Oil SRL, Nebstar Oile SRL, Catmar Oil Company SRL, Nes Grand Oil SRL, United Grand Petroleum SRL, Atlantic Petroleum Srl, Fanoil Transport SRL, Misfil Development SRL, Catiserv SRL, Agro Zen HD SRL, Oil Best Team Srl, Vanesa SRL, Savi Special SRL, Klass Logistic SRL, Electrometal Sistem SRL, Mabo Oil SRL şi Ceraal Boma SRL, în sarcina cărora procurorii au reţinut săvârşirea infracţiunilor concurente de complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani în formă continuată.

Procurorii susţin că beneficiarii finali ai acestor circuite comerciale frauduloase erau societăţi comerciale cu cifre mari de afaceri, cum este cazul firmei Oilserv Total SRL.

Prin acest mecanism se urmărea justificarea scriptică a achiziţiilor de motorină şi înregistrarea facturilor fiscale de provenienţă, în evidenţele contabile ale firmei din Oradea, societate administrată de Boer Vasile Valer şi prin care se atesta efectuarea de operaţiuni comerciale nereale constând în achiziţii de produse energetice (în special motorină accizabilă) de la societăţi comerciale care aveau un comportament tip "fantomă".

DNA mai arată scopul acestor acţiuni era comercializarea motorinei la un preţ competitiv pe piaţa internă, raportat la preţurile practicate de comercianţii consacraţi pe piaţa produselor energetice şi, ca rezultat, sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat consolidat, constituite în principal din accize, TVA aferentă şi impozit pe profit.

Prejudiciul total adus bugetului de stat, şi care a rezultat din însumarea prejudiciilor intermediare stabilite pe fiecare relaţie comercială în parte, care a fost reţinut în sarcina firmei Oilserv Total SRL în complicitate cu ceilalţi inculpaţi, persoane fizice şi persoane juridice, cercetaţi în cauză este de 62.819.772 de lei, (aproximativ 14.000.000 euro). Din această sumă 26.064.125 de lei sunt accize, 23.243.488 de lei este reprezentată de TVA, 13.512,159 de lei impozit pe profit, aferente unui volum de produse energetice accizabile comercializate în afara cadrului legal de 25.123.620 litri.

În cauză s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri deţinute de Vasile Boer, SC Oilserv Total SRL, Cătălin Ceauş şi Neculai Stanciu.

Dosarul va fi judecat de Tribunalul Bihor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici