Un militar român a fost ucis în Afganistan (Video)

Un militar din Batalionul 21 Vânători de Munte a murit, joi, în Afganistan, după ce un autovehicul de tip Humvee (HMMWV) a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat, în timp ce se afla într-o misiune de patrulare, el fiind rănit grav în incident şi decedând în timpul transportului spre spital.

387 afișări
Imaginea articolului Un militar român a fost ucis în Afganistan (Video)

Un militar român a fost ucis în Afganistan

Sergentul major Chira Claudiu se afla într-o misiune de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat - Kabul). În jurul orei 15.30 (ora României), la aproximativ 50 de kilometri de Qalat, al doilea autovehicul de tip Humvee (HMMWV) din coloana de cinci a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat, informează Ministerul Apărării Naţionale.

În urma exploziei, sergentul major Chira Claudiu, grav rănit, a primit asistenţă medicală la faţa locului şi a fost evacuat cu un elicopter MEDEVAC. Pe timpul transportului spre spitalul din Kandahar, subofiţerul a decedat. Militarul avea 30 de ani, era căsătorit, fiind angajat al Ministerului Apărării Naţionale din 2002.

Militarii Batalionului 21 Vânători de Munte ,,General Leonard Mociulschi” din Predeal acţionează în Afganistan din luna ianuarie a acestui an.

MApN a comunicat, la solicitarea MEDIAFAX, că nu există, deocamdată, informaţii că ar fi şi militari răniţi în urma incidentului produs, joi, în Afganistan, soldat cu moartea unui militar român.

Conducerea Ministerului Apărării Naţionale îşi exprimă profundul regret pentru această pierdere şi este alături de familia greu încercată, se mai arată în comunicat.

Potrivit MApN, familia militarului decedat va primi 80.000 euro asigurare de viaţă, precum şi echivalentul a 100 de solde lunare, în valoare de 73.000 lei şi ajutorul de înmormântare.

MApN a precizat că are un plan în ceea ce priveşte repatrierea militarului, dar aşteaptă autorizaţiile de zbor.

Claudiu Chira, în vârstă de 30 de ani, era militar din anul 2002, era căsătorit şi nu avea copii, potrivit maiorului Nicolae Uszkai, ofiţer de presă de la Brigada 2 Vânători de Munte "Sarmisegetuza" Braşov.

Sergentul major Claudiu Chira se afla la a doua sa misiune în Orientul Mijlociu

Sergentul major Claudiu Chira se afla la cea de-a doua sa misiune în Orientul Mijlociu, el participând în 2006 la o misiune în Irak.

"Claudiu Chira era la a doua s-a misiune. A mai participat în 2006 la misiunea UNAMI 3 din Irak. Îl ştiam foarte bine. Era genul de om care îşi dădea şi cămaşa de pe el pentru un camarad. Era un om şi un militar deosebit. Îl regretăm enorm", a declarat pentru MEDIAFAX maiorul Nicolae Uszkai.

Potrivit sursei citate, Chira este cel de-al treilea militar al Batalionului Vânători de Munte care a murit în misiune. În 2007, sublocotenentul postmortem Aurel Marcu de la Brigada 33 Vânători de Munte Posada a murit în timpul unei misiuni în Afganistan, iar sublocotenentul postmortem Dragoş Alexandrescu de la Batalionul 30 Vânători de Munte "Dragoslavele" a murit, în 2008, tot în Afganistan.

Chira s-a pregătit o perioadă la un centru al armatei americane din Germania şi avea experienţă în ceea ce priveşte misiunile în zonele de conflict, potrivit sursei citate.

Trupul militrului roman va fi adus în ţară, cel mai probabil luni, pe aeroportul din Sibiu, iar apoi va fi dus în localitatea sa de domiciliu, Râşnov, judeţul Brşov.

Militarii Batalionului 21 Vânători de Munte ,,General Leonard Mociulschi" din Predeal acţionează în Afganistan din luna ianuarie a acestui an.

Video Stirileprotv.ro

Citeşte şi

Aurel Marcu de la Brigada 33 Vânători de Munte Posada a murit în timpul unei misiuni în Afganistan

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici