Un nou obstacol în calea imunizării. În centrele de vaccinare din Craiova nu sunt seringi

  • La Craiova, nu se ştie când vor fi funcţionale centrele de vaccinare.
  • Olguţa Vasilescu spune că DSP a cerut primăriei să cumpere seringi.
  • DSU anunţa,în noiembrie, că guvernul achiziţionează 10 milioane de seringi.
1966 afișări
Imaginea articolului Un nou obstacol în calea imunizării. În centrele de vaccinare din Craiova nu sunt seringi

Nou obstacol în calea imunizării. În centrele de vaccinare din Craiova nu sunt seringi

A rămas mai puţin de o zi până când începe cea de-a doua etapă a campaniei de vaccinare. Cu toate acestea, la Craiova, deschiderea centreleor de vaccinare depinde de seringi. 

Luna trecută, reprezentanţii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă răspundeau pentru Aleph News că vor achiziţiona 10 milioane de seringi pentru această campanie de vaccinare. Aceeaşi convingere o avea şi Iuliana Manea,  coordonatorul Inspecţiei Sanitare din cadrul DSP Dolj.

„Din câte ştiu eu, se va face o achiziţie centralizată, la nivel naţional şi  cred că în jurul datei de 15 ianuarie, deja aceste matteriale  vor veni către centrele de vaccinare”, a declarat Iuliana Manea – coordonatorul Inspecţiei Sanitare, DSP Dolj.

Acum, Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei, spune că această sarcină revine tot primăriei, iar cerinţele au venit acum două zile.

„Din păcate, ne-au venit foarte târziu de la DSP toate acele lucruri la care noi nu ne gândisem, evident. Şi anume, frigidere care trebuie să ţină vaccinurile la o anumită temperatură, inclusiv seringi, vată medicinală, spirt. Vă daţi seama că nicio primărie nu are pe stoc aşa ceva”, a spus Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei.

Iar achiziţia seringilor şi a celorlalte materiale necesare în centrele de vaccinare ar putea dura şi câteva luni, spune Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei. Administraţiile locale nu au legislaţie pentru a face astfel de achiziţii rapid. Şi să ia cu împrumut de la spitalele din subordine este dificil.

„Trebuie să fie două tipuri de seringi. Înţeleg că pentru un singur vaccin se utilizează două tipuri de seringi. E toată documentaţia ataşată, dar asta am primit-o acum două zile. Ca să înţelegeţi cum ar trebui să facem noi achiziţiile, de azi pe mâine, în condiţiile în care valoarea depăşeşte oricum 30.000 euro.(...) Din câte ştiu ajunge la 100.000”, a completat Olguţa Vasilescu.

Guvernul a decis achiziţionarea a 10 milioane de seringi cu ac de 2 mm şi 2 milioane de seringi cu ac de 3 mm, pentru diluţie.

În Craiova sunt 12 centre de vaccinare. 46 de localităţi sunt arondate centrelor de vaccinare din Craiova. În prezent, pentru centrele de vaccinare din Craiova lipsesc 225 de asistenţi medicali şi 48 de registratori.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici