Vanghelie i-ar fi cerut omului de afaceri Marin Dumitru să strângă semnături pentru Elena Băsescu

Marian Vanghelie i-ar fi cerut omului de afaceri Marin Dumitru să strângă 10.000 de semnături pentru candidatura la alegerile europarlamentare a Elenei Băsescu, se arată în motivarea deciziei de arestare a edilului, luată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

496 afișări
Imaginea articolului Vanghelie i-ar fi cerut omului de afaceri Marin Dumitru să strângă semnături pentru Elena Băsescu

Vanghelie i-ar fi cerut omului de afaceri Marin Dumitru să strângă semnături pentru Elena Băsescu (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

"Dumitru Marin a relatat că în anul 2012, când fiul inculpatului şi-a serbat majoratul, i-a dat aproximativ 95.000 euro cash, iar în primăvara anului 2014, inculpatul i-a cerut să strângă 10.000 de semnături pentru candidatura la alegerile europarlamentare a Elenei Băsescu, banii necesari acestei activităţi fiind scăzuţi din comisionul ce-i era cerut, (...) suma plătită pentru cele 9.000 semnături strânse fiind de câte 15 lei/ semnătură", potrivit documentului citat.

În cadrul motivării se face referire la mai multe "comisioane" luate de Vanghelie pentru atribuirea de contracte de către Primăria Sectorului 5.

Astfel, este descris modul în care a fost plătită petrecerea de revelion din 2014, organizată de către primar.

"Cu referire la comisionul cerut şi plătit pentru inculpat, acelaşi suspect a relatat că a achitat datoriile pe care inculpatul le avea la restaurantele Capşa şi MC Monnis, unde s-a organizat revelionul 2013, dar şi o parte din costurile petrecerii revelionului 2014 făcut la restaurantul Premier Palace care îi aparţine, la fel ca la cererea inculpatului şi scăzând din „datoria” către el, firmele sale au cumpărat publicitate la posturile OTV şi B1 TV (2.900.000 lei la OTV pentru firma Dioma, publicitate de care nu avea nevoie şi nici nu a fost difuzată), iar la B1 TV publicitatea a fost pentru Premier Palace şi a fost difuzată", conform motivării instanţei.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în 14 martie, arestarea preventivă a primarului Marian Vanghelie şi a vărului său, Mircea-Sorin Niculae, asociat şi administrator al mai multor societăţi comerciale. Pentru ceilalţi trei inculpaţi din dosar, respectiv şoferul lui Vanghelie, Adrian Murgoci, directoarea Economat Sector 5, Laura Ciocan, şi soţul acesteia, Sorin Ciocan, s-a dispus cercetarea sub control judiciar.

Măsurile preventive luate în cazul primarului Marian Vanghelie şi a celorlalţi patru inculpaţi nu sunt definitive şi au fost contestate tot la instanţa supremă, care urmează să le discute în 26 martie.

Primarul Sectorului 5 al Capitalei, Marian Vanghelie, este acuzat de abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani, în timp ce Mircea Niculae este acuzat de complicitate la luare de mită şi de spălare de bani, iar Adrian Murgoci, Laura şi Sorin Ciocan sunt acuzaţi de favorizarea făptuitorului şi mărturie mincinoasă.

Potrivit procurorilor, în perioada 2007 - prezent, Marian Vanghelie, în schimbul unor foloase materiale, l-a ajutat pe omul de afaceri Marin Dumitru să obţină, pentru societăţile pe care acesta din urmă le controlează, acordarea a numeroase contracte de lucrări publice, în valoare totală de aproximativ două miliarde de lei.
Pentru atribuirea şi plata contractelor de execuţie de lucrări publice, Vanghelie a perceput un "comision" de aproximativ 20% din valoarea contractelor încheiate între Primăria Sectorului 5 şi instituţii din subordinea acesteia, pe de o parte, şi societăţile controlate de Dumitru, pe de altă parte.

"Comisionul" respectiv a fost plătit de către omul de afaceri lui Marian Vanghelie, prin intermediul lui Mircea-Sorin Niculae şi a unei alte persoane apropiate lor, respectiv Daniel-Nicolae Dinuţ, potrivit unor documente ale anchetatorilor.

Acest comision a fost plătit, în parte, şi sub forma unor contracte, nejustificate din punct de vedere comercial, încheiate de către SC Premier Palace SRL (societate controlată, prin intermediul unor societăţi de tip off-shore, de Marin Dumitru) şi societăţi comerciale controlate, prin interpuşi, de Vanghelie, contracte în temeiul cărora cea dintâi firmă plătea celor din urmă sume semnificative de bani.

Din datele existente în cauză a reieşit că beneficiare a unor astfel de contracte (şi a sumelor de bani aferente acestora) au fost printre altele şi societăţile Bucureşti SA şi Fashion Brand Management SRL, la care era asociat Mircea Niculae, şi Economat Sector 5 SRL, al cărei director general este Laura Ciocan.

O parte a "comisionului" a fost plătit prin cedarea a două imobile noi în favoarea unor persoane apropiate lui Vanghelie.

De asemenea, pentru garantarea plăţii "comisionului" de 20% din valoarea contractelor publice, un om de afaceri a cedat controlul unei societăţi comerciale unor apropiaţi ai lui Vanghelie, susţin procurorii DNA.

Altă modalitate de plată a "comisionului" de 20% a constat în achitarea de către societăţile controlate de către aceeaşi persoană a cheltuielilor de renovare şi amenajare a unor spaţii utilizate de către societatea controlată de Fashion Brand Management SRL.

În aceeaşi perioadă, Vanghelie şi Niculae (acţionar majoritar la societatea comercială Bucureşti SA şi asociat unic la societatea comercială Fashion Brand Management SRL) au transferat sume de bani provenite din comiterea infracţiunilor de luare de mită, sub forma achiziţionării de bunuri mobile şi imobile şi sub forma introducerii acestora în patrimoniul societăţilor comerciale controlate de cei doi, în scopul ascunderii originii ilicite a acestora.

Totodată, cei doi au disimulat adevărata natură a provenienţei cu privire la două imobile pretinse de Vanghelie de la administratorul mai multor societăţi comerciale, spun procurorii.

De asemenea, Vanghelie ar fi disimulat adevărata natură a provenienţei părţilor sociale la societatea Eurowest Imob Consulting SRL, părţi sociale pretinse de acesta de la Marin Dumitru.

Potrivit documentelor anchetatorilor, Marin Dumitru ar fi cedat controlul societăţii comerciale Splai SA, care are în proprietate numeroase clădiri şi terenuri, unor persoane apropiate lui Vanghelie. Astfel, părţile sociale ale firmei Eurowest SRL (care deţine majoritatea acţiunilor la Splai SA) ar fi fost cedate în favoarea şoferului lui Vanghelie, Adrian Murgoci.

Adrian Murgoci, Laura Ciocan şi soţul ei, Sorin Ciocan, au făcut afirmaţii mincinoase în legătură cu fapte şi împrejurări esenţiale, acţionând cu scopul de a împiedica tragerea la răspundere penală a lui Vanghelie, sub aspectul comiterii infracţiunilor menţionate anterior, mai spun anchetatorii.

Potrivit unor surse judiciare, un mod de plată al "comisionului" l-a constituit încheierea şi plata unor contracte de publicitate în favoarea unor televiziuni indicate de Vanghelie.

În 2009, la solicitarea lui Vanghelie societăţile controlate de Dumitru ar fi încheiat contracte de publicitate de două milioane de euro cu societatea Ocram Televiziune SRL, care opera postul OTV. Contractele nu au fost executate de televiziune, dar serviciile au fost plătite de firmele lui Dumitru, potrivit surselor citate.

Tot la solicitarea lui Vanghelie, firma Premier Palace SRL, controlată, prin intermediul unor societăţi de tip off-shore, de Marin Dumitru, a încheiat contracte de publicate în valoare de aproximativ 200.000 de euro cu B1 TV Channel SRL, operatorul postului de televiziune B1TV, au mai arătat sursele citate.

Marian Vanghelie este primar al Sectorului 5 din anul 2000, el câştigând alegerile din poziţia de candidat al PSD. El a fost membru al acestui partid până în noiembrie 2014, când a fost exclus, alături de Mircea Geoană şi Dan Şova, în urma votului Comitetului Executiv Naţional al PSD.

Ulterior, în martie, Vanghelie şi Geoană au anunţat înfiinţarea unei noi formaţiuni politice, Partidul Social Românesc.

Deputata PSD Oana Mizil, iubita lui Vanghelie, a fost audiată şi ea la DNA în acest dosar, fiind suspectată de operaţiuni de comerţ incompatibile cu funcţia.

După audieri, Mizil şi-a depus demisia din Parlament, iar secretarul general adjunct al PSD Codrin Ştefănescu a anunţat că ea va fi exclusă din PSD ca urmare a faptului că apare pe listele de susţinători ai Partidului Social Românesc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici