Viorel Cerbu, delegat la DNA în locul Marianei Alexandru, vrea continuarea promovării "bunei colaborări" cu SRI, DIPI, DGA şi Jandarmeria

Viorel Cerbu, propus adjunct al şefului Secţiei de combatere a corupţiei din DNA, arată în proiectul său de management că vrea continuarea promovării "bunei colaborări" cu instituţii ca Serviciul Român de Informaţii, Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă sau Direcţia Generală Anticorupţie.

176 afișări
Imaginea articolului Viorel Cerbu, delegat la DNA în locul Marianei Alexandru, vrea continuarea promovării "bunei colaborări" cu SRI, DIPI, DGA şi Jandarmeria

Viorel Cerbu, delegat la DNA în locul Marianei Alexandru, vrea continuarea promovării "bunei colaborări" cu SRI, DIPI, DGA şi Jandarmeria (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

În proiectul lui Viorel Cerbu, "un prim obiectiv" este asigurarea continuităţii şi stabilităţii în cadrul Secţiei prin "continuarea proiectelor aflate în curs de derulare" şi prin "conservarea practicilor de lucru care şi-au dovedit eficienta în activitatea de urmărire penală", dar şi prin "supravegherea atentă" a dosarelor în care s-a scurs o perioadă mai mare de şase luni de la începerea urmăririi penale sau de un an de la sesizare.

Cerbu mai arată că vrea perfecţionarea abilităţilor procurorilor de elaborare a unui plan de anchetă eficient "capabil să permită clarificarea unei palete cât mai largi de versiuni de anchetă".

"În egală măsură, este necesar ca procurorii din secţie să conştientizeze responsabilitatea eşecului cauzat de necunoaşterea sau neutilizarea instrumentelor judiciare de investigaţie pe care le au la dispoziţie sau de punerea în aplicare a unui plan de anchetă pregătit insuficient, cu atât mai mult cu cât, prin trecerea timpului, opţiunea de a urma o strategie greşită face imposibilă reluarea cercetărilor cu şansele existente iniţial", se menţionează în proiect.

Un alt obiectiv al celui propus pentru funcţia de adjunct al şefului Secţiei de combatere a corupţiei din DNA îl reprezintă creşterea calităţii actelor de urmărire penală, respectiv a scăderii procentului de achitări înregistrate anul trecut şi diminuarea cazurilor de admitere de către instanţe a plângerilor formulate în cadrul procedurii prevăzute de art. 278 C.p.p (plângere contra actelor procurorului).

Pentru îndeplinirea acestor obiective, Viorel Cerbu are în vedere "exercitarea cu rigurozitate" a prerogativelor de control judiciar, participarea constantă la şedinţele organizate de Secţia judiciară penală, precum şi "manifestarea permanentă a disponibilităţii de a dezbate cu procurorii din cadrul Secţiei problemele de drept cu care se confruntă în desfăşurarea anchetelor".

Un alt obiectiv menţionat în proiectul managerial se referă la creşterea eficienţei în aplicarea dispoziţiilor privitoare la confiscarea extinsă, pentru care Viorel Cerbu are în vedere, printre altele, realizarea unor şedinţe de lucru pentru "promovarea la nivelul secţiei a unui mod unitar de interpretare şi aplicare a dispoziţiilor", consultarea cu conducerea DNA în urma căreia să rezulte posibilitatea procurorului de caz de a dispune realizarea investigaţiilor necesare pentru identificarea bunurilor unui inculpat care pot face obiectul confiscării extinse, dar şi elaborarea unui îndrumar sintetic prin care să fie materializate etapele ce trebuie parcurse şi modalităţile de realizare a activităţilor judiciare impuse de aplicarea acestor dispoziţii.

Alte obiective trecute în proiectul de management sunt reprezentate de intensificarea acţiunilor de obţinere şi sistematizare a datelor referitoare la cauzele care generează infracţiunile de corupţie şi identificarea domeniilor de activitate în care se manifestă "pregnant fenomenul corupţiei" şi "continuarea promovării bunei colaborări cu Serviciul Român de Informaţii, Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă, Direcţia Generală Anticorupţie, Jandarmeria Română şi celelalte structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

"Experienţa dobândită din activitatea de instrumentare a unor asemenea cauze ne-a învăţat că, adeseori, este practic imposibil ca un procuror să desfăşoare ancheta doar cu resursele de care dispune Direcţia Naţională Anticorupţie. Din această perspectivă, este vital pentru îmbunătăţirea performanţelor profesionale ale Secţiei să fie promovate pe mai departe relaţii de bună colaborare cu instituţiile evidenţiate mai sus", explică Viorel Cerbu, în proiectul managerial.

Viorel Cerbu a fost delegat, în 2 octombrie, adjunct al şefului Secţiei de combatere a corupţiei din DNA, de către procurorul general Tiberiu Niţu, în locul Marianei Alexandru.

Viorel Cerbu a instrumentat dosarul permiselor de la Argeş, precum şi numeroase cazuri ce au vizat procurori, judecători, avocaţi şi poliţişti, iar recent le-a deferit justiţiei pe Viorica Dinu şi Antonela Costache de la Tribunalul Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici