Vlădescu: Tăierea pensiilor şi salariilor-măsuri la care nu se revine în 2011

Reducerea pensiilor şi salariilor sunt măsuri aplicate începând cu acest moment şi la care nu se va reveni în cursul anului 2011, când însă vor fi introduse atât o nouă lege a pensiilor care va restrânge cheltuielile cu pensiile, cât şi limite ale costurilor salariale, conform ministrului Finanţelor.

106 afișări
Imaginea articolului Vlădescu: Tăierea pensiilor şi salariilor-măsuri la care nu se revine în 2011

Vlădescu: Tăierea pensiilor şi salariilor-măsuri la care nu se revine în 2011 (Imagine: Radu Ştefan/Mediafax Foto)

"Aceste măsuri se aplică începând cu acest moment, sunt măsuri la care nu se va reveni în cursul anului 2011. În cursul anului 2011 vom avea o nouă lege a pensiilor, care va stabili un nou cadru de plată a pensiilor şi limitele în care se va încadra cheltuiala de pensii. În ceea ce priveşte cheltuiala pentru sectorul bugetar, va exista o limită a cheltuielii salariale pentru anul viitor şi o limită a numărului de personal. Din acest punct de vedere, măsurile reprezintă baza stabilizării sistemului de pensii şi a sistemului de salarizare în zona bugetară pentru o perioadă lungă de timp", a spus ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, într-o declaraţie susţinută la Guvern la finalul negocierilor cu FMI.

La rândul său premierul Emil Boc a arătat că se va putea vorbi de majorări salariale atunci când va fi înregistrată o creştere economică pe baze sănătoase.

"Prognoza (de creştere economic-n.r.) este pe zero, dar dacă aceste măsuri ne ajută Dumnezeu să le ducem la capăt, veţi vedea că ele vor fi premisa creşterii economice a României şi atunci putem vorbi de creşteri salariale, de creşteri de pensii, dar sănătoase pe etermen mediu şi lung, să nu mai existe riscul ca vreodată să se revină la o asemenea situaţie. Dar dacă nu facem acest lucru, vom ajunge mai repede sau mai târziu, dar nu foarte târziu, în situaţia Greciei", a spus Boc.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat joi că, în urma negocierilor cu FMI, autorităţile române au ales soluţia reducerii salariilor bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% şi să scadă "masiv subvenţiile", în loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA. Şeful statului a menţionat şi că ajutorul de şomaj va scădea cu 15%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici