World Education Fair, târgul pentru elevii care vor să devină studenţi în afara ţării. Ţara cu universităţile care domină în preferinţele tinerilor români

Târgul educaţional World Education Fair şi-a deschis porţile pentru elevii români care îşi doresc să devină studenţi în universităţile din afara ţării, astfel peste 70 de instituţii de învăţământ străine au venit la Bucureşti să îşi prezinte ofertele, Marea Britanie rămânând în topul preferinţelor.

1247 afișări
Imaginea articolului World Education Fair, târgul pentru elevii care vor să devină studenţi în afara ţării. Ţara cu universităţile care domină în preferinţele tinerilor români

World Education Fair, târgul pentru elevii care vor să devină studenţi în afara ţării. Ţara cu universăţile care domină în preferinţele tinerilor români

"Simţim un interes crescut pentru Marea Britanie, care este prezentă într-un număr foarte mare de instituţii, asta pentru că încă vor să recruteze studenţi români, chiar şi în ciuda Brexitului şi a situaţiei politice deficitare. Scoţia a anunţat că învăţământul va fi gratuit pentru studiile de licenţă, dar din anul universitar 2019-2020. (...) De asemenea, sunt multe licee străine care vor să recruteze elevi buni, cu abilităţi deosebite, multe centre de limbi străine, acolo unde, pe perioada verii, se poate studia o limbă străină", a declarat, pentru MEDIAFAX, Ana Maria Papp, organizator al târgului World Education Fair.

În continuare, Marea Britanie este dispusă să ofere împrumut guvernamental pentru studenţii străini, astfel, pentru studiile de licenţă, se pot accesa între 9.000 şi 9.250 de lire sterline pe an, iar cei care vor să facă şi un program de masterat pot împrumuta până la 10.280 de lire sterline. Studenţii pot alege ce vor face cu aceşti bani, fie îşi plătesc integral studiile, fie îi folosesc pentru a acoperi costurile traiului din Marea Britanie.

A doua ţară căutată de viitorii studenţi este Olanda, unde facultatea costă puţin peste 2.000 de euro.

"Sunt cereri şi pentru Statele Unite ale Americii şi Canada. Avem instituţii, în cadrul târgului, care îşi prezintă ofertele din cele două state. Aici, taxele de şcolarizare pornesc de la 15.000 de dolari pe an şi pot urca până la 70-80.000 de dolari. Prezenţa Ambasadei Canadei la acest târg ne arată că vor să recruteze cât mai mulţi studenţi români pentru că dau dovadă de responsabilitate, aduc rezultate deosebite şi se implică în toate actvităţile care ţin de universitate", a adăugat Ana-Maria Papp.

Danemarca este o altă destinaţie care încearcă să atragă mulţi studenţi români, tocmai pentru că studiile universitare sunt gratuite, aşa cum sunt şi la University College Absalon.

"Avem două programe în engleză, unul pe inginerie şi bio-tehnologie şi cel de al doilea pentru cei care vor să devină profesori, aceştia obţinând o diplomă internaţională, cu care vor putea preda oriunde în lume. Avem multe parteneriate cu universităţi din alte ţări şi cei mai mulţi studenţi ajung să studieze unul sau două semestre în afara graniţelor. Parteneriatele internaţionale sunt punctul nostru forte. Programul de inginerie şi bio-tehnologie este unul nou înfiinţat pentru că noi, în Danemarca, avem mare nevoie de ingineri. Se fac internship-uri plătite chiar şi cu 1.500 de euro pe lună, ceea ce poate asigura un trai foarte bun în Danemarca", a explicat, pentru MEDIAFAX, Alexander Watts, reprezentantul University College Absalon, din Danemarca.

Facultăţile de arte şi design devin din ce în ce mai căutate datorită cursurilor practice pe care studenţii le fac în paralel cu cele teoretice.

"Universităţile din Marea Britanie au o înclinaţie destul de mare spre zona aceasta artistică şi sunt recunoscute pentru discipline precum fashion design, arhitectură, design de produs sau chiar partea mai abstractă de fine art. (...) Vorbim despre programe care au un puternic accept practic, sunt foarte multe proiecte în care se pot implica, sunt îndrumaţi de profesori la fiecare pas şi se pune foarte mult accentul pe lucrul în echipă", a precizat Nicoleta Cristudor, consultant educaţional Integraledu.

Potrivit unui studiu realizat de Integraledu, anual, numărul studenţilor români care pleacă la studii în străinătate creşte cu 20%, iar cel al elevilor care vor să urmeze licee peste graniţă, cu 15%, în fiecare an.

"Îmi doresc să studiez fotografia, cel mai probabil în Olanda pentru că acolo este student şi fratele meu. Nu spun că universităţile din ţară nu sunt bune, ba sunt la un nivel destul de ridicat, dar nu îmi oferă ceea ce caut eu. Să spun dacă mă voi întoarce în România după terminarea studiilor, îmi este foarte, foarte greu, chiar dacă olandezii sunt un popor mai rece, cred că mă pot adapta la stilul lor şi să trăiesc acolo", a spus Matei, clasa a XI-a.

"Voi aplica şi în ţară şi în Marea Britanie pentru psihologie. Sigur, mi-ar plăcea tare mult să fiu acceptată în Marea Britanie, dacă nu voi reuşi, voi mai încerca o dată când o să mă înscriu la master. Este destul de evident că şansele de a te angaja după terminarea studiilor sunt mult mai mari când pe diplomă este scrisă o universitate străină. Cert este că România este o ţară care, nouă, tinerilor, nu cred că ne mai poate oferi nimic, din păcate", a spus Maria, clasa a XI-a.

Târgul educaţional World Education Fair reuneşte 70 de universităţi şi instituţii de învăţământ din străinătate şi este prezent, în Bucureşti, pe 24 şi 25 februarie, între orele 10-17, urmând ca pe 27 februarie, să ajungă şi în Craiova.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici