Zegrean, glumind: Va trebui să mutăm sediul Curţii Constituţionale în opt localităţi, la fiecare judecător acasă

Preşedintele CC, Augustin Zegrean, a comentat în glumă propunerea de mutare a sediului CC pentru eliminarea unor eventuale presiuni politice, afirmând că, din iunie, un singur judecător va avea domiciliul în Capitală, astfel că sediul va trebui mutat în opt localităţi, "la fiecare acasă".

154 afișări
Imaginea articolului Zegrean, glumind: Va trebui să mutăm sediul Curţii Constituţionale în opt localităţi, la fiecare judecător acasă

Augustin Zegrean (Imagine: Ovidiu Micsik/ Mediafax Foto)

"Din iunie, un singur judecător va fi cu domiciliul în Bucureşti. Va trebui s-o mutăm în opt localităţi, la fiecare acasă. Sincer, mi-ar plăcea. Ar fi bine să ne mutăm din Bucureşti, poate că ar fi mai relaxat în altă parte. Noi nu avem niciun fel de presiuni politice", a spus preşedintele Curţii Constituţionale (CC).

În ce priveşte afirmaţiile unor judecători care s-au plâns că au existat presiuni, Zegrean a explicat că "erau opinii personale, nimeni nu a sesizat presiuni politice, au fost altfel de sesizări".

Vicepreşedintele Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, Tudor Chiuariu (PNL), a propus joi, în cadrul unei dezbateri a Forumului constituţional, ca sediul CC să fie mutat din Bucureşti la Iaşi, Cluj-Napoca sau Sibiu, pentru a fi evitate presiunile politice asupra judecătorilor.

Chiuariu a menţionat că ideea a fost preluată de la un fost ministru de Justiţie al Germaniei, după ce a constatat "câtă pasiune naşte" în România această instituţie.

Senatorul PNL a precizat că mutarea sediului Curţii Constituţionale are drept scop "stabilirea unei anumite distanţe faţă de evenimentele politice ale zilei, faţă de presiunile politice", astfel încât judecătorii Curţii să-şi păstreze imparţialitatea.

Chiuariu a mai susţinut că probabil că cele mai îndreptăţite localităţi "din punct de vedere al tradiţiei juridice" să găzduiască sediul CC ar fi Iaşi, Cluj-Napoca sau Sibiu.

De asemenea, senatorul PNL a propus instituirea a două niveluri de activitate a Curţii Constituţionale, respectiv a unui for de apel unde să poată fi decise eventualele contestaţii faţă de deciziile iniţiale ale CC.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici