Zegrean: Greblă nu vrea să îşi dea demisia pentru că spune că acuzaţiile nu sunt adevărate

Preşedintele Curţii Consituţionale (CC), Augustin Zegrean, a declarat, luni seară, că judecătorul CC Toni Greblă nu doreşte să îşi dea demisia pentru că, spune acesta din urmă, acuzaţiile care i-au fost aduse în spaţiul public nu sunt adevărate.

418 afișări
Imaginea articolului Zegrean: Greblă nu vrea să îşi dea demisia pentru că spune că acuzaţiile nu sunt adevărate

Augustin Zegrean (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Nu vrea să îşi dea demisia pentru că, spune dumnealui, acuzaţiile care au fost făcute publice nu sunt adevărate şi nu sunt de natură a-i atrage o condamnare. Nu va mai participa la activitatea de judcată pe perioada aceasta", a spus Zegrean, în legătură cu decizia lui Toni Greblă, cercetat penal pentru fapte de corupţie, de a-şi lua concediu.

Preşedintele CC a explicat că, legal, "judecătorii au 35 de zile lucrătoare concediu legal". "Va intra în concediu mâine dimineaţă", a precizat Zegrean.

Preşedintele Curţii Constituţionale a adăugat că o modalitate prin care se poate stabili incompatibilitatea lui Toni Greblă ar fi existanţa unui act de la Registrul Comerţului, din care să rezulte că judecătorul are activităţi comerciale.

"Am putea să cerem (un act de la Registrul Comerţului - n.r.), dacă am avea bănuieli că există. Câtă vreme el spune că nu are niciun fel de implicaţii... Ştiţi ce înseamnă mărturia mincinoasă? Încă cinci ani de închisoare", a spus Zegrean.

Potrivit unui comunicat de presă al Curţii Constituţionale, plenul CC s-a întrunit luni pentru a lua act de declaraţia judecătorului Toni Greblă comunicată peşedintelui Curţii, Augustin Zegrean, "în temeiul art. 64 lit. d) din Legea nr. 47/1992" privind organizarea şi funcţionarea instituţiei. Prevederea legală menţionată stabileşte că judecătorii CC sunt obligaţi "să comunice preşedintelui Curţii Constituţionale orice activitate care ar putea atrage incompatibilitatea cu mandatul pe care îl exercită".

În declaraţia pe propria răspundere, Toni Greblă a afirmat că nu a desfăşurat şi nu desfăşoară activităţi care ar putea atrage incompatibilitatea cu mandatul de judecător al Curţii Constituţionale pe care îl exercită în prezent, se menţionează în comunicat.

"Având în vedere cele declarate, plenul Curţii Constituţionale a decis că nu sunt incidente dispoziţiile art. 62 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a instanţei constituţionale, potrivit cărora «Judecătorii Curţii Constituţionale răspund disciplinar pentru încălcarea, cu vinovăţie, a dispoziţiilor art. 64 din Legea nr. 47/1992, republicată», astfel că, împotriva domnului judecător Toni Greblă nu poate fi pornită o acţiune disciplinară", se precizează în comunicatul CC.

Conform sursei citate, "ţinând seama de faptul că demisia este un act juridic unilateral, plenul Curţii Constituţionale nu poate impune unui membru al instanţei constituţionale luarea unei astfel de decizii".

În acest context, judecătorul Toni Greblă a anunţat că, începând de marţi, va intra în concediu legal de odihnă, se mai arată în comunicatul CC.

Judecătorul Curţii Constituţionale Toni Greblă a fost dus, săptămâna trecută, cu mandat la Direcţia Naţională Anticorupţie, unde procurorii i-au adus la cunoştinţă că este urmărit penal pentru trafic de influenţă, constituirea unui grup infracţional organizat şi efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, în scopul obţinerii de bani sau bunuri necuvenite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici