AFAN a reclamat la FIFA şi UEFA rezilierea contractelor jucătorilor din Liga I în timpul sezonului

Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori a trimis la FIFA şi la UEFA o sesizare prin care reclamă rezilierea unilaterală a contractelor jucătorilor de către cluburile din Liga I aflate în insolvenţă, în timpul desfăşurării campionatului, fotbaliştilor îngrădindu-se astfel dreptul la muncă.

134 afișări
Imaginea articolului AFAN a reclamat la FIFA şi UEFA rezilierea contractelor jucătorilor din Liga I în timpul sezonului

AFAN a reclamat la FIFA şi UEFA rezilierea contractelor jucătorilor din Liga I în timpul sezonului (Imagine: Shutterstock)

Preşedintele Asociaţiei Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori, Emilian Hulubei, a declarat, vineri, agenţiei MEDIAFAX, că prin decizia de reziliere unilaterală a contractelor de către cluburile aflate în perioada de reorganizare fotbaliştilor li se îngrădeşte dreptul la muncă.

"În Romania s-a întrecut mult măsura. Nu se poate ca un jucător să fie dat afară de la un club după încheierea perioadei de transferuri. Practic, acestora li se îngrădeşte dreptul la muncă. Acesta este primul dintr-o serie de demersuri pe care le pregatim. Nu se mai poate continua aşa!", a declarat Hulubei.

În scrisoarea adresată secretarului general al FIFA, Jerome Valcke, şi secretarului general al UEFA, Gianni Infantino, AFAN s-a arătat "extrem de îngrijorată" de situaţia a peste 200 de jucători din Liga I.

"În acest moment, şapte cluburi din prima ligă au intrat în insolvenţă în ultimele luni: FC Dinamo Bucureşti, FC Rapid Bucureşti, FC Oţelul Galaţi, FC Universitatea Cluj, CFR Cluj (din 4 februarie 2015), FC Petrolul Ploieşti (din 6 februarie 2015) şi FC Braşov (din 4 martie 2015). Principala problemă rezultată este crearea unui efect de domino, care afectează atât jucătorii, cât şi federaţia de fotbal. Prin urmare, vorbim despre un impact asupra a mai mult de 200 de jucători din prima ligă, care are tendinţa de a se generaliza. Potrivit legii insolvenţei din România «pentru a creşte la maximum valoarea proprietăţii debitorului, în trei luni de la deschiderea procedurii de insolvenţă, administratorul judiciar/lichidatorul poate termina unilateral orice contract, chiriile care nu au ajuns la termen, alte contracte pe termen lung» Astfel, cluburile care au intrat în insolvenţă, au profitat de această prevedere legală şi au început să întrerupă unilateral contractele jucătorilor. Terminarea unilaterală a contractelor jucătorilor fără justă cauză, în timpul perioadei de protecţie din timpul sezonului, contravine regulamentelor FIFA", se arată în documentul amintit.

AFAN reclamă şi faptul că legea insolvenţei din România nu îi dă dreptul unui jucător să solicite încetarea contractului cu gruparea aflată în perioada de reorganizare.

"În acelaşi timp, în cazul insolvenţei, când un jucător solicită la comisiile sportive abilitate terminarea contractului cu gruparea aflată în insolvenţă pentru justă cauză, deşi jucătorul are dreptul să facă asta potrivit regulamentelor, el nu se poate folosi de prevederile acestora din cauza aceleiaşi legi a insolvenţei. În acest caz, comisiile decid să suspende cauzele şi nu oferă jucătorului dreptul de a juca, el nefiind capabil să participe în nicio competiţie. Jucătorul nu poate semna astfel un contract cu o nouă grupare. Este clar că cele două părţi aflate sub contract sunt tratate inegal, deoarece clubul poate încheia unilateral contractul unui jucător, fără a suferi sancţiuni sportive, în timp ce jucătorul, dacă rupe unilateral înţelegerea pentru «justă cauză», nu primeşte dreptul de a juca şi nu poate semna cu un alt club. Ori, astfel de situaţii sunt inacceptabile, iar unele măsuri trebuie luate urgent pentru a stopa acest efect de domino al cluburilor aflate în insolvenţă în fotbalul românesc", se precizează în scrisoarea adresată forurilor internaţionale.

Sindicatul fotbaliştilor din România a solicitat Federaţiei Internaţionale de Fotbal să oblige FRF să modifice Regulamentul privind Statutul şi Transferul Jucătorilor de Fotbal şi să permită judecarea disputelor dintre jucători şi cluburi în cadrul Camerei pentru soluţionarea litigiilor a FIFA.

"La ultima întâlnire a reprezentanţilor AFAN cu FRF şi LPF privind insolvenţa, nu s-au luat măsuri pentru stoparea cluburilor să deschidă dosare de insolvenţă. Mai mult, LPF consideră că grupările aflate în insolvenţă ar trebui să joace în cupele europene şi a adresat UEFA o scrisoare în acest sens. Luând în considerare cele de mai sus, vrem să cerem FIFA: să oblice FRF să modifice Regulamentul privind Statutul şi Transferul Jucătorilor de Fotbal, prin introducerea de sancţiuni sportive severe în cazul cluburilor intrate în insolvenţă şi să permită judecarea cu celeritate a disputelor dintre jucătorii români şi cluburile române în cadrul Camerei pentru soluţionarea litigiilor a FIFA", se mai arată în sesizarea AFAN.

În prezent, dintre cele 18 cluburi din Liga I, şapte se află în insolvenţă, FC Rapid, Universitatea Cluj, Oţelul Galaţi, FC Dinamo, CFR Cluj, Petrolul Ploieşti şi FC Braşov.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici