Avocat LPF: Mi-e greu să cred că Steaua va fi penalizată pentru cazul VALIZA. Care sunt şansele de sancţionare după condamnarea lui Becali

Avocatul Ligii Profesioniste de Fotbal, Cătălin Ciubotă, a declarat marţi, după ce ÎCCJ l-a condamnat pe Gigi Becali în cazul Valiza la trei ani de închisoare pentru dare de mită, că nu crede că FC Steaua poate fi penalizată pe plan sportiv în România, deoarece s-a dat deja un verdict în acest doar.

671 afișări
Imaginea articolului Avocat LPF: Mi-e greu să cred că Steaua va fi penalizată pentru cazul VALIZA. Care sunt şansele de sancţionare după condamnarea lui Becali

Avocat LPF: Mi-e greu să cred că Steaua va fi penalizată pentru cazul VALIZA. Care sunt şansele de sancţionare după condamnarea lui Becali (Imagine: Alexandru Hojda/ Arhiva Mediafax Foto)

"Din moment ce s-a judecat o dată, s-a aplicat o sancţiune, mi-e greu să cred că Steaua va fi rejudecată după regulamentul din 2008. Nu poţi fi sancţionat de două ori pentru aceeaşi faptă, dar cazul a rămas în suspendare pentru că a mai existat o sesizare atunci când a venit rechizitoriul şi acea sesizare practic a rămas în suspendare. Acum, cum va fi judecată, cum se va aşeza acest cadru procedural, vă spun sincer, nu e de competenţa mea, pentru că asta o vor face organele abilitate", a spus Ciubotă, la Sport.ro.

Cătălin Ciubotă a afirmat că în cazul în care, totuşi, cazul va fi redeschis, Steaua va fi judecată după regulamentul disciplinar valabil în sezonul 2007/2008, când s-a petrecut fapta. "În primă instanţă s-a dat verdict de depunctare a clubului şi amendă, iar ulterior s-a dat o amendă şi suspendare pentru Gigi Becali şi jucătorii care fuseseră implicaţi atunci. CAF a schimbat încadrarea juridică şi a aplicat sancţiune pentru tentativă de manipulare a unui joc. A schimbat încadrarea din articolul 60 în articolul 61. La articolele 1 şi 2 scrie că prezentul regulament dispune numai pentru viitor şi se aplică pentru trecut numai în cazul unui regim sancţionator favorabil. Regulamentul direct aplicabil în acest caz este regulamentul 2007-2008 care sancţiona într-un alt mod şi în alte limite corupţia. Atunci premierea parcă nici nu era pedepsită sau era pedepsită într-un alt cuantum", a completat Ciubotă.

Oficialul LPF a menţionat că UEFA poate să ia o decizie de sancţionare a Stelei privind participarea în cupele europene, iar LPF poate să nu mai hotărască nimic în acelaşi timp. "Fiecare for aplică sancţiune pentru competiţia pe care o organizează, respectiv FRF pentru competiţiile pe care le organizează, LPF pentru competiţia pe care o organizează şi UEFA pentru Liga Campionilor, Liga Europa şi Campionatul European, deci nu ne facem de râs cu nimic dacă UEFA dă o sancţiune, iar pe plan intern nu se mai ia nicio hotărâre. Sunt eşalone disciplinare pe nivele de organizare a competiţiei diferite", a explicat Ciubotă.

La 4 iunie 2008, echipa Steaua Bucureşti a fost penalizată cu şapte puncte de Comisia de Disciplină a FRF, iar formaţia Universitatea Cluj cu şase puncte după scandalul valizei cu bani. Finanţatorul Gigi Becali a fost suspendat timp de doi ani şi i s-a interzis accesul pe orice stadion pe aceeaşi perioadă şi a primit o amendă de 200.000 de lei, iar preşedintele de atunci al grupării ardelene, Anton Doboș, a primit aceeaşi sancţiune ca Gigi Becali. De asemenea, jucătorii Gigel Coman (Universitatea Cluj) şi Petre Marin (Steaua) au fost suspendaţi câte şase luni şi amendaţi cu 180.000 de lei.

Comisia de Apel a păstrat aceste sancţiuni, dar Curtea de Arbitraj pentru Fotbal (CAF) a anulat, la 3 iulie 2008, toate deciziile luate de Comisia de Disciplină. Doar Becali şi Doboş au primit din partea CAF o suspendare de şase luni şi o penalitate de 200.000 de lei, fără a li se interzice accesul pe stadion.

Finanţatorul Stelei, Gigi Becali, a fost condamnat, marţi, la trei ani de închisoare cu executare în dosarul "Valiza", decizia dispusă de Completul de cinci judecători al instanţei supreme fiind definitivă.

Becali a primit două pedepse de câte trei ani pentru dare de mită şi una de un an pentru fals.

Finanţatorul Stelei se află la închisoare din 20 mai, după ce a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu MApN.

Instanţa supremă nu a făcut reindivualizarea şi contopirea pedepselor lui Gigi Becali. În aceste condiţii, avocaţii lui Becali vor cere, la Tribunalul Bucureşti, contopirea pedepselor, pentru a se constata care este cea mai mare pe care o are de efectuat acesta, au precizat, pentru MEDIAFAX, apărătorii finanţatorului Stelei.

Tot în cazul lui Becali, instanţa a dispus confiscarea sumei de 1,7 milioane de euro, aflată în prezent sub sechestru la BCR Unirii.

Toţi ceilalţi inculpaţi din dosarul "Valiza" au primit pedepse cu suspendare: Victor Piţurcă - un an cu suspendare pentru favorizarea infractorului, Alina Ciul şi Radu Marino - câte un an şi jumătate cu suspendare, iar Teia Sponte - doi ani cu suspendare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici