Calitatea apei din Sena, o preocupare pentru probele de înot de la Paris 2024

  • Organizatorii Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de la Paris sunt îngrijoraţi de angajamentul lor de a organiza evenimente de înot în ape deschise în pitorescul, dar adesea poluatul, râu Sena.
  • Oficialii oraşului Paris insistă că nu există "niciun plan B".
117 afișări
Imaginea articolului Calitatea apei din Sena, o preocupare pentru probele de înot de la Paris 2024

Sursa foto: Hepta/Mediafax Foto

În august anul trecut, probele de testare a maratonului de înot au fost anulate deoarece apa era prea murdară, la fel ca şi etapele de înot din două din cele patru zile ale probelor de triatlon şi para-triatlon. Municipalitatea din Paris a insistat că "nu există niciun plan B".

Traseul pentru probele masculine şi feminine de 10 km începe de la emblematicul Beaux-Arts Pont Alexandre-III şi, cu Invalides şi Turnul Eiffel în fundal, se îndreaptă 1 km în jos pe râu, trecând pe lângă alte repere celebre, inclusiv Musee d'Orsay şi Grand Palais.

Apoi, trece pe lângă Muzeul de canalizare din Paris, recent renovat, şi pe lângă Pont d'Alma, mai minimalist, înainte de a se întoarce. Probele de înot în competiţia de triatlon sunt mai scurte şi se întorc mai devreme. Traseul a fost ales pentru a pune în valoare frumuseţea Parisului.

Este, de asemenea, simbolic din punct de vedere politic: înotul în Sena a fost interzis din 1923, dar primarii succesivi ai Parisului au promis că îl vor deschide.

În 1990, pe când era primar înainte de a deveni preşedinte al Franţei, Jacques Chirac a promis că râul va fi "în curând" suficient de curat pentru a înota şi că va sărbători prin a face o baie. Nu a făcut-o niciodată.

Primarul actual, Anne Hidalgo, un puternic susţinător al iniţiativelor ecologice, a promis, de asemenea, că va face baie înainte de începerea Jocurilor Olimpice şi că publicul va putea înota în trei locuri până în 2025.

Niciea u şi-a udat încă picioarele în râu. Reprezentanţii primăriei susţin că apei are o calitate mai bună, dar niciuna dintre probele prelevate între iunie şi septembrie 2023 nu a respectat standardele europene privind calitatea minimă a apei pentru înot. Marea problemă este reprezentată de materiile fecale.

Bacteriile din apă cresc brusc atunci când ploile abundente mătură în râu resturi şi ape uzate netratate de pe maluri şi de pe canalele de scurgere şi canalizare care se revarsă. Oraşul testează apa în 14 puncte. În 2022, calitatea apei a fost considerată "suficientă" în trei dintre ele, dar s-a deteriorat până în vara anului trecut.

Apele Senei vor găzdui probele de înot şi de triatlon.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici