Coreea de Nord ar putea boicota Jocurile Asiei

Coreea de Nord a anunţat, vineri, că ar putea boicota Jocurile Asiei, competiţie ce va avea loc în Coreea de Sud, acuzând autorităţile de la Seul că au provocat deliberat ruperea discuţiilor cu privire la participarea nord-coreenilor.

116 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord ar putea boicota Jocurile Asiei

Coreea de Nord ar putea boicota Jocurile Asiei (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Jocurile Asiei vor avea loc în perioada 19 septembrie - 4 octombrie, la Incheon, şi ar urma să marcheze prima participare a Coreei de Nord la o competiţie internaţională după aproape zece ani.

La Panmunjom, în zona demilitarizată dintre cele două ţări, delegaţiile s-au despărţit fără să fixeze o nouă dată pentru discuţii. Coreea de Sud a început dialogul prezentând solicitări "absurde", conform agenţiei oficiale nord-coreene KCNA, în contradicţie cu acordurile anterioare, în special cu privire la numărul de sportivi şi de susţinătoare, precum şi la prezentarea drapelului nord-coreean la Jocurile Asiei.

Atitudinea Coreei de Sud reprezintă "un act deliberat" destinat să saboteze contactele, afirmă KCNA, adăugând că că nord-coreenii au spus clar că dacă reprezentanţii sud-coreeni au în continuare o atitudine provocatoare îşi vor reconsidera fundamental participarea la Jocuri.

Autorităţile de la Seul nu au făcut niciun comentariu oficial, dar un reprezentant, citat sub protecţia anonimatului, s-a declarat uimit de această "plecare unilaterală". "Noi nu am spus niciodată că ar fi o problemă în privinţa numărului lor, voiam doar să ştim repartiţia oficialilor şi însoţitorilor. Coreea de Nord deformează faptele, în tactica sa de negociere", a explicat el.

Finanţarea şederii delegaţiei nord-coreene pare de asemenea să fie pusă sub semnul întrebării. Conform presei, sud-coreenii intenţionează să revină la obiceiul de a contribui la cheltuielile delegaţiilor străine. Coreea de Nord intenţionează să trimită la competiţie 150 de sportivi şi de majorete.

Panmunjon este localitatea în care s-a semnat, în 1953, de către Coreea de Nord, China şi ONU, armistiţiul ce a pus capăt "Războiului Coreei" dintre cele două ţări. Însă Coreea de Sud nu a semnat armistiţiul, nu a fost ratificat niciun tratat de pace, iar cele nouă naţiuni sunt considerate în continuare în război.

Nord-coreenii au boicotat Jocurile Olimpice de la Seul în 1988, dar au participat la ediţia din 2002 a Jocurilor Asiei, în Coreea de Sud, la Busan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici