Crina Popescu, prima alpinistă din lume care termină circuitul Seven Volcanoes

Sportiva Crina "Coco" Popescu a atins, luni, altitudinea maximă a Mount Sidley, 4.285 metri, cel mai înalt vulcan al Antarcticii, devenind prima alpinsită din lume care a încheiat circuitul Seven Volcanoes.

273 afișări
Imaginea articolului Crina Popescu, prima alpinistă din lume care termină circuitul Seven Volcanoes

Crina Popescu, prima alpinistă din lume care termină circuitul Seven Volcanoes

Circuitul Seven Volcanoes presupune escaladarea celor mai înalţi vulcani de pe cele şapte continente.

Românca în vârstă de 16 ani este totodată şi prima alpinista din lume care a urcat pe Mount Sidley.

"Coco" Popescu a făcut parte din prima echipă de alpinişti care a urcat vreodată pe Mount Sidley, alături de Alex Abramov, Mario Trimeri şi Scott Woolams.

Crina Popescu a declarat, la întoarcerea de pe vârf, că membrii expediţiei au călcat în acelaşi timp pe vârful muntelui Sidley.

"Eram conştienţi că suntem prima echipă ce urca pe acest munte şi acest lucru l-am simţit când am căutat prin încercări repetate ruta către vârf. Am parcurs toată creasta, urmărind altimetrul, să vedem care e cel mai înalt punct al ei. Am găsit două vârfuri apropiate ca înălţime - cele mai înalte. Pe creastă eram legaţi în coardă şi, în mod firesc, am fi ajuns într-o anumită ordine pe vârf. Aşa că ne-am aşteptat unii pe alţii şi am pus piciorul pe vârf toţi în acelaşi timp, împărţind bucuria premierei", a spus Crina Popescu.

Crina Popescu a participat în perioada 24 decembrie - 26 ianuarie la expediţia internaţională organizată de Seven Summits Club şi condusă de alpinistul rus Alex Abramov, expediţie care a avut punctul de pornire în Punta Arenas - Patagonia chiliană.

Pe 4 ianuarie Crina Popescu, alături de ruşii Alex Abramov şi Max Bogatyrev de la "7 Summits Club" şi de italianul Mario Trimeri, atingea vârful
Muntelui Vinson, în Antarctica.

Pentru Crina Popescu escaladarea Muntelui Vinson a reprezentat atingerea celui de-al şaselea vârf din circuitul "7 Summits" (cele mai înalte vârfuri de pe cele şapte continente), circuit pe care românca şi-a propus să-l încheie înainte de a împlini 18 ani.

"La ascensiunea pe Vinson eram fascinată de frumuseţea Antarticii şi totul a decurs foarte repede. Vedeam ruta şi locurile pe care mi le-a descris David Neacşu şi încercam să îmi imaginez etapele şi ritmul în care puteam ajunge pe vârf. Alex şi Max de la «7 Summits Club», după primele ture de aclimatizare şi prima etapă de mers, au zis că putem face vârful în stil rusesc, profitând de vremea bună, astfel încât în cinci zile am fost înapoi în tabăra de bază de la Union Glecier, cu vârful atins şi cunoscându-ne mai bine, pentru premiera din Sidley", a adăugat Popescu.

Prin ascensiunea pe vârful Vinson, Crina Popescu a devenit cea mai tânără alpinistă, dar şi prima româncă ce a urcat pe acest munte.

De asemenea, sportiva este cea mai tânără alpinistă care a escaladat vârfurile Kilimanjaro - Uhuru Peak (la 14 ani) şi Carstensz Pyramid din Indonezia (la 15 ani).

Crina Popescu s-a apucat de alpinism la vârsta de şase ani şi jumătate, când tatăl său, Ovidiu Popescu, preşedintele Clubului Sportiv Montan Altitudine din Râşnov, a luat-o într-o expediţie pe Vârful Omu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici