CUPA MONDIALĂ de fotbal debutează, astăzi, în Brazilia. Ceremonia de deschidere a evocat diversitatea şi frumuseţea Braziliei - GALERIE FOTO

Cupa Mondială de fotbal a debutat, joi, în Brazilia, cu ceremonia de deschidere, care s-a desfăşurat la Sao Paulo şi a a evocat diversitatea şi frumuseţea Braziliei şi a adus un omagiu naturii, oamenilor şi fotbalului. Spectacolul a durat aproximativ 25 de minute şi va fi urmat, de la ora 23.00, de meciul de deschidere, dintre Brazilia şi Croaţia.

1231 afișări
Imaginea articolului CUPA MONDIALĂ de fotbal debutează, astăzi, în Brazilia. Ceremonia de deschidere a evocat diversitatea şi frumuseţea Braziliei - GALERIE FOTO

CUPA MONDIALĂ de fotbal debutează, astăzi, în Brazilia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE - Ceremonia de deschidere va fi urmată de primul meci al turneului final al Cupei Mondiale, dintre formaţiile Braziliei şi Croaţiei, care va avea loc, de la ora 23.00, pe Arena Corinthians din Sao Paulo.

UPDATE - După ce dansatorii şi acrobaţii au terminat programul de prezentare a valorilor Braziliei, şi-au făcut apariţia cântăreţii Pitbull, Jennifer Lopez, Claudia Leitte şi formaţia de toboşari Olodum, care au cântat imnul oficial al Cupei Mondiale, "We Are One". Ceremonia de deschidere s-a încheiat cu un tur de onoare efectuat de artişti.

UPDATE - Un bărbat paralizat a lovit mingea oficială a Cupei Mondiale, fiind ajutat de un schelet electronic.

UPDATE - Actul al treilea al ceremoniei a fost dedicat fotbalului. Punctul central al spectacolului a fost o minge "vie" formată din 90.000 de leduri.

UPDATE - Partea a doua a spectacolului a fost dedicată oamenilor din Brazilia, fiind reprezentate toate dansurile specifice acestei ţări. Fiecare caracteristică a ţărilor participante a fost prezentată de personaje şi recuzită. Fiecare membru al echipei, care include acrobaţi, săritori pe trambuline, dansatori de capoeira şi acrobaţi pe picioroange s-au oferit voluntari la ceremonia de deschidere.

Spectacolul, împărţit în patru acte, a evocat diversitatea şi frumuseţea Braziliei şi a adus un omagiu naturii, oamenilor şi fotbalului. Prima parte a festivităţii a fost dedicată junglei amazoniene, mesajul fiind cel al armoniei dintre natură şi om.

Pentru fiecare minut al festivităţii au fost necesare 200 de ore de repetiţii

La Sao Paulo este ora 15.00.

UPDATE 21:15 - Ceremonia de deschidere a Cupei Mondiale de fotbal a început

UPDATE 21:00 - Mai sunt doar 15 minute până la debutul ceremoniei de deschidere a Cupei Mondiale.

UPDATE 17:51 - Violenţe au izbucnit la Sao Paulo cu câteva ore înainte de starul ceremoniei de deschidere

Poliţia militară din Sao Paolo a intervenit cu gaze lacrimogene şi grenade asurzitoare pentru a dispersa zeci de manifestanţi, cu câteva ore înainte de începerea Cupei Mondiale de fotbal, relatează AFP.

Un grup de aproape 60 de manifestanţi ostili Cupei Mondiale de fotbal au protestat în apropierea unei staţii de metrou, purtând o pancartă pe care scris "Dacă noi nu avem drepturi, nu va avea loc Cupa Mondială".

UPDATE - PROGRAMUL partidelor de la Cupa Mondială

UPDATE - Arbitrii de la Cupa Mondială din Brazilia

UPDATE - Prezentarea stadioanelor care vor găzdui cele 64 de meciuri - GALERIE FOTO

UPDATE - Componenţa grupelor de la Cupa Mondială

Grupa A: Brazilia, Croaţia, Mexic, Camerun

Grupa B: Spania, Olanda, Chile, Australia

Grupa C: Columbia, Grecia, Coasta de Fildeş, Japonia

Grupa D: Uruguay, Costa Rica, Anglia, Italia

Grupa E: Elveţia, Ecuador, Franţa, Honduras

Grupa F: Argentina, Bosnia-Herţegovina, Iran, Nigeria

Grupa G: Germania, Portugalia, Ghana, SUA

Grupa H: Belgia, Algeria, Rusia, Coreea de Sud.

Peste un miliard de telespectatori din 200 de ţări vor urmări ceremonia de deschidere, iar în tribune se vor aflat doisprezece din cei 21 de lideri mondiali aşteptaţi în Brazilia cu ocazia Cupei Mondiale.

Brazilia, o ţară în care fotbalul este considerat o adevărată religie, va da start, astăzi, Cupei Mondiale, pe fondul grevelor şi manifestaţiilor care ar putea perturba cel mai important eveniment fotbalistic din lume.

Provocarea este imensă pentru Brazilia. Şi nu doar în plan sportiv. În primul rând această ţară va trebui să demonstreze că este capabilă să organizeze un eveniment sportiv major, la patru ani după succesul Cupei Mondiale din Africa de Sud.

Organizatorii vor trebui să risipească primele îndoieli la sosirea spectatorilor la Arena Corinthians din Sao Paulo. Construit în cartierul popular Itaquera, acest stadion va fi testat în această seară la capacitate completă. Lucrările la arenă, care iniţial ar fi trebuit să fie finalizate în decembrie 2013, abia s-au terminat. Lucrările s-au întrerupt de mai multe ori şi pe şantier au murit trei persoane.

Meciul de deschidere va arăta dacă la Arena Corinthians există eficienţă în aspecte cruciale cum ar fi circulaţia şi orientarea mulţumii de spectatori (n.r. - capacitatea arenei este de 61.600 de locuri), condiţiile de securitate sau accesul echipelor... În ceea ce priveşte deplasarea spectatorilor la stadion, teoretic nu ar trebui să existe probleme, deoarece angajaţii de la metroul din Sao Paulo au renunţat la greva ce ameninţa să perturbe circulaţia în oraş. După o primă acţiune de grevă, care a durat cinci zile şi a produs haos în capitala economică a Braziliei, angajaţii metroului au votat împotriva lansării unei noi greve, în pofida inflexibilităţii autorităţilor faţă de cererea lor de reangajare a celor 42 de grevişti concediaţi.

Tensiuni sociale au avut loc şi în alte oraşe din Brazilia, dintre acestea Rio de Janeiro confruntându-se cu o grevă parţială de 24 de ore pe aeroporturi şi Natal cu o grevă a şoferilor de autobuz.

Pe reţelele de socializare s-au făcut numeroase apeluri la manifestaţii în nouă din cele 12 oraşe care vor găzdui meciuri de la CM.

Ce ar putea să îi facă pe brazilieni să uite de nemulţumirile lor? Victorii frumoase ale echipei lor naţionale, antrenată de Luis Felipe Scolari. Tehnicianul şi elevii săi vor trebui să nu înşele aşteptările a 200 de milioane de "selecţioneri" brazilieni.

O victorie împotriva Croaţiei ar permite Braziliei să înceapă într-un mod ideal Cupa Mondială.

Şi mai ales, o victorie ar stârni un val de entuziasm de la Natal, Fotaleza şi Recife până la Porto Alegre şi Manaus. Asta şi în contextul polemicilor cu privire la atribuirea organizării Cupei Mondiale din 2022 statului Qatar şi a discuţiilor de la Congresul FIFA desfăşurat la Sao Paulo. Un start frumos al Cupei Mondiale ar aduce un aer de sărbătoare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici