Federaţia din Macedonia de Nord depune plângere la UEFA după incidentul provocat de Marko Arnautović pe Naţional Arena

Federaţia de fotbal nord macedoneană a depus o cerere la UEFA prin care solicită măsuri disciplinare împotriva atacantului austriac Marko Arnautović pentru gestul cu tentă naţionalistă după golul marcat în meciul de pe Naţional Arena, relatează AP.

4711 afișări
Imaginea articolului Federaţia din Macedonia de Nord depune plângere la UEFA după incidentul provocat de Marko Arnautović pe Naţional Arena

Federaţia din Macedonia de Nord depune plângere la UEFA după incidentul provocat de Marko Arnautović pe Naţional Arena

Federaţia a declarat că gestul a fost îndreptat către Ezgjan Alioski, care este de origine albaneză. Tatăl lui Arnautović este sârb, iar mama sa este austriacă.

"Suntem întotdeauna împotriva naţionalismului, a discriminării şi a tuturor celorlalte forme de insulte şi izbucniri care nu sunt în spiritul fotbalului şi valorilor pe care le susţinem împreună", a declarat federaţia într-un comunicat.

„Ne vom ridica întotdeauna şi vom apăra interesele şi demnitatea echipei naţionale nord macedonene oriunde ar juca”, se mai precizează în comunicat.

Deşi, de cele mai multe ori, gestul respectiv este interpretat drept "OK", "în unele cercuri este considerat rasist", scriu spaniolii de la Marca, făcând referire la simbolul "white power". În plus federaţia de fotbal nord macedoneană spune că în momenetele respective fotbalistul iar fi adus şi jigniri verbale lui Ezgjan Aliosk. pe lângă gest. 

Arnautović a marcat golul final în victoria Austriei cu 3-1 în faţa Macedoniei de Nord duminică pe Arena Naţională din Bucureşti. El a scris într-o poveste de Instagram că îi pare rău pentru ceea ce s-a întâmplat şi a recunoscut că a avut o ieşirea deplasată.

„Aş vrea să spun un lucru foarte clar: NU SUNT RASIST! Am prieteni în aproape fiecare ţară şi susţin diversitatea.”, a mai precizat Arnautović în postarea în care şi-a cerut scuze.

Minoritatea albaneză reprezintă aproximativ un sfert din populaţia de 2,1 milioane a Macedoniei de Nord. Tensiunile dintre macedonenii de nord şi etnici albanezi din mica ţară balcanică au izbucnit în 2001, când albanezii au luptat cu forţele guvernamentale, cerând mai multe drepturi. Conflictul s-a încheiat după şapte luni cu un acord care oferă albanezi mai multe drepturi.

Partidele etnice albaneze au făcut parte din fiecare guvern din Macedonia de Nord de când ţara şi-a declarat independenţa faţă de fosta Iugoslavie în 1991.

Serbia şi etnicii albanezi au fost, de asemenea, în conflict în Kosovo. Albania, Kosovo şi Serbia au frontieră cu Macedonia de Nord.

În 2017, Serbia şi-a arătat idignarea faţă de intenţia Macedoniei de Nord de a sprijini aderarea Kosovo la UNESCO.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici