Independenţa Cataloniei aduce Real – Barcelona la răscruce. Clubul catalan susţine ruperea de Spania, Madridul ameninţă cu excluderea

Referendumul pentru independenţa Cataloniei, pe care conducătorii provinciei încearcă să-l ţină pe 1 octombrie 2017, în timp ce autorităţile de la Madrid se străduiesc să-l înăbuşe cu ajutorul unui impresionat dispozitiv poliţienesc, se poate solda, în plan sportiv, cu dispariţia Real - Barcelona.

4407 afișări
Imaginea articolului Independenţa Cataloniei aduce Real – Barcelona la răscruce. Clubul catalan susţine ruperea de Spania, Madridul ameninţă cu excluderea

Independenţa Cataloniei aduce Real – Barca la răscruce. Clubul catalan susţine ruperea de Spania, Madridul ameninţă cu excluderea

Situaţia, pe străzile Barcelonei, era, în cursul dimineţii, de-a dreptul explozivă. Poliţia locală catalană a refuzat să aplice ordinul guvernului de la Madrid de a închide secţiile de votare şi de a bloca referendumul. În acţiune au intrat „los mossos“, forţele de ordine federale. Zeci de dube cu poliţişti spanioli s-au revărsat din port către toate colţurile oraşului, alăturându-se dispozitivului adus deja de săptămâna trecută. Au izbucnit incidente violente pretutindeni, la secţiile de votare. Forţele speciale confiscă urnele şi buletinele de vot, închid circumscripţiile şi intră în altercaţii cu localnicii.

FC Barcelona susţine „democraţia, dreptul la cuvânt şi dreptul la autodeterminare“

Tensiunea s-a revărsat în sport şi, dacă politicienii nu ajung la o reconciliere a Cataloniei cu restul Spaniei, consecinţele vor fi majore. FC Barcelona a aderat încă de acum trei ani la „Pactul Naţionale pentru Dreptul de Decide“, alianţă care cuprinde partide politice şi organizaţii din societatea civilă favorabile independenţei. Jucători emblematici precum Gerard Pique, dar şi antrenorul Pep Guardiola au devenit militanţi pentru desprinderea de Spania.

În urmă cu doar câteva săptămâni, în timp ce tensiunile cu guvernul de la Madrid escaladau abrupt, iar autorităţile federale avertizau că nu vor permite referendumul, FC Barcelona a emis un comunicat oficial în care anunţa că va apăra „democraţia, dreptul la cuvânt şi dreptul al autoderminare“.

Catalanii cred că vor fi lăsaţi să joace în campionatul spaniol. Preşedintele Ligii replică: „Nu vor mai avea acest drept“

Evenimentele sunt privite diferit de protagonişti. Dacă oficialii de la FC Barcelona susţin că vor putea alege în ce ligă vor să joace după îndeplinirea dezideratului de a obţine independenţa Cataloniei – inclusiv în cea spaniolă –, în schimb şefii Ligii Profesioniste de Fotbal de la Madrid au o poziţie diametral opusă. „Barcelona nu poate alege unde vrea să joace dacă se va iniţia procesul de independenţă a Cataloniei“, a comunicat Javier Tebas, preşedintele Ligii. „Lucrurile trebuie să fie clare. Nu este uşor să ajungi la o înţelegere. Dar, dacă ei vor face asta (n.r. – îşi vor proclama independenţa), atunci (n.r. – cluburile catalane) nu vor avea dreptul să joace în La Liga spaniolă. Însă sper că nu va fi cazul să ajungem acolo“, a declarat Tebas pentru Marca, publicaţie cu profil sportiv cunoscută ca fiind pro-Madrid.

Independenţa Cataloniei aduce Barca la răscruce. Dispare El Clasico, apare Le Classique?

ProSport a scris încă de acum doi ani, de când mişcarea pro-independenţă a luat amploare, despre opţiunile pe care le-ar avea, în cazul ruperii Cataloniei de Spania, al doilea cel mai scump club din lume, FC Barcelona.

Prima variantă ar fi ca echipa să joace într-o ligă a Cataloniei. Nivelul ar fi însă foarte scăzut, probabil sub nivelul ligii secunde din Spania. Derby-urile s-ar disputa cu Espanyol Barcelona şi Girona. Într-o asemenea situaţie, e imposibil de crezut că FC Barcelona s-ar putea menţine la nivelul de acum. Nici valoric, nici financiar. Veniturile uriaşe din marketing şi din drepturi TV s-ar volatiliza. Odată cu ele, mari vedete precum Messi, Iniesta şi Suarez nu vor putea fi ţinute într-un campionat de mâna a doua.

Cea de-a doua variantă ar fi trecerea Barcelonei în alt campionat de top. Primul care a sugerat aşa ceva, acum doi ani, a fost premierul francez de atunci, Manuel Valls, acesta vorbind de mutarea Barcei peste Pirinei, în Ligue 1. „Monaco joacă în Ligue 1, de ce nu şi Barcelona?“, a răspuns Vall, la vremea respectivă, unei întrebări puse de un jurnalist.

Tipică pentru Franţa, această ofertă ar face să urce puternic acţiunile campionatului din Hexagon. În timp, derby-urile Barcelona – PSG, bine marketate, ar deveni de mare interes, iar „El Clasico“ ar deveni „Le Classique“, francezii având numai de câştigat din smulgerea Barcelonei din campionatul spaniol. Creşterea valorii ar duce şi la creşterea audienţei, a drepturilor TV şi la afluxul de vedete, Franţa putând lua, la un moment dat, locul Spaniei în topul celor mai valoroase competiţii de fotbal din lume.

În ultimii doi ani a mai apărut şi versiunea trecerii peste mare, în Serie A din Italia.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici