INTERVIU - Andrei Nechita: Pentru a face ciclism la nivel înalt nu trebuie să ai grija banilor

Singurul reprezentant al României la concursul de ciclism de la Jocurile Olimpice, Andrei Nechita, a explicat, într-un interviu acordat MEDIAFAX, avantajele de a concura pentru o echipă străină. Afară, cicliştii nu au grija banilor, totul e pus la dispoziţie de echipele din care fac parte.

426 afișări
Imaginea articolului INTERVIU - Andrei Nechita: Pentru a face ciclism la nivel înalt nu trebuie să ai grija banilor

Andrei Nechita (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Redăm integral interviul acordat de ciclistul Andrei Nechita agenţiei de presă MEDIAFAX:

Reporter: - Ce înseamnă pentru tine să participi la Jocurile Olimpice?

Andrei Nechita: - E un fel de răsplată pentru toate sacrificiile făcute în aceşti ani. Să participi la o Olimpiadă cred că e visul oricărui ciclist. Sunt foarte onorat de faptul că sunt primul ciclist care participă la Olimpiadă după mulţi ani.

Reporter: - Te-ai pregătit special pentru acest concurs?

Andrei Nechita: - Da, chiar după Turul Ciclist al României am avut două săptămâni de pregătire la munte în cantonament. Pentru a fi cât mai pregătit pentru Londra. Şi în Italia am avut o cursă asemănătoare pe care am reuşit să o câştig. Tot programul pe care l-am avut a fost făcut special pentru această cursă, sunt pregătit şi liniştit pentru Londra.

Reporter: - Care e obiectivul tău la Londra?

Andrei Nechita: - Nu, nu m-am gândit la aşa ceva pentru că nu e o cursă care să mi se potrivească mie. Sigur se va ajunge la sprint. E o cursă foarte dificilă pentru că suntem doar 145 de ciclişti la start. Nu va fi simplu să ţii un pluton compact. Dar se poate ajunge şi într-o cărătură, asta urmăresc şi eu. E obiectivul meu, va fi cursa mea dacă reuşesc acest lucru.

Reporter: - De când faci ciclism?

Andrei Nechita: - De 11 ani fac ciclism, a început în joacă. Ca la orice copil. Tatăl meu obişnuia să iasă la curse, eu mergeam cu el şi apoi m-am înscris la un club acolo în Italia.

Reporter: - Munceşti mult ca să ajungi la un nivel înalt?

Andrei Nechita: - E un sport extrem de dificil. La Londra vor fi 250 de kilometri şi am făcut această distanţă pentru a mă obişnui cu ea zilnic. Dacă nu ai pasiune nu poţi să parcurgi 250 de kilometri. Sunt şi zile de realxare de 2-3 ore dar şi altele cu 7 ore de bicicletă.

Reporter: - E un sport scump?

Andrei Nechita: - Eu am primit de la început toate materialele de la echipă. Dar dacă nu te ajută echipa e greu, pentru că totul e foarte scump. Eu stau în Italia, e cunoscută pentru acest sport, dar şi în România au început să se mişte lucrurile în bine în ultimii ani. Au început să apară rezultate, cred că progresăm pe an ce trece.

Reporter: - Ce faci în timpul liber?

Andrei Nechita: - Prefer relaxarea pentru că nu am prea mult timp liber în timpul sezonului. Familia o văd rar pentru că în ultimele 3 luni am fost plecat mai tot timpul de acasă, dar asta face parte din joc. Nu prea avem ce face.

Reporter: - Care e visul tău?

Andrei Nechita: - Visul meu e să ajung la o echipă profesionistă. Aş vrea să practic acest sport la o echipă cât mai bună. Sper să realizez asta de la anul, am mai avut şansa anul trecut dar au apărut ceva inconveniente.

Reporter: - Ce vrei să faci în viitor?

Andrei Nechita: - Aş vrea să rămân tot în lumea ciclismului, să-i învăţ pe cei care vin după mine cât mai multe. Faptul că sunt la o echipă din Italia sper să mă ajute să învăţ cât mai multe şi să le transmit şi celorlalţi care vin după mine.

Reporter: - Pe plan personal? Te însori?

Andrei Nechita: - Nu m-am gândit încă la aşa ceva. E prea devreme. Deocamdată e cariera pe primul loc, voi avea timp să mă gândesc şi la asta.

Reporter: - În vacanţă...

Andrei Nechita: - Ultima oară am fost după Turul României, că în sezon nu prea poţi să lipseşti mult. Dar a fost foarte bine şi atât, m-am relaxat. Apoi am reînceput antrenamentele pentru Olimpiadă.

Reporter: - Care e diferenţa între sportul românesc şi ce se petrece în Italia, unde tu trăieşti?

Andrei Nechita: - Păi e diferenţă mare. În primul rând un sportiv de afară nu are nevoie de nimic. Nu trebuie să cheltuie din banii lui pentru a face acel sport. Pentru a face ciclism la nivel înalt, sportivul trebuie să se gândească numai la antrenamente şi competiţii nu la alte probleme, cum ar fi cele financiare. Sunt mulţi ciclişti în România care cheltuie o groază de bani pentru a putea concura, şi asta e nepotrivit, ca să spun aşa. Eu din fericire am plecat în Italia, unde părinţii mei au mers la muncă, şi am început să fac acest sport din plăcere. Nu am avut niciun fel de probleme de genul ăsta. Echipa îmi pune totul la dispoziţie.

(Interviu realizat de Adrian Ţone, adrian.tone@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici