LPF refuză să dea curs solicitării a şapte cluburi de convocare a Adunării Generale extraordinare

Şapte cluburi din Liga I au solicitat convocarea unei Adunări Generale extraordinare a LPF, însă liga profesionistă a anunţat, joi, că nu va avea loc o astfel de adunare, deoarece convocarea nu respectă statutul, iar unele puncte de pe ordinea de zi au fost discutate şi aprobate în AG anterioare.

95 afișări
Imaginea articolului LPF refuză să dea curs solicitării a şapte cluburi de convocare a Adunării Generale extraordinare

LPF refuză să dea curs solicitării a şapte cluburi de convocare a Adunării Generale extraordinare (Imagine: Shutterstock)

"Vă aducem la cunoştinţă că în data de 28 iulie 2011 a fost trimis prin fax la LPF un tabel nominal, ce pare a fi semnat de cluburile Oţelul Galati, Rapid Bucureşti, Steaua Bucureşti, Pandurii Lignitul Tg Jiu, Sportul Studenţesc, Ceahlăul Piatra Neamţ şi Concordia Chiajna prin care se solicita «convocarea» unei Adunări Generale Extraordinare în data de 15 august 2011 având ca ordine de zi: analiza şi aprobarea conţinutului contractului de comision cu societatea care a depus diligenţele pentru obţinerea ofertei RDS-RCS; discutarea şi aprobarea modalităţilor de plată a comisionului de 5% determinat prin raportare la preţul minim al drepturilor de televizare pentru pachetele 3, 4, 5, 6, 7 şi 9; confirmarea grilei tv ca urmare a majorării sumelor cuvenite cluburilor pentru drepturi de televiziune aferente ediţiei de campionat 2011-2012", se arată într-un comunicat postat pe site-ul oficial al LPF.

Potrivit LPF, această convocare nu îndeplineşte condiţiile de fond şi de formă cerute de statutul forului fotbalistic şi normele legale în vigoare, fiind oferit un exemplu în acest sens: "convocarea trebuie făcută individual de cluburi şi nu prin intermediul unui tabel nominal". "Dorim să precizăm că propunerile pentru ordinea de zi făcute de cluburile presupus semnatare au făcut obiectul dezbaterilor şi aprobării Adunărilor Generale ale LPF din datele de 27 iunie 2011 şi 18 iulie 2011. Astfel, aceste hotărâri legale şi statutare sunt obligatorii pentru toţi membrii LPF, inclusiv membrii care nu au participat la adunarea generală sau care au votat împotrivă. De asemenea, dovedind necunoaşterea problemelor discutate în Adunarea Generala din 21 iunie 2011, în convocatorul trimis, se omite faptul că la acea data s-a luat în discuţie şi s-a aprobat numai apelarea de catre LPF la serviciile unor intermediari cu privire la negocierea şi atragerea a cel puţin o ofertă de achiziţionare a drepturilor de televiziune care nu au fost valorificate prin prima licitatie din data de 04 aprilie 2011. În concluzie, convocarea trimisa LPF de cluburile presupus semnatare a tabelului nominal nu îndeplineşte condiţiile legale şi statutare", se menţionează în comunicatul LPF.

LPF îi răspunde şi finanţatorului clubului Sportul Studenţesc, Vasile Şiman, după ce acesta s-a declarat nemulţumit de suma de bani care îi revine grupării sale din drepturile TV. "Domnul presedinte Vasile Siman - Sportul Studenţesc a fost şi este nemulţumit de faptul că diferenţa de sumă de la locul 13 la locul 14 (echipa nou promovată) în valoare totală de 266.737,5 (n.r. - euro) nu a fost primită în întregime de clubul pe care îl conduce, contestând modul de redistribuire către cluburi şi CCA. Adunarea Generală a LPF din data de 18 iulie 2011 a aprobat în mod legal şi statutar (după ce a fost discutată şi propunerea dlui Vasile Şiman) cu majoritate de 16 voturi pentru ca toate echipele din Liga 1 sezonul competiţional 2011-2012 să primească o sumă egală de 10.000 euro platibilă în doua tranşe (astfel cum vor fi plătite de către adjudecatarii drepturilor TV), iar diferenţa de sumă de 86.737,5 (plătibilă de asemenea în doua tranşe) să fie repartizată CCA pentru o şcoală de pregătire a arbitrilor. Dealtfel, asa cum s-a precizat şi în AGA, aceasta a fost practica constantă de repartizare a unor astfel de sume de bani în ultimele sezoane", se arată în comunicat.

Liga Profesionistă de Fotbal reaminteşte că "toate cheltuielile în legătură cu drepturile TV au fost aprobate în AGA a LPF, fiind exprimate în suma netă şi TVA". "Cota parte a LPF de 6,5 % inclusiv TVA se va repartiza cluburilor concomitent cu plata tranşelor reprezentând contravaloarea drepturilor TV. Comisionul datorat mandatarului se va plăti în trei tranşe anuale egale, respectiv 750.000 + TVA/an, restul sumelor s-au platit la acest moment şi reprezintă contravaloarea urmatoarelor servicii: consultanţă domeniu audio vizual, consultanţă licitaţie şi selecţie de oferte, redactare Caiet de sarcini, documente licitaţie, negociere şi întocmire contracte de valorificare a drepturilor TV, redactare şi negociere angajament Consiliul Concurenţei, redactare şi negociere Contract mandat cu Consiliul Concurenţei, monitorizare desfăşurare contracte drepturi tv, în suma totală de 158.050,036 + TVA", se arată în comunicat.

Cluburile din Liga I sunt rugate să informeze LPF dacă doresc "să se facă o altă redistribuire, în sensul de a returna banii (10.000 euro pentru fiecare club)". În cazul în care grupările de fotbal din Liga I vor dori acest lucru, serviciul contabilitate al forului va opri aceşti bani şi îi va repartiza clubului Sportul Studenţesc.

"Suntem de părere că nu este necesară o nouă Adunare Generală (care necesită formalităţi birocratice de convocare şi desfaşurare) în condiţiile în care Vasile Şiman, reprezentant al Clubului Sportul Studentesc, a parasit sedinţa AGA din 18 iulie 2011(fapt consemnat în procesul verbal al şedintei), iar adunarea a hotărât redistribuirea sumei către cluburi şi CCA cu majoritate covârşitoare", se arată în comunicat.

Cluburile sunt informate, de asemenea că banii de la RCS/RDS pentru drepturile de televiziune din a doua licitatie au sosit la LPF, urmand ca vineri să se facă repartizarea către cluburi conform grilei şi aprobărilor Adunarilor Generale de până în prezent. "În situatia in care veti dori rediscutarea grilei de repartizare a drepturilor TV va informam ca plata catre cluburi nu se va putea face decat dupa o eventuala nouă hotărâre a Adunarii Generale. Va reamintim că raspunsul dumneavoastră ne este necesar de urgenţă pentru a decide în legatura cu banii plătiţi de RCS/RDS pe care trebuie să-i primiţi", se mai menţionează în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici