Marius Mitu, despre procesul din Belgia: Sunt liniştit, nu mă tem de nimic

Fostul fotbalist Marius Mitu a declarat luni, pentru ProSport, că nu se teme de procesul de la Bruxelles privind corupţia din fotbalul belgian, în care este inculpat, precizând că a câştigat deja o bătălie, cu federaţia de fotbal din Belgia, care dorea să-l suspende pe viaţă.

137 afișări
Imaginea articolului Marius Mitu, despre procesul din Belgia: Sunt liniştit, nu mă tem de nimic

Mitu: Sunt liniştit, nu mă tem de nimic

"Abia am ajuns la Bruxelles şi mâine, la ora 08:00, apar în faţa tribunalului. Mă văd cu avocatul în această seară pentru a discuta despre proces. Eu particip la proces ca inculpat, sunt acuzat că am primit bani de la acel chinez prin intermediul antrenorilor. Sunt liniştit, nu mă tem de nimic. Am câştigat deja o mare bătălie împotriva federaţiei belgiene care a vrut să mă suspende pentru trucare de meciuri. I-am dat în judecată şi am câştigat în prima instanţă, ulterior s-a dat şi o lege de care profită acum şi ceilalţi inculpaţi. Singura chestie e că eu am plătit avocaţii, am plătit o grămadă de bani, iar alţii profită. Nu mi-am recuperat încă banii, nu vă pot spune cât m-a costat pentru că v-aţi speria", a declarat Mitu pentru Pro Sport.

Mitu se numără printre cele 31 de persoane implicate în procesul de corupţie în fotbal, ce a început luni, la Bruxelles, şi în care principalul acuzat este omul de afaceri chinez Zheyun Ye. În proces sunt implicate 31 de persoane, în special jucători şi antrenori suspectaţi de corupţie în campionatul Belgiei, în perioada 2004-2006.

Pe lista acuzaţilor figurează numeroase personalităţi ale fotbalului belgian, între care şi fostul portar internaţional şi antrenor al echipei La Louviere, Gilbert Bodart, fostul preşedinte al clubului, Filippo Gaone, impresarul Pietro Allatta, precum şi foştii jucători Olivier Suray, Cliff Mardulier, Laurent Fassotte şi Marius Mitu.

Acuzaţiile din acest dosar sunt de corupţie, asociere în vederea comiterii de infracţiuni, spălare de bani şi şantaj. Procesul ar putea dura peste o lună, iar federaţia belgiană reclamă daune, considerând că au fost afectate imaginea şi integritatea sportului.

Mitu este acuzat de implicare în meciuri trucate în perioada 2002-2005, în care a evoluat la formaţia belgiană Lierse. Ca urmare a informaţiilor privind presupusa sa implicare în scandalul de corupţie din fotbalul belgian, Marius Mitu a fost concediat, la 17 februarie 2006, de gruparea Anderlecht, unde se transferase la începutul sezonului 2005/2006, de la Lierse.

Uniunea Belgiană de Fotbal (URBSFA) i-a interzis lui Mitu să mai joace fotbal la vreo echipă din Belgia, după ce mijlocaşul a refuzat să colaboreze cu federaţia în acest caz. Însă românul împreună cu alţi doi jucători aflaţi în aceeaşi situaţie, Laurent Fassotte şi Igor Nikolovski, au contestat la Curtea de apel de la Bruxelles decizia URBSFA de a le interzice să mai evolueze în Belgia.

Fotbaliştii au primit, în februarie 2007, câştig de cauză, Curtea de apel de la Bruxelles argumentându-şi decizia prin faptul că "sancţiunile disciplinare pe care jucătorii le-au primit au dus la încălcarea dreptului subiectiv la un proces echitabil şi la exercitarea meseriei pe care şi-au ales-o, a libertăţii de expresie şi a vieţii private". Procesul a fost câştigat pe baza articolului şase din Convenţia pentru Apărarea Drepturilor Omului, care defineşte de fapt marile drepturi prin care se poate apăra fiecare persoană. Instanţa a ajuns la concluzia că tribunalul privat al URBSFA nu poate sancţiona jucătorii, deoarece forul fotbalistic belgian nu respectă o serie de prevederi ale articolului şase al Convenţia pentru Apărarea Drepturilor Omului.

Astfel, s-a creat un precedent ce poate duce la interzicerea dreptului diferitelor federaţii şi ligi de fotbal de a emite sancţiuni disciplinare prin care să-i împiedice pe jucători să-şi exercite meseria, înainte să se ţină un proces penal, a arătat atunci presa belgiană, care a comparat cazul românului cu cel al celebrului belgian Jean-Marc Bosman, fost jucător la RFC Liege.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici