VIDEO  Meci de şah între premierul spaniol Sanchez şi Sara Khadem, sportiva care a stârnit Iranul jucând fără văl

Premierul spaniol Pedro Sanchez s-a întâlnit cu şahista iraniană Sara Khadem, în vârstă de 25 de ani, cunoscută pentru că a jucat fără batic la cel mai recent Campionat Mondial de şah, desfăşurat la Almaty, Kazahstan.

439 afișări
Imaginea articolului Meci de şah între premierul spaniol Sanchez şi Sara Khadem, sportiva care a stârnit Iranul jucând fără văl

Procedând astfel, tânăra s-a declarat pe faţă împotriva morţii Mahsei Amini şi împotriva represiunilor comise de autorităţile de la Teheran. Sportiva iraniană a decis ca, după finalul competiţiei, să nu se întoarcă acasă, ci să se mute în Spania, pentru a evita eventuale represalii.

Khadem şi Sanchez au disputat o partidă în faţa jurnaliştilor şi a fotografilor prezenţi. Sanchez a invitat-o pe sportivă la Palazzo della Moncloa, unde a ţinut să-şi exprime personal sprijinul.

Khadem, cunoscută şi sub numele de Sarasadat Khademalsharieh, s-a mutat în Spania la începutul lunii ianuarie împreună cu soţul ei, regizorul Ardeshir Ahmadi, şi cu fiul Sam, în vârstă de 10 luni.

Într-un interviu acordat duminica trecută lui El Pais, Khadem a declarat că înainte de turneul de la Almaty ar fi purtat hijabul doar „dacă ar fi fost camere, pentru că în acel moment reprezentam Iranul.

S-a mutat în Spania

„Dar nu sunt eu însumi cu vălul, nu mă mai simt confortabil, aşa că am vrut să pun capăt acestei situaţii. Şi am decis să nu-l mai port”, a completat sportiva.

Atletele iraniene sunt obligate să respecte codul vestimentar strict al femeilor din Republica Islamică, în principal prin acoperirea capului, atunci când îşi reprezintă ţara la evenimente internaţionale.

Khadem a spus că speră că rudele sale din Iran nu vor suferi „represalii pentru că dacă cineva trebuie să explice acţiunile mele, sunt eu, nu ei, deoarece decizia a fost doar a mea”.

Ea a spus că a început să se gândească la mutarea în străinătate după ce i s-a născut fiul. „Am început să apreciez să trăiesc într-un loc în care Sam putea să iasă pe stradă şi să se joace fără să ne facem griji şi multe alte lucruri de genul. Spania era cea mai bună opţiune”.

Khadem precizează că ar dori să continue să reprezinte Iranul în turneele de şah şi intenţionează să devină un streamer online, prezentând programe de şah. „Am această idee de ani de zile, dar nu am vrut să o fac din Iran şi purtând basma”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici