Mihai Stoica: La Steaua nu există o tendinţă xenofobă, este doar o exagerare

Managerul general al FC Steaua, Mihai Stoica, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că la gruparea roş-albastră nu există o tendinţă xenofobă şi că este o exagerare catalogarea scandărilor şi bannerelor suporterilor ca fiind sloganuri rasiste.

151 afișări
Imaginea articolului Mihai Stoica: La Steaua nu există o tendinţă xenofobă, este doar o exagerare

Mihai Stoica: La Steaua nu există o tendinţă xenofobă, este doar o exagerare (Imagine: Raul Stef / MediafaxFoto)

"De ce să vorbim despre nişte glume şi nişte mesaje care se folosesc peste tot? Nu există campionat în lume în care să nu fie duelul ăsta al spectatorilor. Avem angajaţi în club unguri, nemţi, avem şi vom avea în continuare jucători de culoare în lot, deci nu există tendinţa asta (n.r. - xenofobă) la Steaua. Este doar o exagerare, aşa ceva nu există la Steaua", a spus Stoica.

Oficialul a afirmat că nu a provocat şi nu a făcut gesturi obscene către galeria echipei Rapid la meciul cu Steaua de luni. "E adevărat că după încheierea acestui meci nu era normal ca eu să mă comport ca un suporter. Dar nu reuşesc nici la 47 de ani să mă delimitez de ceea ce am fost din 1974, adică suporter al Stelei. Rămân un suporter şi nu am făcut niciodată un gest obscen. Când vorbim de un gest obscen făcut de nu are importanţă cine, uităm că Răzvan Lucescu, fost deţinător al premiului fair-play în România, a făcut un gest obscen la adresa patronului său. De ce trebuie să accentuăm anumite lucruri, se întâmplă câteodată să ai o descărcare", a explicat managerul.

El a adăugat că nu acceptă ca preşedintele executiv al FC Rapid, Constantin Zotta, să vorbească despre corectitudine şi fair-play în fotbal. "Eu nu am provocat pe nimeni, Zotta a provocat pentru că el a fost fugărit de Gino Iorgulescu. Pe mine nu m-a fugărit nimeni pe teren deocamdată. Să nu cumva ca ei să încerce o diversiune pentru că eu sunt maestru al diversiunilor. Nu ştiu dacă a citit Zotta "12 scaune", eu am citit. Să nu încerce Zotta să intre în polemică cu mine, pentru că eu, chiar dacă am comis un gest şi am plătit pentru asta, eu nu am făcut ce a făcut el. Păi a dezavantajat Oţelul Galaţi la un meci de Marius Stan a leşinat pentru că Zotta n-a vrut să elimine un jucător de la Ceahlăul Piatra Neamţ. El vorbeşte de fair-play şi corectitudine în fotbal? A ajuns Zotta să ne dea lecţii nouă? Este inadmisibil", a afirmat oficialul stelist.

În ceea ce priveşte incidentul dintre jucătorul Ovidiu Herea şi suporterul stelist, Mihai Stoica a menţionat că fotbalistul l-a înjurat pe fan. De asemenea, Stoica susţine că fanul nu l-a lovit pe jucător, ci doar a încercat să îi "aplice o corecţie". "Constantin Zotta am văzut că era siderat de ce s-a întâmplat pe Arena Naţională. Herea a fost admonestat de un spectator. Noi suntem organizatori, dar nu putem să oprim un spectator să se manifeste. Herea a răspuns înjurându-l pe acel spectator. Apoi acel spectator a încercat să îi aplice o corecţie, a încercat. Corecţia a primit-o el, de la un reprezentant al forţelor de ordine. Să nu cumva să confundăm această încercare a spectatorului cu gestul făcut de Diego Longo, angajat al Rapidului, care, cu complicitatea unui om de ordine şi sub privirile antrenorului Răzvan Lucescu, l-a lovit pe Anton Heleşteanu, oficial al echipei FCM Târgu Mureş", a spus Stoica.

Managerul general susţine de asemenea, că suporterii rapidişti au aruncat cu pahare cu urină în fanii stelişti la meciul de luni şi că gruparea giuleşteană trebuie sancţionată de Comisia de Disciplină a LPF. "Zotta este reprezentantul clubului unde suporterii de la tribuna oficială urinează pe oaspeţi. Iar asta a fost un exemplu pentru cei din galeria lor care au aruncat pahare de plastic cu urină peste suporterii stelişti de sub inelul la care au stat cei de la Rapid. Galeria lor a aruncat cu petarde pe toată durata partidei peste suporteri noştri de la Peluza Sud şi normal Rapid ar trebui să fie suspendată după meciul ăsta", a explicat el.

Soluţia propusă de Mihai Stoica pentru evitarea incidentelor dintre suporteri este ca fanii echipei oaspete să fie interzişi. El menţionează însă că această interdicţie ar trebui aplicată doar la meciuri precum Steaua - Rapid, nu însă şi la Steaua - Dinamo, deoarece între fanii acestor două formaţii există respect.

"Am spus de zeci de ori că la meciuri cu o asemenea încărcare nu trebuie să vină suporterii oaspeţi pe stadion. Suporterii oaspeţi trebuie interzişi şi nu vor fi probleme. Noi să nu mergem în Giuleşti, iar ei să nu vină pe Arena Naţională sau în Ghencea. Aşa e normal. Asta e singura rezolvare. Dar alta este la o confruntare Steaua - Dinamo. Pentru că acolo există respect. Niciodată în viaţa mea nu voi face un gest împotriva galeriei dinamoviste pentru că oamenii ăia, chiar dacă m-au înjurat şi ironizat, niciodată nu mi-au atacat familia. Suporterii dinamovişti sunt bărbaţi adevăraţi. Oameni care în cor îţi înjură familia, fata, normal că îmi provoacă repulsie", a adăugat Stoica.

Clubul Steaua a primit, marţi, o penalitate financiară de 20.000 de lei şi din partea Comisiei de Disciplină a LPF, în urma incidentelor de la partida cu Rapid.

De asemenea, Jandarmeria a amendat clubul Steaua cu 40.000 de lei, din totalul de 127.000 de lei, pentru nerespectarea alin. 1 lit. e, din Legea 4/2008, care prevede obligaţia "să nu permită folosirea sistemelor de comunicare cu publicul pentru incitarea spectatorilor la violenţă, la producerea de distrugeri sau la denigrarea imaginii participanţilor la competiţiile sau jocurile sportive".

Totodată, pentru nerespectarea alin. 1 lit. r , care prevede obligaţia unui club de a interzice "afişarea în arena sportivă a simbolurilor, sloganurilor ori textelor cu conţinut obscen sau care incită la denigrarea ţării, la xenofobie, la ură naţională, rasială, de clasă ori religioasă, la discriminări de orice fel şi la violenţă, indiferent pe ce suport ar fi inscripţionat", Jandarmeria a amendat Steaua cu 35.000 de lei.

Echipa Steaua Bucureşti a învins, luni, pe teren propriu, cu scorul de 1-0 (0-0), formaţia Rapid, în derbiul etapei a IX-a a Ligii I disputat pe Arena Naţională.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici