Motivele pentru care fanii huiduie gestul fotbaliştilor din naţionala Angliei de a îngenunchea

  • Prima explicaţie are legătură cu faptul că gestul ar fi devenit ”desuet”, fiind folosit în exces în SUA.
  • Britanicii mai reclamă faptul că ar fi vorba despre o atitudine politică, iar amestecul în fotbal nu ar face bine.
  • În schimb, selecţionerul şi jucătorii Angliei rămân de neclintit în decizia lor de a protesta astfel şi la Euro.
2432 afișări
Imaginea articolului Motivele pentru care fanii huiduie gestul fotbaliştilor din naţionala Angliei de a îngenunchea

Naţionala de fotbal a Angliei a anunţat că şi la Euro 2020 va proceda precum în deschiderea amicalului cu România, disputat duminică la Middlesbrough: jucătorii şi antrenorii vor îngenunchea în semn de solidaritate cu mişcarea „Black Lives Matter” şi lupta împotriva rasismului.

Doar că gestul celor din naţionala ”Three Lions” a fost taxat de fanii prezenţi pe stadion, la ultimele două partide de verificare. Specialiştii au căutat explicaţii pentru atitudinea oamenilor din tribune. Unii cred că gestul este ”diluat”, după ce a fost folosit excesiv în SUA, iar alţii consideră că are conotaţie politică.

„Huiduitul este un mod în care fanii fotbalului îşi pot comunica nemulţumirea”, spune Andrew, un fan al fotbalului în vârstă de 40 de ani, care a participat la ambele jocuri ale Angliei de săptămâna trecută şi s-a alăturat huidurilor, când jucătorii au pus genunchiul în gazon.

Andrew a declarat pentru Radio 1 Newsbeat că a huiduit pentru a-şi arăta opoziţia faţă de ceea ce el crede că este „o agendă politică de identitate care se concentrează pe oamenii negri şi pe culoarea pielii, când, în ceea ce mă priveşte, suntem cu toţii fani ai Angliei, indiferent de culoare".

Alţi fani spun că gestul este exclusiv „politic”, folosit în detrimentul sportului. „Dacă vreau să urmăresc politica, aş activa Westminster Live”, spune un utilizator de Twitter.

Deputatul conservator Brendan Clarke-Smith a scris pe Facebook că „amestecul de politică şi fotbal a avut consecinţe dezastruoase” şi a pus la îndoială faptul că jucătorii naţionalei „doresc cu adevărat să poarte bagajul politic care vine cu gestul lor”.

Deputatul a spus că, la turneul final, va ţine televizorul oprit până la fluierul de start al jocurilor disputate de Anglia, în semn de protest, ca să nu-i vadă pe fotbalişti în genunchi.

Managerul Gareth Southgate a implorat suporterii să nu îşi mai bată joc de echipă şi a declarat că persoanele care huiduie „nu înţeleg mesajul”.

În ceea ce priveşte jucătorii, aceştia sunt uniţi în spatele hotărârii lui Southgate de a continua să pună genunchiul jos la Euro, chiar dacă huiduielile vor continua.

Vorbind după meciul de duminică, câştigat de Anglia cu 1-0 în faţa României, golgheterul Marcus Rashford, de la Manchester United, a spus: „Credem că este corect să facem, aşa că vom continua să o facem”. Rashford a marcat unicul gol al meciului de la Middlesbrough.

Mijlocaşul Jordan Henderson a declarat duminică, pentru Sky Sports. că mulţi dintre colegii săi de echipă sunt sătui să vorbească despre decizia Angliei de a protesta în felul acesta. „Ştim ce este bine şi rămânem uniţi împotriva rasismului”, a întărit mijlocaşul de la Liverpool.

La meciul cu România, doi tricolori, Ionuţ Nedelcearu şi Nicolae Stanciu, au refuzat să li se alăture celorlaţi fotbalişti. Ei au decis să nu îngenuncheze.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici